Rendement zonnepanelen, hoeveel rendement kan je behalen?

Inhoudsopgave

Het rendement dat zonnepanelen weten te realiseren zorgt er in de praktijk voor dat een dergelijke installatie kan worden bestempeld als een uitstekende investering. Dit niet in het minst omdat de algemene verwachting is dat de energieprijzen in de komende jaren alleen maar verder zullen blijven stijgen.

Het rendement zonnepanelen dat je precies kan verwachten wordt in de praktijk echter wel beïnvloed door tal van verschillende elementen. Ben je benieuwd wat deze elementen zijn en hoe je jouw rendement uit zonnepanelen kan optimaliseren? Blijf dan vooral zeker verder lezen!

Rendement zonnepanelen, wat kan je verwachten?

Hoeveel rendement zonnepanelen Nederland
Hoeveelheid aan rendement uit jouw zonnepanelen in Nederland

Voordat je ergens je zuurverdiende centen in gaat investeren spreekt het voor zich dat je graag een beeld zal willen hebben van het gemiddelde rendement dat je kan verwachten. Het gemiddelde zonnepanelen rendement ligt in de praktijk tussen de 15 en 22 procent. Dit betekent concreet dat zo’n 15 tot 22 procent van al het aanwezige zonlicht kan worden omgezet in elektriciteit.

We geven je graag een voorbeeld. Stel dat je bij een zonnepaneel van 1,5 vierkante meter een vermogen hebt van 250 Wp. In dat geval betekent dit dat de zon op het paneel schijnt met een vermogen van 1.300 Wp. Het rendement dat het zonnepaneel weet te realiseren zal in dit geval 19,2 procent bedragen. Dat is het resultaat van 250 : 1.300.

Zonnepanelen rendement, oppervlakte en piekvermogen

In de praktijk kan er worden vastgesteld dat er sprake is van een bepaald verband tussen drie factoren bij zonnepanelen. Het gaat hierbij dan meer bepaald om het rendement, de oppervlakte evenals het piekvermogen waarvan sprake is.

Voor een zonnepaneel met een bepaalde oppervlakte en een hoger rendement geldt dat ze een hoger piekvermogen zal bereiken in vergelijking met een zonnepaneel welke beschikt over dezelfde oppervlakte, maar die een lager rendement heeft.

Wanneer er sprake is van zonnepanelen met dezelfde oppervlakte zal er vastgesteld kunnen worden dat het zonnepaneel met het hoger rendement in staat zal zijn om meer zonlicht om te zetten in elektriciteit in vergelijking met het andere exemplaar. Zoveel spreekt eigenlijk voor zich.

Een belangrijke invloed op de terugverdientijd

Het zonnepanelen rendement waarvan sprake is oefent een niet onaanzienlijke invloed uit op de terugverdientijd van zonnepanelen. Om de terugverdientijd te kunnen berekenen spreekt het voor zich dat je een goed beeld moet hebben van de opbrengsten van de zonnepanelen.

Om de opbrengst te kunnen berekenen is het van belang om eerst even te kijken naar het vermogen van het paneel. Voor dit vermogen geldt dat ze wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Belangrijk om rekening mee te houden is dat een zonnepaneel niet constant een even grote hoeveelheid aan stroom levert. Ze levert bovendien alleen het maximale vermogen wanneer er sprake is van optimale omstandigheden.

Voor Nederland en België (beide landen kennen ongeveer hetzelfde weerbeeld) geldt dat ervan uit kan worden gegaan dat een zonnepaneel gedurende 850 tot 900 uur op jaarbasis op een maximaal vermogen kan werken. Omwille van deze reden wordt het verwachte vermogen uitgedrukt in kWh.

Rendement zonnepanelen, deze zaken zijn bepalend

Hoeveel rendement je zonnepanelen in de praktijk precies zullen weten te realiseren is sterk afhankelijk van de situatie in kwestie. Er kan dan ook worden vastgesteld dat er best een groot aantal verschillende factoren een niet onbelangrijke invloed op uitoefenen. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Het type zonnepaneel waar gebruik van wordt gemaakt
  2. De locatie waar de zonnepanelen zijn terug te vinden
  3. De temperatuur waarvan sprake is
  4. Of er sprake is van schaduwinval of niet
  5. De hellingshoek waaronder de zonnepanelen staan opgesteld
  6. De oriëntatie van de zonnepanelen

Slechts op het ogenblik dat alle verschillende invloeden geoptimaliseerd zijn zal je tot de vaststelling komen dat je een zo optimaal mogelijk rendement zal kunnen nastreven. Voor heel wat verschillende zaken geldt overigens dat ze in de praktijk aangepakt kunnen worden wanneer er geen sprake is van optimale omstandigheden.

Is er bijvoorbeeld sprake van schaduwinval op één of meerdere van je zonenpanelen? Dan kan dat mogelijks worden opgelost door power optimizers te voorzien.

Tijdig je zonnepanelen schoonmaken is een must!

Buiten de hierboven aangehaalde aandachtspunten is het voor wat je zonnepanelen rendement betreft eveneens een aanrader om een tijdig onderhoud te voorzien voor je panelen.

Veel mensen kijken na de installatie van hun zonnepanelen niet meer om naar het systeem. Dit kan er in de praktijk al snel voor zorgen dat bijvoorbeeld uitwerpselen van vogels, maar ook bladeren of ander afval uit de natuur het rendement van de zonnepanelen aanzienlijk zullen beïnvloeden.

In het meest extreme geval kan er op deze manier tot zomaar even 30 procent (of meer) van het potentiële rendement verloren gaan. Het spreekt dan ook voor zich dat het altijd zeer belangrijk is om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen altijd helemaal schoon zijn. Dit althans wanneer je er zeker van wil zijn dat je het best mogelijke rendement op je zonnepanelen kan nastreven.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.