Zonnepanelen afmetingen, hoe groot zijn zonnepanelen?

Inhoudsopgave

Wanneer je, je even gaat verdiepen in het aanbod op de markt zal je tot de vaststelling komen dat er sprake is van verschillende zonnepanelen afmetingen. De afmetingen waar een zonnepaneel over beschikt is een medebepalende factor voor verschillende zaken.

Zo zijn de afmetingen onder meer bepalend voor de zaken die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet:

  • De prijs die je moet betalen voor je zonnepanelen
  • Hoeveel zonnepanelen er op je dak kunnen worden geplaatst

Let wel, niet alleen het formaat van je zonnepanelen is bepalend voor het aantal panelen die je op je dak kan plaatsen. Dat geldt ook voor de situatie waar precies sprake van is.

In ieder geval, wil jij graag alles te weten komen over de verschillende zonnepanelen afmetingen die er bestaan? Dan is het zeker de moeite waard om alle informatie hieronder op deze pagina grondig door te nemen.

Keuze uit verschillende standaard afmetingen

Formaat en afmetingen zonnepanelen
Zonnepanelen formaten en afmetingen

Wanneer je de verschillende zonnepanelen afmetingen op de markt gaat vergelijken zal je tot de vaststelling komen dat er eigenlijk een keuze kan worden gemaakt tussen drie verschillende opties. We maken hierbij dan meer bepaald onderscheid tussen de volgende mogelijkheden:

  1. Klein formaat zonnepanelen van 1,58 x 0,81 meter
  2. Normaal formaat zonnepanelen van 1,65 x 1 meter
  3. Groot formaat zonnepanelen van 2 x 1 meter

De zonnepanelen afmetingen waarvan sprake is zijn uiteraard bepalend voor het vermogen waar je op kan rekenen. Wat dit vermogen betreft kan je denken aan:

  • 190 tot 215 Wp bij kleine zonnepanelen
  • 245 tot 270 Wp bij normale zonnepanelen
  • 270 tot 300 Wp bij grote zonnepanelen

Wil je dus met andere woorden kunnen rekenen op een zo groot mogelijk vermogen? In dat geval spreekt het voor zich dat de keuze voor een groter formaat zonnepaneel al snel zal zijn gemaakt.

Hoeveel zonnepanelen kan je plaatsen op je dak?

De afmetingen van je zonnepanelen zullen in de praktijk voor een groot deel bepalen hoeveel exemplaren er op het dak van je woning kunnen worden geplaatst.

Dit gezegd hebbende is dit altijd afhankelijk van het type dak waarover je woning beschikt. We maken hierbij dan uiteraard een onderscheid tussen platte en schuine daken. Hoe bepalend de zonnepanelen afmetingen zijn bij deze verschillende type daken maakt de onderstaande informatie meteen duidelijk.

Hoeveel zonnepanelen kan je plaatsen op een schuin dak?

Voor schuine daken geldt dat je ze in principe volledig kan benutten voor wat het plaatsen van zonnepanelen betreft. Hierbij dient er wel rekening te worden gehouden met bepaalde obstakels. Denk hierbij concreet aan:

  • Schoorstenen
  • Dakkapellen

Niet alleen zijn de hierboven aangehaalde obstakels van invloed op het leggen, daarnaast geven ze ook een bepaalde hoeveelheid aan schaduw af.

Het mooiste en tevens ook efficiëntste is dat je de zonnepanelen op het dak van je woning richting het zuiden plaatst. Op deze manier kan je namelijk het beste profiteren van het zonlicht. Dit gezegd hebbende is het zeker ook mogelijk om ze een westelijke of oostelijke oriëntatie te geven.

Hoeveel zonnepanelen kan je plaatsen op een plat dak?

Ook voor platte daken geldt dat ze geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Doordat ze op een onderstel worden geplaatst is het mogelijk om de ideale hellingshoek te kiezen waardoor er eenvoudig(er) een maximale opbrengst kan worden gerealiseerd.

Dit impliceert echter in de praktijk eveneens dat de zonnepanelen niet te dichtbij elkaar kunnen worden geplaatst. Anders komen ze immers in elkaars schaduw te liggen en dat is niet bepaald de bedoeling. Hoe groter de hellingshoek wordt gemaakt, des te verder de zonnepanelen in principe uit elkaar moeten zijn gelegen.

In het geval van een plat dak heb je ongeveer zo’n 2,5 vierkante meter nodig voor een zonnepaneel welke beschikt over een oppervlakte van 1,5 vierkante meter. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Optimale zonnepanelen afmetingen? Maak een legplan!

Wil je graag met zekerheid kunnen kiezen voor de interessantste zonnepanelen afmetingen voor de exemplaren waar jij gebruik van gaat maken? In dat geval is het altijd van cruciaal belang om een zonnepanelen legplan te maken.

Voor een dergelijk legplan geldt dat het een tekening is waarin je op basis van de afmetingen van je dak evenals die van je zonnepanelen gaat bepalen waar en hoe ze moeten komen te liggen. Voor het legplan geldt dat het van belang is dat je deze afmetingen weet en bovendien rekening houdt met de no-gozones.

Ga je een beroep doen op een ervaren zonnepanelen installateur zoals Recharged? Dan heeft deze hier ongetwijfeld meer dan voldoende ervaring mee. Indien je zelf de zonnepanelen gaat plaatsen kan dit echter zeker iets zijn om je eerst even grondig in te gaan verdiepen.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.