Zonnepanelen schoonmaken: Uitleg reinigen zonnepanelen

Inhoudsopgave

Tijdig je zonnepanelen schoonmaken is ontzettend belangrijk. Het niet tijdig reinigen van je zonnepanelen kan er immers voor zorgen dat het rendement van je installatie negatief wordt beïnvloed. Dat is niet meteen de bedoeling. Wat het schoonmaken van je zonnepanelen betreft kan je een keuze maken uit twee verschillende mogelijkheden, namelijk:

  1. Je kan je zonnepanelen zelf schoonmaken
  2. Het schoonmaken van je zonnepanelen kan worden uitbesteed

Veel mensen kiezen voor deze laatste optie. Dit vooral omdat het schoonmaken van zonnepanelen dient te gebeuren op een relatief grote hoogte en lang niet iedereen daar even grote fan van is. Bovendien spreekt het voor zich dat dit ook altijd de nodige risico’s met zich meebrengt.

Wil jij toch graag zelf aan de slag met het schoonmaken van je zonnepanelen? In dat geval is het zeker de moeite waard om de informatie die je hieronder terugvindt even grondig door te nemen.

Waarom je zonnepanelen schoonmaken?

Verschillende zaken die voorkomen in de natuur kunnen ervoor zorgen dat het rendement van je zonnepanelen aanzienlijk kan worden aangetast. Je zonnepanelen kunnen onder meer vuil worden door factoren zoals:

  • Fijn stof dat in de lucht is terug te vinden
  • Stof dat is opgewaaid uit omliggende velden
  • Zand afkomstig van de zee of de Sirocco wind
  • Uitwerpselen van vogels
  • Mos en neerdwarrelende bladeren van bomen

Al deze verschillende elementen afkomstig uit de natuur kunnen zorgen voor een drastische afname van het rendement van je zonnepanelen. In het meest extreme geval kan dit verlies aan rendement tot zomaar even 20 procent bedragen.

Zelfs wanneer je in een stedelijke omgeving woont waar de natuur ver te zoeken is zijn je zonnepanelen allerminst vrijgesteld van vervuiling. Waar je dus met andere woorden ook woont, regelmatig aandacht besteden aan je zonnepanelen reinigen zorgt ervoor dat je altijd zal kunnen blijven rekenen op het meest optimale rendement.

Wat heb je nodig om je zonnepanelen te reinigen?

Zonnepanelen schoonmaken en reinigen
Zonnepanelen schoonmaken en reinigen tips

Bij zonnepanelen schoonmaken is het van zeer groot belang om rekening te houden met het materiaal en de producten waar je gebruik van gaat maken. Slecht materiaal kan immers niet alleen zorgen voor een onvoldoende reiniging, bovendien kan er hierdoor ook schade ontstaan aan de panelen. Het reinigen van zonnepanelen doe je dan ook bij voorkeur met behulp van water en een zachte borstel. Zeep gebruiken is (zeker) niet noodzakelijk.

Voor wat het water betreft wordt het sterk aangeraden om gebruik te maken van osmosewater. Dit is puur water welke geen resten of strepen achter zal laten op de zonnepanelen. Reinig absoluut nooit je zonnepanelen met een hogedrukreiniger!

Maak bovendien altijd gebruik van een zachte borstel die bij voorkeur is gemaakt van nylon. Voor deze borstels geldt dat ze er bekend om staan zeer goed te reinigen terwijl ze toch geen krassen zullen maken.

Hoe vaak moet je, je zonnepanelen schoonmaken?

Een zeer belangrijke vraag die door veel mensen wordt gesteld is hoe vaak je zonnepanelen moet schoonmaken. Dat is een beetje afhankelijk van de omstandigheden waarvan sprake is.

Tijdens periodes waarin er veel regen valt is het zo dat zonnepanelen minder frequent schoongemaakt dienen te worden. Een frequente(re) reiniging is vooral aan te raden tijdens de lente en de zomer wanneer niet alleen veel boeren op het land werken, maar ook de vogeltjes talrijk in het land zijn.

Wil je gedurende het hele jaar door kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijk rendement? Dan wordt het aangeraden om zo’n drie à vier keer per jaar je zonnepanelen schoon te maken. In het meest optimale scenario gebeurt dit:

  • Eén keer tijdens de herfst-winter periode
  • Twee tot drie keer tijdens de lente en de zomer

Zonnepanelen weten doorgaans de hoogste opbrengsten te realiseren tijdens de lente en de zomer omwille van het hoger gelegen aantal zonuren. Hou er dus rekening mee dat het van cruciaal belang is dat je zonnepanelen net tijdens deze periode zoveel mogelijk ontdaan moeten worden van vervuiling.

Zie je het niet echt zitten om zelf zoveel keer per jaar je zonnepanelen schoon te maken? Dan kan je dit karwei nog altijd uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

Zelfreinigende zonnepanelen, zeer onderhoudsvriendelijk!

Zonnepanelen schoonmaken is omwille van de niet onaanzienlijke hoogte waarop moet worden gewerkt een karwei waar veel mensen niet echt naar uitkijken. Daarnaast staan ze echter ook vaak niet te springen om de kosten te betalen die het reinigen van de zonnepanelen uitbesteden met zich meebrengt.

Toch heeft de informatie op deze pagina duidelijk gemaakt dat tijdig je zonnepanelen schoonmaken van cruciaal belang is. Hoe kan je dit probleem dan oplossen?

Je zou er net als zoveel andere mensen voor jou al hebben gedaan ook altijd voor kunnen kiezen om gebruik te gaan maken van zelfreinigende zonnepanelen. Voor deze zonnepanelen geldt dat ze uitgerust zijn met speciale sproeiers. Deze sproeiers spuiten eerst een mix van water en zeep op de panelen om het mengsel vervolgens terug af te spoelen met gewoon vers water.

Doordat de druk van het water zo beperkt is zal er tijdens het reinigingsproces geen schade worden aangebracht aan de zonnepanelen.

Wil je dus liever geen aandacht moeten besteden aan je zonnepanelen schoonmaken? Dan kunnen zelfreinigende zonnepanelen voor jou mogelijks een prima oplossing betekenen!

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.