Kan je zonnepanelen op een plat dak plaatsen of niet? Heel wat mensen houden van de strakke uitstraling waar een woning met een plat dak over beschikt.
Dit gezegd hebbende wordt er in de praktijk vaak benadrukt dat het vooral interessant is om zonnepanelen op een hellend dak te plaatsen. Betekent dit dat je als eigenaar van een huis met een plat dak beter niet kan investeren in zonnepanelen?
Helemaal niet. Wel is het zo dat je in deze situatie met een aantal (extra) belangrijke zaken rekening zal moeten houden. Om welke zaken het hierbij gaat ontdek je in dit kennisartikel.
Beste hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak
Bij zonnepanelen op een plat dak plaatsen dien je in eerste instantie aandachtig te zijn voor de hellingshoek waaronder ze geplaatst dienen te worden. De meest optimale hellingshoek bedraagt 35 graden. Dit gezegd hebbende is er hierbij wel sprake van een belangrijk aandachtspunt.
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een dergelijke hellingshoek is het namelijk zo dat je meer schade zal creëren voor de volgende rij zonnepanelen dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van een beperktere hellingshoek. Dit betekent dat je dus minder rijen kwijt kan op het dak van jouw woning. Ga je gebruikmaken van een beperktere hellingshoek? Houd dan rekening met deze verliezen:
- 1% minder rendement bij een hellingshoek van 30 graden
- 2% minder rendement bij een hellingshoek van 25 graden
- 3% minder rendement bij een hellingshoek van 20 graden
- 5% minder rendement bij een hellingshoek van 15 graden
Voor zonnepanelen op een plat dak geldt aldus dat ze doorgaans in rijen achter elkaar worden geplaatst. De minimale afstand die je moet aanhouden tussen deze rijen is afhankelijk van de hoogte waar de zonnepanelen over beschikken. Hier dien je zeker altijd rekening mee te houden.
Let op de richting van je zonnepanelen
Eén van de belangrijkste voordelen waar je op kan rekenen bij zonnepanelen op een plat dak plaatsen heeft betrekking tot het feit dat je ze doorgaans mooi naar het zuiden kan richten.
Dit gezegd hebbende kunnen er in de praktijk verschillende redenen bestaan om je zonnepanelen toch anders te gaan leggen. Dit bijvoorbeeld omdat je op die manier mogelijks meer zonnepanelen op je dak kan plaatsen dan dat anders het geval zou zijn.
Afhankelijk van de richting van je zonnepanelen dien je wel aandachtig te zijn voor bepaalde verliezen waar je mee kan worden geconfronteerd, namelijk:
- 5% minder rendement bij een zuidoostelijke richting
- 5% minder rendement bij een zuidwestelijke richting
- 20% minder rendement bij een westelijke richting
- 20% minder rendement bij een oostelijke richting
Voordat je zonnepanelen op een plat dak gaat laten plaatsen is het dus in de praktijk altijd van cruciaal belang om goed na te denken over de best mogelijke richting. Alleen zo behaal je een optimaal rendement.
Welk montagemateriaal voor zonnepanelen op een plat dak?
Voor de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak dien je uiteraard de beschikking te hebben over bepaalde montagematerialen.
Er bestaan op de markt verschillende soorten systemen waarmee je zonnepanelen op een plat dak kan plaatsen. Over het algemeen kan er een keuze worden gemaakt tussen deze twee opties:
- Een open opstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van een frame (zonnepanelen onderconstructie)
- Een gesloten opstelling, bijvoorbeeld met plastic bakken
Voor open opstellingen geldt dat ze vaak een (flink) stuk goedkoper zijn. Dit gezegd hebbende is er hierbij wel behoeften aan extra ballast naar aanleiding van de opwaartse druk waarvan sprake is.
Wil je graag ontdekken welke opstelling het meest geschikt is voor jouw situatie? Dan is het altijd een goed idee om dit even nadrukkelijk te bespreken met één van onze adviseurs.
Let op de afstand tot de dakrand
Bij de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak dien je altijd aandachtig te zijn voor de afstand ten opzichte van de dakrand. Direct bij de dakrand zijn de sterkste wervelwinden voelbaar tijdens een storm. Hiervoor geldt dat ze een behoorlijke kracht met zich mee kunnen brengen.
Omwille van deze reden dient er een veiligheidsmarge te worden aangehouden. Hoeveel deze veiligheidsmarge precies dient te bedragen is sterk afhankelijk van de situatie in kwestie.
Ga je dichter naar de dakrand toe? Hou er dan zeker rekening mee dat er extra ballast voorzien zal moeten worden.
Daarnaast is het eveneens zo dat je gebonden kan zijn aan bepaalde regels met betrekking tot een bepaalde hoeveelheid aan afstand die moet worden aangehouden ten opzichte van de dakrand. Controleer dus ook altijd zeer goed de lokale regelgeving op dit vlak.
Wees aandachtig voor schaduwobjecten op je plat dak!
Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak dien je altijd aandachtig te zijn voor de aanwezigheid van extra schaduwobjecten. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om schoorsteenpijpjes. Deze kunnen een bepaalde schaduw achterlaten op de zonnepanelen waardoor het rendement wordt aangetast.
Zorg ervoor dat de schaduwobjecten zoveel als mogelijk is onder de zonnepanelen terecht komen. Is een schaduwinval op je zonnepanelen niet te voorkomen? Dan kan het mogelijks aangewezen zijn om bij de zonnepanelen op je plat dak gebruik te maken van zogenaamde power-optimizers. De impact op het rendement van je installatie kan op die manier namelijk eenvoudiger binnen de perken worden gehouden.