Een overkapping met zonnepanelen realiseren

Inhoudsopgave

De keuze voor een overkapping met zonenpanelen zorgt er in de praktijk eigenlijk voor dat je kan rekenen op het beste van twee werelden. In eerste instantie krijg je namelijk door de overkapping de beschikking over een overdekt gedeelte op je terras of in je tuin.

Op deze manier kan je dan bijvoorbeeld genieten van een overdekt terras, maar daarnaast is het ook mogelijk om er je auto onder te plaatsen. Door te kiezen voor een overkapping waarbij de dakbedekking bestaat uit zonnepanelen kan je verder ook nog eens rekenen op de opwekking van groene energie. Deze energie kan vervolgens voor de meest uiteenlopende toepassingen worden gebruikt.

Aandachtspunten bij het realiseren van een overkapping met zonnepanelen

Wil jij ook graag een overkapping met zonnepanelen realiseren? Dan zal je in de praktijk tot de vaststelling komen dat er met betrekking tot de plaatsing altijd verschillende niet onbelangrijke aandachtspunten bestaan waar je aandacht aan zal willen (en moeten) besteden, namelijk:

  1. Zorg altijd voor een zo optimaal mogelijke oriëntatie voor je zonnepanelen
  2. Let op obstakels die zich in de omgeving van je overkapping bevinden

Je moet er je bewust van zijn dat een overkapping over een (aanzienlijk) minder grote hoogte beschikt in vergelijking met het dak van een woning. Zelfs wanneer er sprake is van een optimale (en dus zuidelijke) oriëntatie zal je tot de vaststelling komen dat het rendement nog altijd op sterk negatieve wijze kan worden beïnvloed.

Dit bijvoorbeeld als gevolg van de aanwezigheid van obstakels in de omgeving. Deze kunnen zomaar een bepaalde schaduw afwerken op je zonnepanelen.

Vaak is het zo dat een terrasoverkapping niet onder dezelfde schuine hellingshoek staat zoals het geval is bij een puntdak van een huis. Dit is een bescheiden nadeel voor wat het opvangen van zoveel mogelijk zonlicht betreft. Des te schuiner de hellingshoek is waarvan sprake is, des te hoger het mogelijke rendement.

Let op de afmetingen van je zonnepanelen

Zonnepanelen installatie op overkapping
Plaatsen van zonnepanelen installatie op een overkapping

Bij het realiseren van een overkapping met zonnepanelen is het zo dat je een keuze kan maken uit verschillende afmetingen. In het merendeel van de gevallen zal er hierbij echter worden gekozen voor zonnepanelen van 1 meter bij 1,65 meter. Voor deze zonnepanelen geldt dat ze beschikken over een vermogen van 350 tot doorgaans maximaal 400 Wp.

Ben je van plan om een zonnepaneleninstallatie te plaatsen op je overkapping bestaande uit 12 zonnepanelen? Dan zal dit dus in de praktijk een ruimte van 5 bij 4 meter in beslag nemen. De opbrengst die je kan verwachten zal in deze situatie gemiddeld zo’n 4.440 Wp of 3.900 kWh zijn.

Hoe ga je jouw overkapping met zonnepanelen precies realiseren?

Zoals eerder op deze pagina al aangehaald is het mogelijk om een overkapping met zonnepanelen op verschillende manieren te realiseren. In de praktijk betekent dit dat er in het merendeel van de gevallen sprake is van één van de onderstaande drie constructies, namelijk:

  1. Een terrasoverkapping met zonnepanelen
  2. Een veranda met zonnepanelen
  3. Een zogenaamde solar carport

In het bijzonder voor deze laatste geldt dat ze door de jaren heen heel wat populairder is geworden. De steeds intenser wordende weersomstandigheden hebben er door de jaren heen voor gezorgd dat steeds meer mensen de bewuste keuze maken om gebruik te gaan maken van een zogenaamde carport voor- of achteraan hun woning.

Wanneer je van plan bent om daar een elektrische auto onder te gaan plaatsen kan de keuze voor een solar exemplaar in de praktijk al snel zijn gemaakt. Op deze manier kan je, je auto namelijk snel en eenvoudig en bovendien helemaal gratis opladen wanneer ze onder de solar carport staat geparkeerd. Zo kan je helemaal gratis rijden!

Op welke levensduur kan je rekenen?

In het merendeel van de gevallen wordt er bij een overkapping voor gekozen om gebruik te maken van bijvoorbeeld douglas hout. Standaard geldt voor deze houtsoort dat ze beschikt over een duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat ze onbewerkt buiten over een levensduur beschikt variërende van 10 tot 15 jaar. Door het hout te beitsen kan je rekenen op nog eens 6 tot 8 jaar extra.

Kies je er bovendien voor om je overkapping op de meest optimale wijze te onderhouden? Dan zal je tot de vaststelling komen dat deze makkelijk tussen de 30 en 40 jaar mee kan blijven gaan.

In de praktijk is er tegenwoordig sprake van een gemiddelde levensduur voor een installatie met zonnepanelen van zo’n 25 jaar. Vaak gaat zo’n installatie echter nog heel wat langer mee. Een levensduur van 30 jaar (of nog langer) is dan ook niet uitgesloten. Vooral de levensduur van de omvormer is een stuk beperkter, maar die kan je vaak eenvoudig laten vervangen.

In ieder geval, in de praktijk kan je zomaar bij een overkapping met zonnepanelen genieten van een levensduur van tussen de 25 en zomaar even 40 jaar. Dat is natuurlijk ontzettend fijn om te weten!

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.