Standaard is het bij zonnepanelen zo dat de energie die wordt opgewekt en welke niet instant wordt gebruikt terug wordt geleverd aan het stroomnet. Op zich is dat niet zo’n groot probleem aangezien je in ruil voor het terugleveren van je overbodige stroom een bepaalde vergoeding ontvangt.
Dit gezegd hebbende is het zo dat de meeste mensen toch liever hun opgewekte groene stroom zoveel mogelijk zelf willen kunnen gebruiken. Zoveel spreekt uiteraard voor zich.
Geldt dat ook voor jou? Dan kan de keuze voor een thuisbatterij en zonnepanelen al snel zijn gemaakt. Alles wat je hierover graag zou willen weten laten we je ontdekken hieronder op deze pagina.
Wat is een thuisbatterij en hoe werkt ze?
Een thuisbatterij maakt het mogelijk om de overbodige hoeveelheid aan opgewekte groene energie afkomstig van je zonnepanelen op te slaan en later te gebruiken. Voor thuisbatterijen wordt gebruik gemaakt van moderne Lithium-Ion-batterijen.
Voor dergelijke batterijen geldt dat ze opgeladen worden met behulp van zonnestroom. Van zodra de voorradige hoeveelheid aan groene stroom in de batterij is opgebruikt zal ervoor worden gekozen om stroom van het stroomnet af te halen.
Van zodra er meer energie wordt opgewekt dan je daadwerkelijk verbruikt zal de regelaar van je zonnepanelen ervoor kiezen om de overbodige hoeveelheid aan zonnestroom naar de thuisbatterij te sturen. Is deze vol? Dan zal het restant alsnog aan het stroomnet terug worden geleverd.
Is er sprake van een hoeveelheid aan stroomverbruik terwijl je zonnepanelen op dat moment niets opleveren? Dan zal je eerst de stroom verbruiken die werd opgeslagen op de thuisbatterij. Wanneer deze leeg is zal er volledig automatisch overgeschakeld worden op het stroomnet.
Door gebruik te maken van een thuisbatterij en zonnepanelen zorg je ervoor dat je het verbruik van je eigen opgewekte zonnestroom aanzienlijk kan verhogen.
Gemiddeld geldt voor een Nederlands gezin met zonnepanelen dat ze (amper) 30 procent van de opgewekte zonne-energie zelf gebruiken. Wanneer er sprake is van een systeem met een thuisbatterij en zonnepanelen wordt dat plots ongeveer het dubbele, aldus zo’n 60 procent.
Voordelen van thuisbatterij en zonnepanelen plaatsen
We zouden eigenlijk kunnen stellen dat het opslaan van zowel wind- als zonne-energie zeer belangrijk of eigenlijk zelfs noodzakelijk is. Het spreekt voor zich dat de opbrengst van zowel wind- als zonne-energie sterk kan wisselen.
De opbrengst is dan ook niet alleen afhankelijk van de weersomstandigheden, maar ook van de seizoenen waarvan sprake is. Periodes met een beperkte stroomopbrengst dienen overbrugd te kunnen worden. Het opslaan van stroom maakt omwille van die reden altijd deel uit van een energiesysteem met zonne- evenals windenergie.
Een systeem met een thuisbatterij en zonnepanelen weet bovenstaande te realiseren. Dit gezegd hebbende geldt voor veel mensen dat ze nog niet meteen gewonnen zijn voor het idee van een dergelijke thuisbatterij.
Dit vooral omdat de productie van dergelijke batterijen er bekend om staat behoorlijk belastend te zijn voor het milieu. Wanneer jij die mening eveneens toegedaan bent zou je bijvoorbeeld kunnen kijken in de richting van een zogenaamde buurtbatterij.
Hoeveel kost een thuisbatterij?
Wil je graag gebruik kunnen maken van een thuisbatterij en zonnepanelen? Dan zal je uiteraard ook graag willen weten hoeveel de kosten voor zo’n thuisbatterij nu precies bedragen.
De standaard zijn de zogenaamde Lithium-Ion thuisbatterijen. De kostprijs waar je rekening mee moet houden zal echter worden bepaald door de capaciteit waar de batterij over beschikt.
Voor een exemplaar van 6 kWh kan je bijvoorbeeld rekening houden met een prijskaartje van zo’n 4.000 à 5.000 euro. Je dient er wel rekening mee te houden dat er nog extra kosten gemaakt zullen moeten worden.
Het gaat hierbij dan meer bepaald om de kosten voor:
- De installatie van de thuisbatterij
- De eventuele aankoop van een losse omvormer
In de praktijk zal je tot de vaststelling komen dat thuisbatterijen in verschillende capaciteiten aangekocht kunnen worden. Het gaat hierbij dan meer bepaald om kleine exemplaren van ongeveer 2 kWh tot zeer grote exemplaren met een capaciteit oplopend tot wel 12 kWh.
Combinatie thuisbatterij en zonnepanelen, hoe interessant is het echt?
Op moment van schrijven is het in Nederland nog steeds zo dat je kan rekenen op de zogenaamde salderingsregeling. Voor deze regeling geldt dat ze je voorziet van een bepaalde vergoeding op het moment dat er stroom terug wordt geleverd aan het stroomnet. Hierdoor kan een haast volledig passieve inkomstenstroom worden gecreëerd.
Dit gezegd hebbende heeft de overheid een plan op tafel liggen om vanaf het jaar 2025 de salderingsregeling af te bouwen. Dit zal ervoor zorgen dat de vergoeding die je kan ontvangen drastisch af zal nemen.
Dit zorgt ervoor dat de combinatie van een thuisbatterij en zonnepanelen naar alle waarschijnlijkheid de volgende jaren alleen maar nog interessanter zal worden. Zo hoef je niet zomaar gratis afstand te doen van de opgewekte stroom.