Zonnepanelen leasen, dit zijn de voor- en nadelen

Inhoudsopgave

Zonnepanelen zijn vandaag de dag populairder dan ooit. Daar zijn de steeds duurder wordende stroomkosten uiteraard de belangrijkste veroorzaker van. Het is echter lang niet voor iedereen zomaar mogelijk om te investeren in een zonnepaneleninstallatie.

Wanneer dat ook geldt voor jou hoef je echter nog niet meteen te wanhopen. Wist je namelijk dat zonnepanelen leasen eveneens tot de mogelijkheden behoort? Door ervoor te kiezen om zonnepanelen te leasen zal je tot de vaststelling komen dat er geen éénmalige (zeer grote) investering is vereist.

Alle voor- en nadelen waar je op kan rekenen bij het leasen van je zonnepanelen ontdek je in ieder geval hieronder.

Hoe werkt het leasen van zonnepanelen precies?

Voorelen en nadelen zonnepanelen leasen
De voordelen en nadelen van zonnepanelen leasen toegelicht

Het belangrijkste struikelblok voor veel mensen die graag willen kunnen genieten van de voordelen van zonnepanelen is de vrij hoog gelegen éénmalige investeringskost die is vereist. Dat is echter geen absolute vereiste meer.

Tegenwoordig kan je er dan ook perfect voor kiezen om zonnepanelen te leasen. In dit geval wordt het éénmalige investeringsbedrag vervangen door een maandelijkse kostprijs. In bepaalde gevallen is het wel zo dat er ook een bepaalde borg moet worden betaald.

Bij zonenpanelen leasen is er dus in de basis sprake van een soort van huurovereenkomst. Dit betekent dat je gedurende een bepaalde periode een maandelijkse kostprijs dient te betalen. In ruil voor die prijs kan je gebruikmaken van de zonnepaneleninstallatie in kwestie.

Dit gezegd hebbende wordt er doorgaans bij zonnepanelen leasen wel vaak de mogelijkheid aangeboden om de installatie na een aantal jaren volledig over te nemen.

Eventueel kan je na een bepaalde periode de bestaande installatie ook omruilen voor een nieuwer, moderner exemplaar. Of dit al dan niet tot de mogelijkheden behoort zal uiteraard worden bepaald door jouw leasingcontract.

Wat maakt zonnepanelen leasen zo interessant?

De keuze voor zonnepanelen leasen is voor veel mensen tegenwoordig al vrij snel gemaakt. Dat is het gevolg van de vele interessante voordelen waar je hierbij op kan rekenen. Het afsluiten van een leasingovereenkomst voor zonnepanelen kan interessant zijn omwille van de volgende voordelen:

 • Je geniet van de voordelen van zonnepanelen zonder dat er een investering is vereist
 • Zowel voor, tijdens als de plaatsing van je zonnepanelen hoef je, je geen zorgen te maken
 • Reeds vanaf de eerste dag kan je geld besparen door je zonnepaneleninstallatie
 • Doorgaans kan je, je zonnepaneleninstallatie na een bepaalde periode overnemen
 • Er is sprake van een vast maandelijks leasebedrag

Als je over de mogelijkheid beschikt om de zonnepanelen die je hebt geleased aan te kopen na een bepaalde periode kan dat uiteraard bijzonder interessant zijn.

Op deze manier wordt het immers mogelijk om ook na afloop van je leasingovereenkomst nog heel wat jaren te kunnen blijven genieten van de voordelen die een zonnepaneleninstallatie met zich meebrengt.

Zijn er ook nadelen verbonden aan zonnepanelen leasen?

De belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor zonnepanelen leasen in plaats van voor zonnepanelen kopen heeft te maken met het vermijden van de aanzienlijke, éénmalige investering die anders is vereist.

Het is echter zo dat er niet alleen maar (financiële) voordelen verbonden zijn aan het leasen van zonnepanelen. Wat immers ook te denken van deze nadelen:

 • Zonnepanelen leasen komt uiteindelijk altijd (heel wat) duurder uit;
 • Het vroegtijdig beëindigen van je leasingovereenkomst kan kosten met zich meebrengen;

De belangrijkste reden om ervoor te kiezen om een zonnepaneleninstallatie op het dak van je woning te plaatsen is uiteraard om op die manier te kunnen besparen op je vaste (energie)kosten.

Dit gezegd hebbende ligt het uiteindelijke financiële rendement bij een leasingovereenkomst altijd lager dan bij het aankopen van zonnepanelen het geval is. Dit is een zeer belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Dit althans wanneer je een zo hoog mogelijk rendement nastreeft.

Met welke kosten dien je ongeveer rekening te houden?

De kosten waar je rekening mee dient te houden bij zonnepanelen leasen zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij moet rekening worden gehouden met de volgende zaken:

 • Het type zonenpanelen waarvan sprake is
 • Hoeveel zonnepanelen er worden geplaatst
 • Het vermogen waar de installatie over beschikt

Voordat je een bepaalde leasingovereenkomst af gaat sluiten is het altijd van belang om rekening te houden met het energieverbruik waarover je beschikt. Op basis van dit energieverbruik kan er dan vervolgens worden vastgesteld aan welke zonnepaneleninstallatie jij behoeften hebt.

Om je een indicatie te geven van de kosten waar je gemiddeld rekening mee dient te houden hebben we alvast even de onderstaande voorbeelden voor jou uitgewerkt:

 • Gemiddeld 10 à 15 euro per maand bij 2 zonnepanelen
 • Gemiddeld 20 à 30 euro per maand bij 6 zonnepanelen
 • Gemiddeld 40 à 60 euro per maand bij 10 zonnepanelen
 • Gemiddeld 60 à 80 euro per maand bij 14 zonnepanelen

Uiteraard worden de kosten bij zonnepanelen leasen eveneens beïnvloed door het vermogen van de zonnepanelen, het type dak waarover je beschikt, etc. Het aanvragen van een gedetailleerde offerte op maat is dan ook in de praktijk altijd een uitstekende keuze.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.