Levensduur PV-systeem: Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Inhoudsopgave

Hoelang gaan zonnepanelen mee? Dat is een uitermate belangrijke vraag die de meeste mensen zich stellen wanneer ze van plan zijn om te gaan investeren in zonnepanelen. Zoveel spreekt ook wel voor zich.

De gemiddelde levensduur van een installatie met zonnepanelen bedraagt in de praktijk zo’n 25 jaar. Vaak is het zo dat zonnepanelen echter nog langer meegaan. Dit heeft als gevolg dat een installatie met zonnepanelen met recht en rede bestempeld kan worden als een goede evenals duurzame investering waar je lange tijd genot van zal ondervinden.

Niet alleen helpen zonnepanelen je namelijk de hoogte van je energiefactuur binnen de perken te houden, daarnaast realiseren ze ook nog eens een interessante meerwaarde bij mogelijke verkoop van je woning.

Hoelang gaan zonnepanelen mee? Kies voor kwaliteit

Levensduur van zonnepanelen
Antwoord op de vraag hoelang zonnepanelen meegaan

Een belangrijk deel van de levensduur waar je op kan rekenen bij het kopen van zonnepanelen heeft betrekking tot de kwaliteit waarover ze beschikken. Omwille van deze reden is het altijd een goed idee om te investeren in zo kwalitatief mogelijke exemplaren.

Zie er overigens ook op toe dat niet alleen de panelen zelf over een goede kwaliteit beschikken, maar dat eveneens geldt voor de andere onderdelen die deel uitmaken van jouw installatie. Ook voor de omvormer is dit bijvoorbeeld erg belangrijk.

Op deze manier ben je niet alleen verzekerd van een kwalitatieve, maar bovendien ook van een veilige installatie die je ook nog eens heel wat rendement zal kunnen opleveren.

Goed onderhoud kan de levensduur van je zonnepanelen verlengen

De praktijk leert ons dat het eigenlijk niet zo vaak nodig is om zonnepanelen schoon te (laten) maken. Omwille van het feit dat zonnepanelen in een schuine hoek zijn gelegen is het namelijk zo dat heel wat van het oppervlakkige vuil gewoon weggespoeld zal worden tijdens een flinke regenbui.

Dit gezegd hebbende is het altijd een goed idee om toch de actuele staat van je zonnepanelen goed in het oog te houden. Is er sprake van hardnekkig vuil onder de vorm van bijvoorbeeld uitwerpselen van dieren?

Dan spreekt het voor zich dat een goed onderhoud zich opdringt. Goed onderhouden zonnepanelen staan niet alleen garant voor een optimaal rendement, daarnaast is het ook nog eens zo dat de levensduur waarover ze beschikken hierdoor sterk kan worden verbeterd.

Wat moet je weten over de levensduur van de omvormer?

Wanneer de vraag wordt gesteld hoelang gaan zonnepanelen mee is het zo dat er daarbij doorgaans vooral de focus wordt gelegd op de zonnepanelen zelf. Dit gezegd hebbende is het minstens even belangrijk om ook goed te kijken naar de omvormer waar gebruik van wordt gemaakt.

Dit onderdeel dient immers in de regel net wat vaker te worden vervangen dan de zonnepanelen zelf. Vaak is het zo dat de garantie die je ontvangt op de omvormer van je keuze je al heel wat duidelijk kan maken. Voor deze garantie geldt dat ze doorgaans tussen de 12 en 25 jaar bedraagt.

Bewaak het rendement en bijgevolg ook de levensduur van je zonnepanelen

In de meeste gevallen kan er worden vastgesteld dat mensen ervoor kiezen om hun installatie met zonnepanelen op het dak van hun woning te laten plaatsen. Hier doen de zonnepanelen vervolgens gewoon stilletjes hun werk waardoor je er wellicht nauwelijks of zelfs helemaal geen omkijken meer naar hebt.

Dit is op zich positief, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Het komt dan ook niet zelden voor dat één van de zonnepanelen een bepaald defect heeft welke langdurig onder de radar blijft. Dit uiteraard met veel rendementsverlies als gevolg.

Het is in de praktijk altijd een goed idee om ervoor te kiezen om bijvoorbeeld de opbrengst van je zonnepanelen nadrukkelijk in het oog te houden. Veel mensen vrezen dan dat ze daarvoor op het dak van hun woning moeten kruipen… geen paniek, dat is niet het geval!

De opbrengst van de zonnepanelen kan altijd perfect worden afgelezen op het display van de omvormer. Bovendien is het tegenwoordig ook zo dat er heel vaak gebruik kan worden gemaakt van een mobiele applicatie. Zo kan je de opbrengst van je zonnepanelen waar en wanneer je wilt bekijken.

Hoelang gaan zonnepanelen mee? Gemiddeld 25 jaar!

Zoals we hierboven op deze pagina al aangehaald hebben kan je er op rekenen dat zonnepanelen over een gemiddelde levensduur beschikken van zo’n 25 jaar. Dit betekent dat een dergelijke installatie niet alleen op korte, maar ook over de lange termijn een zeer interessante investering kan blijken te zijn.

Dit niet in het minst omdat de algemene verwachting is dat de kosten voor elektriciteit in de aankomende jaren naar alle waarschijnlijkheid alleen maar verder zullen blijven stijgen.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw zonnepanelen installatie aan.