Terugverdientijd van zonnepanelen: Berekenen, tips en uitleg

Inhoudsopgave

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en besloten om eigen zonnepanelen op je dak te installeren. Je wilt graag jouw steentje bijdragen aan het milieu en op lange termijn ook besparen op je energierekening. Je vraagt je echter af wat de terugverdientijd van jouw zonnepanelen installatie zal zijn. Dan ben je niet de enige!

Graag geven wij jou in dit kennisartikel meer informatie over de duur en de factoren die te maken hebben met het terugverdienen van zonnepanelen. Om te beginnen kijken we naar de huidige stand van zaken anno 2024. Oftewel, hoe is het gesteld met de zonnepanelen terugverdientijd in 2024?

Inleiding tot de terugverdientijd van zonnepanelen in 2024

Zonnepanelen terugverdientijd berekenen 2024
De terugverdientijd van zonnepanelen berekenen in 2024

De snelheid waarop de terugverdientijd van zonnepanelen plaatsvindt is in 2024 fors gestegen. Anders gezegd, zonnepanelen verdienen zich in 2024 een stuk sneller terug dan voorheen. Dit heeft voornamelijk te maken met drie factoren.

Ten eerste is er sprake van een snellere terugverdientijd, omdat de kosten van het aankopen en het laten installeren van zonnepanelen gedaald is. Ten tweede spelen de hoge energiekosten in 2024 een belangrijke rol in de terugverdientijd van een zonnepanelensysteem. Ten derde worden zonnepanelen steeds krachtiger en stijgt de opwek per paneel. Ook dit draagt bij aan het sneller kunnen terugverdienen van jouw zonnepanelen installatie in 2024.

Lees verder om meer te weten te komen over de drie factoren die zorgen voor een gunstigere zonnepanelen terugverdientijd.

Snellere terugverdientijd wegens lagere kosten zonnepanelen

De afgelopen jaren is er een opvallende daling geweest in de kosten van zonnepanelen. Deze prijsdaling heeft de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verkort, waardoor steeds meer mensen de overstap maken naar het opwekken van hun eigen zonne-energie.

Dankzij technologische vooruitgang en grootschalige productie zijn de kosten van zonnepanelen in 2024 dus flink gedaald. Deze lagere kosten maken het aantrekkelijker voor jou als consument of bedrijf om te investeren in zonne-energie, omdat de initiële investering nu sneller kan worden terugverdiend.

Je verdient sneller jouw zonnepanelen terug vanwege hogere energiekosten

Een andere reden voor een snellere terugverdientijd van een zonnepanelen installatie, houdt verband met de stijgende energiekosten. Deze toenemende energiekosten hebben namelijk een grote impact op de maandelijkse uitgaven van zowel huishoudens als bedrijven in Nederland. De terugverdientijd zonnepanelen en de invloed van energieprijzen houden dus nauwlettend verband met elkaar.

In het licht daarvan bieden zonnepanelen een aantrekkelijke oplossing om de energierekening te verlagen en zelfs sneller terug te verdienen. Anders gezegd, door je eigen energie op te wekken met zonnepanelen, ben je beter beschermd tegen fluctuaties in energieprijzen. Zodoende kun je sneller jouw investering in een zonnepanelensysteem terugverdienen.

Zonnepanelen worden steeds krachtiger

Een andere reden voor een snellere terugverdientijd, is omdat zonnepanelen steeds krachtiger worden. Daardoor stijgt de opwek per zonnepaneel, wat een gunstige uitwerking op de uiteindelijke terugverdientijd heeft.

De toename in het vermogen van zonnepanelen is grotendeels te danken aan verbeteringen in de fotovoltaïsche (PV) technologie. Deze technologie zet zonlicht om in elektriciteit. Onderzoekers en fabrikanten werken voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe materialen en celontwerpen om de efficiëntie van zonnepanelen te verhogen.

Daar kun jij natuurlijk als consument of bedrijf jouw voordeel mee doen. Door te investeren in A-kwaliteit zonnepanelen met de nieuwste PV-technologie, verlaag je de terugverdientijd van jouw zonne-stroomsysteem.

Waarom is het belangrijk om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen?

Het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen is voor velen een belangrijke stap bij het overwegen van een investering in zonne-energie. Door inzicht te krijgen in de terugverdientijd, kunnen bedrijven en consumenten een goede, weloverwogen beslissing nemen over de financiële haalbaarheid van het installeren van zonnepanelen.

Door de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen, kun je deze investering afwegen tegen alternatieven en beter budgetteren voor de bijbehorende kosten. Dit inzicht stimuleert doorgaans ook een bewuster energieverbruik, wat kan resulteren in extra besparingen en een snellere terugverdientijd van jouw zonnepanelensysteem.

Een belangrijke stelregel is: De meest optimale terugverdientijd van jouw zonnepanelen wordt bereikt door het aantal zonnepanelen af te stemmen op jouw jaarlijkse energieverbruik. Deze belangrijke stelregel lichten wij onderstaand toe met enkele berekeningen.

Voorbeelden terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Berekening terugverdientijd van zonnepanelen
Voorbeelden berekening zonnepanelen terugverdientijd

Ben je benieuwd hoe je de terugverdientijd van zonnepanelen kunt berekenen? Dit is niet moeilijk als je weet hoe je dit kunt doen. Daarnaast kunnen onze adviseurs jou van vrijblijvend advies voorzien en op dit gebied met jou meedenken.

