De zogenaamde salderingsregeling voor zonnepanelen die door de overheid werd ingevoerd zorgt ervoor dat je bij een investering in zonnepanelen kan rekenen op een (extra) financieel voordeel.
Wanneer je installatie met zonnepanelen meer energie produceert dan dat er wordt verbruikt kan je deze overbodige energie terugleveren aan het stroomnet. Dit heet salderen.
Waarom dat nu precies zo interessant is en vooral hoe jij er geld mee kan verdienen ontdek je hier op deze pagina.
Hoe werkt salderen precies?
De hoeveelheid stroom die je installatie met zonnepanelen opwekt kan niet specifiek worden afgestemd op het precieze verbruik waarover je beschikt. Zoveel spreekt voor zich. De hoeveelheid aan stroom die wel wordt opgewekt, maar niet wordt gebruikt kan teruggeleverd worden aan het stroomnet.
Deze teruggeleverde stroom kan dan worden weggestreept tegen de elektriciteit die werd afgenomen. Dit is hoe de salderingsregeling voor zonnepanelen werkt in een notendop.
Hoe ziet de salderingsregeling voor zonnepanelen er uit?
De salderingsregeling voor zonnepanelen zorgt ervoor dat het bijzonder gunstig kan zijn om stroom terug te gaan leveren aan het stroomnet. Voor die stroom geldt namelijk dat ze zoals eerder al aangegeven kan worden weggestreept tegen de stroom die wordt afgenomen door het energiebedrijf.
Dit gebeurt bovendien tegen hetzelfde tarief. Voor elke kilowattuur aan stroom die je terug gaat leveren geldt dus dat je hetzelfde tarief krijgt als wat je voor de afname van een kilowattuur betaalt aan het energiebedrijf waarbij je bent aangesloten.
Belangrijk om rekening mee te houden is echter dat er bij het opstellen van de voorwaarden van de salderingsregeling voor zonnepanelen een bepaald maximum werd bepaald. Lever je op jaarbasis meer stroom terug aan het stroomnet dan dat je afneemt? Dan zal je voor de te veel geproduceerde hoeveelheid aan stroom slechts een lagere vergoeding ontvangen.
De terugleververgoeding waar je dan aanspraak op kan maken is sterk afhankelijk van het energiebedrijf in kwestie. Omdat deze vergoeding regelmatig verandert is het altijd belangrijk om even de actuele tarieven te controleren.
Wat verandert er vanaf het jaar 2025?
Op moment van schrijven is bekend dat de salderingsregeling voor zonnepanelen naar alle waarschijnlijkheid vanaf het jaar 2025 enigszins op de schop zal gaan.
De Nederlandse regering heeft immers al aangegeven de salderingsregeling te willen gaan afbouwen vanaf dat jaar. Op moment van schrijven ligt het onderstaande voorstel op tafel van de regering:
- Het salderen van de geleverde stroom wordt vanaf 2025 beperkt tot 64 procent
- In het jaar 2026 zal er geen verdere beperking worden doorgevoerd
- Vervolgens gaat de maximale hoeveelheid stroom die je kan salderen verder naar omlaag
- Vanaf het jaar 2031 zou de salderingsregeling voor zonnepanelen volledig worden afgeschaft
De aanpassing in de salderingsregeling voor zonnepanelen zal gelden voor iedereen. Het zal daarbij dus niet uitmaken op welk moment je ervoor hebt gekozen om de zonnepanelen aan te kopen.
Mede omwille van deze reden benadrukken experten dat het in de praktijk het interessantst is om er zo snel mogelijk voor te kiezen om een installatie met zonnepanelen te laten plaatsen.
Hoe belangrijk is de salderingsregeling voor zonnepanelen?
De salderingsregeling voor zonnepanelen is één van de factoren die een positieve invloed uitoefenen op de terugverdientijd van je installatie met zonnepanelen.
Er zijn verschillende zaken die hier een belangrijke impact op hebben. Het gaat hierbij dan meer bepaald om de volgende:
- Eventuele subsidies die je kan benutten
- De (optimale) omstandigheden waaronder zonne-energie kan worden opgewekt
- De salderingsregeling waar op dat moment al dan niet sprake van is
- De kwaliteit en het vermogen waar je zonnepaneleninstallatie over beschikt
Het staat dus buiten kijf dat de salderingsregeling voor zonnepanelen er mee voor zorgt dat de terugverdientijd zo beperkt mogelijk kan worden gehouden. Dit gezegd hebbende betekent dit niet dat een systeem met zonnepanelen vanaf het jaar 2025 minder rendabel zal worden.
Gemiddeld zou een systeem bestaande uit tien exemplaren immers nog steeds binnen de acht jaar terugverdiend kunnen worden. De winst na 25 jaar zou daarbij vergeleken kunnen worden met een spaarrekening met een (gemiddelde) opbrengst van 5 procent op jaarbasis. Dit blijft dus nog steeds zeer interessant!
Minderen salderen? Tracht je stroomverbruik te optimaliseren!
Wanneer de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf het jaar 2025 daadwerkelijk wordt afgebouwd kan het de moeite waard zijn om je verbruik aan zonnestroom te gaan optimaliseren. Wekken je zonnepanelen op een bepaald ogenblik veel stroom op? Dan kan je er net op die momenten voor kiezen om grote(re) energieverbruikers zoals de vaatwasser en de wasmachine aan het werk te zetten.
Uiteraard kan het ook interessant zijn om overbodige stroom op te laten slaan in een thuisbatterij. Zo profiteer je alsnog optimaal van het financiële voordeel dat je kan halen uit de door jouw zonnepanelen opgewekte hoeveelheid aan stroom.