Zonnepanelen verzekeren: Is een verzekering nodig?

Inhoudsopgave

Moet je jouw zonenpanelen verzekeren of niet? Dit is een vraag die door ontzettend veel mensen wordt gesteld. En gelet op de investeringsprijs van een dergelijke installatie uiteraard niet meer dan terecht. Voor veel mensen geldt dat ze er automatisch vanuit gaan dat hun installatie met zonnepanelen valt onder de opstalverzekering welke ze hebben afgesloten.

Dat is echter niet altijd het geval. In bepaalde situaties is het dan ook wel degelijk een vereiste om een extra verzekering of dekking voor je zonnepanelen af te sluiten. Wil je graag meer te weten komen over het verzekeren van je zonnepanelen? Dan moet je zeker de onderstaande informatie doornemen!

Standaard meeverzekerd onder de opstalverzekering

Verzekering zonnepanelen
Zonnepanelen verzekeren middels opstalverzekering

Werden de zonnepanelen geplaatst op je eigen woning? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat ze onder de bestaande opstalverzekering kunnen vallen. Met de nadruk op ‘kunnen’.

In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden is dit dus niet altijd standaard het geval. Ben je geen eigenaar van de woning waar de zonnepanelen op werden geplaatst? In dat geval is het altijd van belang om na te gaan of er mogelijks geen extra verzekering is vereist.

Woon je bijvoorbeeld in een huurwoning en heb je ervoor gekozen om (alleen) een inboedelverzekering af te sluiten? Dan is de kans ontzettend groot dat zonnepanelen niet zijn gedekt. In dat geval is afzonderlijk je zonnepanelen verzekeren in de praktijk absoluut meer dan de moeite waard om op z’n minst te overwegen.

Vallen je zonnepanelen onder de opstalverzekering of niet?

Dat er door de jaren heen zoveel vragen zijn gesteld over zonnepanelen verzekeren is voor een groot deel te wijten aan de onzekerheid die errond bestaat. Wanneer je over een eigen woning beschikt met zonnepanelen is het dan ook altijd een absolute must om even bij je verzekeringsmaatschappij te gaan informeren of je opstalverzekering de installatie met zonnepanelen indekt of niet.

Van belang hierbij is om rekening te houden met het feit of:

  1. De zonnepanelen bevestigd zijn aan het dak zelf
  2. De zonnepanelen los op het dak worden geplaatst

Wanneer er sprake is van een systeem met zonnepanelen op een plat dak is dit laatste doorgaans van toepassing. Wanneer de zonnepanelen los op het dak staan maken ze dus in principe niet integraal deel uit van het onroerend goed. In dat geval is de kans dan ook vrij aanzienlijk dat de zonnepanelen niet ingedekt zullen worden door de opstalverzekering die werd afgesloten. Dit is overigens niet alleen een belangrijk aandachtspunt bij platte daken.

Ook wanneer je woning beschikt over een schuin of hellend dak zal je tot de vaststelling komen dat de bevestiging van de zonnepanelen op verschillende manieren kan zijn gebeurd. Zo is het mogelijk dat ze vastgeklikt zijn op het dak, maar is het ook mogelijk dat ze erop vastgeschroefd zijn.

Ook in deze situatie is de vraag of de zonnepanelen deel uitmaken van het onroerend goed of niet. Voor verschillende verzekeraars geldt overigens dat ze beschikken over een verplichte inspectieregeling. In dat geval is er altijd sprake van een verplichte inspectie om te bepalen of de zonnepaneleninstallatie onder de dekkingen van de verzekering in kwestie valt of niet.

Let op de herbouwwaarde!

Valt je zonnepaneleninstallatie onder de dekkingen van de opstalverzekering? In dat geval is afzonderlijk je zonnepanelen verzekeren geen vereiste.

Dit gezegd hebbende zal je in deze situatie wel rekening willen houden met de zogenaamde herbouwwaarde. Deze waarde zal namelijk als gevolg van je zonnepaneleninstallatie (aanzienlijk) worden verhoogd.

Het laten verhogen van de herbouwwaarde kan ervoor zorgen dat je een hogere verzekeringspremie zal moeten betalen, maar alleen op deze manier ben je het beste ingedekt wanneer er zich een schadegeval voordoet.

De kleine lettertjes bij zonnepanelen verzekeren

Bij zonnepanelen verzekeren is het altijd van belang om aandacht te besteden aan de kleine lettertjes die mogelijks van toepassing kunnen zijn. Zonnepanelen staan er bijvoorbeeld om bekend door inbrekers eenvoudig te demonteren te zijn zonder dat er daarbij sprake hoeft te zijn van inbraakschade.

Voor veel verzekeringsmaatschappijen geldt dat ze in hun polisvoorwaarden hebben opgenomen dat er sprake moet zijn van inbraakschade om te kunnen rekenen op een bepaalde dekking. Is er dus met andere woorden geen sprake van inbraakschade? Dan is het mogelijk dat de diefstal van je zonnepanelen niet zal zijn ingedekt. Hier zal je zeker aandachtig voor willen zijn.

Hou er naast bovenstaande bij zonnepanelen verzekeren eveneens rekening mee dat veel verzekeraars schade als gevolg van een natuurramp uitsluiten. Het belangrijkste risico dat je loopt met je zonnepanelen is echter… een natuurramp! Controleer dus altijd of schade aan je zonnepaneleninstallatie als gevolg van een zware storm of hagelstenen wel of niet wordt ingedekt.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.