Ook hebben wij drie voorbeelden uitgewerkt om de tijd van het terugverdienen te kunnen berekenen. Daarbij gaan we uit van drie situaties:

  1. De opwek van zonnepanelen is lager dan jouw jaarlijkse energieverbruik;
  2. De opwek van zonnepanelen is gelijk aan jouw jaarlijkse energieverbruik;
  3. De opwek van zonnepanelen is hoger dan jouw jaarlijkse energieverbruik.

Lees verder om per situatie een voorbeeldberekening te zien.

1: Terugverdientijd zonnepanelen bij opwek lager dan jaarlijks energieverbruik

Dit eerste voorbeeld, met de daarbij behorende berekening, is gebaseerd op de volgende getallen:

Jaarlijks energieverbruik van 2.400 kilowattuur (kWh). Opbrengst per zonnepaneel per jaar à 315 kWh.

Je hebt 4 zonnepanelen (parallel geschakeld zonnestroomsysteem) inclusief montage à €550 per stuk aangekocht. Deze investering kostte €2.200 en levert per jaar 1.260 kWh aan zonne-energie op.

De energieprijs per kWh bedraagt in 2024 circa €0,50. Op jaarbasis bespaar je met jouw zonnepanelen dus 1.260 kWh x €0,50 = €630.

De terugverdientijd van jouw 4 zonnepanelen bedraagt dan: €2.200 (aanschaf zonnepanelen) / €630 (besparing opwek eigen zonne-energie) = 3,5 jaar.

Daarnaast blijf je per jaar voor het verschil aan energiekosten betalen. In dit geval: 2.400 kWh (jaarlijks energieverbruik) – 1.260 kWh (eigen opwek zonne-energie) = 1.140 kWh.

1.140 kWh x €0,50 (stroomkosten) = €570 als jaarlijkse energiekosten.

2: Zonnepanelen terugverdientijd bij opwek gelijk aan jaarlijks energieverbruik

Dit tweede voorbeeld, met de daarbij behorende berekening, is gebaseerd op de volgende getallen:

Jaarlijks energieverbruik van 2.520 kilowattuur (kWh). Opbrengst per zonnepaneel per jaar à 315 kWh.

Je hebt 8 zonnepanelen (serie geschakeld zonnestroomsysteem) inclusief montage à €450 per stuk aangekocht. Deze investering kostte €3.600 en levert per jaar 2.520 kWh aan zonne-energie op. Dit dekt dus precies jouw jaarlijkse energieverbruik.

De energieprijs per kWh bedraagt in 2024 circa €0,50. Op jaarbasis bespaar je met jouw zonnepanelen dus 2.520 kWh x €0,50 = €1.260.

De terugverdientijd van jouw 8 zonnepanelen bedraagt dan: €3.600 (aanschaf zonnepanelen) / €1.260 (besparing opwek eigen zonne-energie) = 2,9 jaar.

Daarnaast zijn er geen additionele energiekosten per jaar, aangezien jouw opwek volledig tegemoetkomt aan jouw energieverbruik.

3: Benodigde tijd om zonnepanelen terug te verdienen bij opwek hoger dan jaarlijks energieverbruik

In dit derde voorbeeld is er sprake van een terugverdientijd van jouw zonnepanelen met salderen. Je wekt namelijk op jaarbasis meer energie op dan dat je verbruikt. Daardoor kun je terugleveren aan het net.

Jaarlijks energieverbruik van 2.400 kilowattuur (kWh). Opbrengst per zonnepaneel per jaar à 315 kWh.

Je hebt 10 zonnepanelen (serie geschakeld zonnestroomsysteem) inclusief montage à €450 per stuk aangekocht. Deze investering kostte €4.500 en levert per jaar 3.150 kWh aan zonne-energie op.

Er is dus een overschot aan zelf opgewekte energie. Dit overschot bedraagt 3.150 kWh – 2.400 kWh = 750 kWh. Door dit terug te leveren aan het net met de huidige salderingsregeling in 2023, levert dit 750 kWh x €0,06 per kWh = €45 per jaar (terugleververgoeding).

Daarnaast bespaar je dankzij jouw zonnepanelen 2.400 kWh x €0,50 (energieprijs per kWh in 2024) = €1.200. Tel daarbij de terugleververgoeding à €45 op en je komt uit op een totale jaarlijkse besparing à €1.245.

De terugverdientijd van jouw 10 zonnepanelen bedraagt dan: €4.500 (aanschaf zonnepanelen) / €1.245 (besparing opwek + teruglevering) = 8 jaar.

Conclusie terugverdienen van zonnepanelen

Gezien de huidige terugverdientijd van zonnepanelen in 2024, kan er geconcludeerd worden dat een investering in eigen zonnepanelen nog steeds erg rendabel is. Zoals je hebt kunnen lezen wordt de investering in zonnepanelen doorgaans binnen enkele jaren terugverdiend. In de daaropvolgende jaren kun je maximaal profiteren van de opbrengst van jouw eigen zonnepanelensysteem. De kosten die je gemaakt hebt om jouw zonnepanelen te kopen en te laten installeren, zijn dan namelijk gedekt.

Voor een optimale terugverdientijd van jouw zonnepanelen is het echter wel van belang dat het aantal zonnepanelen exact afgestemd wordt op jouw jaarlijkse energieverbruik. Onze adviseurs denken op dat gebied graag met jou mee en voorzien jou vrijblijvend van advies.

Overweeg je om eigen zonnepanelen te laten installeren? Van advies tot zonnepanelen installatie: Onze gecertificeerde monteurs en solar adviseurs staan voor jou klaar. Profiteer binnenkort van een gunstige terugverdientijd en een lagere energierekening dankzij eigen zonnepanelen. Dien vrijblijvend een offerteaanvraag in en ontdek de mogelijkheden die wij aanbieden.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.