Hoeveel bedraagt de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen?

Inhoudsopgave

Een goed beeld hebben op de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is in de praktijk ontzettend belangrijk. Op het ogenblik dat je gaat investeren in zonnepanelen spreekt het namelijk voor zich dat je graag een goed beeld zal willen hebben van de mogelijke opbrengst waar je daarbij op kan rekenen.

Omwille van deze reden kan het ontzettend belangrijk zijn om een goed beeld te hebben van de gemiddelde opbrengst waar je op kan rekenen bij de zonnepanelen die je gaat plaatsen. Wil jij hier nu graag meer over te weten komen? Dan is verder blijven lezen zeker de boodschap!

Zo bereken je de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen

Gemiddelde opbrengst van zonnepanelen berekenen
Berekening van de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen

Voor het berekenen van de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen zijn ondertussen allerhande verschillende tools verschenen. Dit gezegd hebbende is het eigenlijk ook vrij eenvoudig mogelijk om gewoon zelf de gemiddelde opbrengst van jouw potentiële installatie te berekenen.

Dit is mogelijk door rekening te houden met de twee verschillende factoren die er een invloed op uitoefenen. De factoren waar het hierbij om gaat hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  1. Het totale vermogen van je zonnepanelen
  2. De benutte capaciteit van je zonnepanelen

Voor zonnepanelen geldt dat ze in de praktijk niet constant elektriciteit leveren op basis van het piekvermogen waarover ze beschikken. Gemiddeld is het dan ook zo dat ze slechts ongeveer 85 procent van hun volledige capaciteit weten te benutten.

Kortom, eigenlijk zal je ongeveer 0,85 kWh elektriciteit per 1 Wp aan vermogen ontvangen. Let wel, het is belangrijk om te weten dat bepaalde zonnepanelen beduidend meer van hun capaciteit benutten in vergelijking met anderen.

Verschillende zaken oefenen hier een niet onbelangrijke invloed op uit zoals bijvoorbeeld:

  • De zoninstraling
  • De hellingshoek
  • Het type zonnepaneel
  • De oriëntatie van de zonnepanelen
  • De kwaliteit van de zonnepanelen

Alle bovenstaande factoren zorgen ervoor dat het berekenen van de algemene, gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen in de praktijk eigenlijk niet echt zinvol is. Veel interessanter is het dan ook om te trachten om het gemiddelde voor jouw specifieke situatie te berekenen.

Zorg voor een optimale hellingshoek en oriëntatie

Wil je graag kunnen rekenen op een optimale gemiddelde opbrengst van zonnepanelen? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat ze het beste elektriciteit zullen weten op te wekken wanneer er sprake is van een hellingsgraad van 35 graden. Platte daken lenen zich hier eigenlijk uitstekend voor. Op deze manier kan je immers de hellingshoek zeer precies gaan bepalen.

Bovendien is er sprake van een zo optimaal mogelijke opbrengst wanneer de zonnepanelen op het zuiden staan gericht. Alleen op die manier zullen ze namelijk het meeste zonlicht opvangen. Ook wanneer er sprake is van een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie kan je rekenen op een goede opbrengst. Dit in tegenstelling tot een noordelijke ligging van jouw zonnepanelen, waarbij het minste rendement behaald wordt.

Bereken de gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen

Gemiddeld aantal kWh zonnepanelen
Zonnepanelen opbrengst inzichtelijk maken

Wil je graag de (gemiddelde) opbrengst van jouw zonnepanelen berekenen in euro? In dat geval dien je daarvoor het aantal kWh per jaar, maand of dag te vermenigvuldigen met de energieprijs van dat specifieke moment. Beschik je bijvoorbeeld over een zonnepaneleninstallatie welke gemiddeld 11 kWh per dag produceert?

Dit bovendien wanneer er sprake is van een energieprijs van bijvoorbeeld 0,25 euro per kWh? In dat geval zal de gemiddelde opbrengst van je zonnepaneleninstallatie per dag ongeveer 3 euro bedragen (11 x 0,25).

Bij het berekenen van de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is het ook altijd van belang om rekening te houden met de periode van het jaar waarvan sprake is. De opbrengst welke zonnepanelen tijdens de winter weten te realiseren ligt bijvoorbeeld lager dan tijdens de andere seizoenen van het jaar. Dat is het gevolg van het feit dat de dagen niet alleen korter zijn, maar het ook veel bewolkter is.

Het is echter wel degelijk zo dat zonnepanelen ook in deze periode een bepaalde hoeveelheid elektriciteit produceren. Toch is de topperiode voor zonnepanelen vooral de periode van april tot en met september. In deze periode produceren zonnepanelen dan ook gemiddeld maar liefst 70 procent van hun totale opbrengst op jaarbasis.

Hou rekening met een afnemend rendement

Waar veel mensen geen rekening mee houden is dat de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen afneemt naarmate de installatie ouder wordt. Na een periode van ongeveer 25 jaar is het bijvoorbeeld zo dat zonnepanelen doorgaans nog slechts 85 procent van hun oorspronkelijke rendement weten te leveren.

Wil je graag zo lang mogelijk kunnen blijven rekenen op de best mogelijke opbrengst van jouw zonnepaneleninstallatie? In dat geval is het van cruciaal belang om niet alleen te investeren in een zo kwalitatief mogelijke installatie, daarnaast zal je graag een zo optimaal mogelijk onderhoud willen toepassen.

De gemiddelde opbrengst van jouw zonnepanelen kan namelijk ook aanzienlijk worden beïnvloed door vervuiling die op de zonnepanelen ligt. Daarnaast speelt ook het seizoen een belangrijke rol. Zo is de opbrengst van jouw zonnepanelen in de zomer natuurlijk hoger dan in de winter.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.