Hoe kan ik mijn laadkosten bijhouden?

Inhoudsopgave

Laadkosten bij een openbare laadpaal bestaan uit minimaal drie componenten. Je betaalt voor stroom, je geeft een bijdrage voor de vaste kosten van installatie en onderhoud van de laadpaal en je betaalt voor je afspraken met het bedrijf van je laadpas.

De eerste twee zijn vrij constant en met de laadpasleveranciers wil de prijs nog wel eens variëren. Laadpasproviders kunnen namelijk een toeslag op de stroomprijs leggen of een bepaald starttarief rekenen.

Heb je een laadpas van een provider die geen afspraken heeft met net dat ene laadpaalnetwerk waar je gaat laden? Dan betaal je het meeste voor je kWh.

Exacte prijzen vind je via apps

Laadkosten bijhouden elektrische auto
Uitleg over het bijhouden van jouw laadkosten

Een laadpaal kan zo verschillende tarieven rekenen. Dat hangt af van de laadpas die je gebruikt. En of je wel of geen abonnementsvorm hebt gekozen.

Het is dan ook niet altijd gemakkelijk om je laadkosten bij te houden. Zeker niet als je bij de laadpaal staat. Om toch achter je exacte laadkosten te komen, kun je de app raadplegen die bij je laadpas hoort. Ook andere laad apps verstrekken informatie.

Je krijgt dan een goed beeld voor de kosten per kWh. Die kan namelijk nogal schommelen. Zou je € 0,60 per kWh gemiddeld betalen, dan kan de kWh prijs dalen tot ca. € 0,30 of stijgen tot € 0,90.

Wil je meer zekerheid dan kun je een pas nemen die een vaste prijs hanteert voor laden bij een openbare laadpaal. Dat is echter niet altijd de goedkoopste manier van laden!

Thuis bij slimme laadpaal

Wil je op eigen erf je privé laadstation installeren en wil je een goed overzicht houden in je stroomkosten? Dan is een slimme laadpaal een verstandige koop.

Zulke stations maken via software en een simkaart of het internet contact met een digitaal beheerssysteem. Je hebt wel een abonnement nodig. Daarna heb je goed inzicht in je administratie, je laadgedrag en je facturen.

Ook heb je dan geen problemen meer met software-updates. Zo’n abonnement is vaak niet gelijk aan een laadpasabonnement. Bij aankoop van een laadpaal kun je checken welke mogelijkheden er zijn om digitaal je laadkosten bij te houden en eventueel te administreren, bijvoorbeeld omdat de fiscus of je werkgever dat van je verlangt.

Leasen en laadkosten

Laadkosten die je thuis maakt voor je leaseauto, kun je die automatisch later verrekenen met je werkgever of met de leasemaatschappij? Dat kan zeker, alleen heb je daarvoor wel het volgende nodig:

Laadkosten verrekenen en vergoeden

Stel, je hebt een elektrische leaseauto en je laadt ook geregeld thuis op. Dan is het handig dat je de kosten voor de geladen stroom op eigen erf kunt laten verrekenen en vergoeden. Als je energiekosten van je zakelijke EV automatisch verrekent, heb je er verder geen omkijken meer naar.

Dat is mogelijk maar je hebt dan wel een hoogwaardig laadstation nodig. Daarmee kun je de kosten van geladen elektriciteit periodiek laten vergoeden door of je werkgever of de leasemaatschappij. De lader heeft dan veelal een MID gecertificeerde meter.

De belastingdienst erkent zo’n meter. Online worden zo je meterstanden automatisch doorgespeeld naar je werkgever of leasemaatschappij.

Leaselaadpassen

Een goede thuislader kan via een mobiel netwerk automatisch gaan verrekenen. Daarvoor heeft hij een RFID-reader en een simkaart aan boord. De RFID-reader is er voor de autorisatie met je laadpas.

De meest bekende leaselaadpassen zijn:

  • Travelcard
  • MultiTankcard
  • XXImo Card

Zakelijke kilometers

Bij een simlockvrije simkaart kun je zelf de aanbieder van de laaddiensten kiezen en ook welk backoffice systeem je wilt. Deze backoffice is samen met een webportaal het scherm om te kijken welke volumes er via de laadpaal zijn geladen.

Backoffice kan zo onder meer voor je werkgever het energieverbruik van de geleasede EV nauwkeurig bijhouden. Met een aanvullend abonnement kun je de zakelijke kilometers automatisch laten verrekenen. Backoffice en slimme lader kunnen ook facturen aanmaken voor stroom die door gasten is afgenomen of aan hen dient te worden doorberekend.

Realtime info en rapportages

Laadkosten bijhouden en laten vergoeden is dus mogelijk met een slimme lader. Een van die intelligente laadstations is de Alfen Eve Single Pro-line, een compact station met onder andere Dynamic Load Balancing. Ook de Wallbox Copper Business SB 11 KW is een voortreffelijke slimme lader.

Deze heeft ook een eco-smart functie zodat je kunt laden via je zonnepanelen. Identificatie van de gebruiker van dit laadstation kan met gezichtsherkenning of met RFID (laadpas). Via de myWallbox-portal kun je een mobiele app of webportal configureren. Zo’n portal geeft realtime info en stelt je in staat rapporten te downloaden:

  • Realtime info over verbruik
  • Realtime info over oplaadtijd
  • Realtime info over energiekosten
  • Rapportage over verbruik
  • Rapportage historische laadgegevens
Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.