Kan ik mijn elektrische auto opladen op zonne-energie?

Inhoudsopgave

Een direct ‘ja’ is het antwoord op de vraag of je het batterijpakket van je auto kunt laden met zonnepanelen. Alleen ligt het wel iets ingewikkelder dan een rechtstreeks kabeltje tussen je zonnepanelen en auto aan laten leggen. Op deze pagina volgt dan ook het hoe en wat over zonne-energie en opladen.

Niets milieuvriendelijker dan zonne-energie

Zonne-energie is volop voorradig en vervuilt niet. Om normale stroom te maken, zijn er nog steeds vervuilende centrales aan het werk. De zon heeft geen kolen of andere fossiele stoffen nodig om te schijnen. Er is dus niets klimaatvriendelijker dan zonne-energie. Oogst de energie van de zon en je bent dus heel duurzaam bezig. Dat doen we dan ook vrij massaal al. Overdag werken tal van huishoudelijke producten op zonne-energie.

Met zonnepanelen energie opwekken

Al die apparaten krijgen stroom van zonnepanelen, fotovoltaïsche panelen die samengesteld zijn uit honderden zonnecellen. Elke zonnecel is opgebouwd uit een halfgeleider, vaak silicium. Die absorbeert het daglicht en vormt het om tot elektriciteit. Simpel, door de aanmaak van een elektronenstroom. Dat is elektriciteit die je kunt gebruiken voor je elektrische apparaten. Of die je tegen een geldbedrag kunt terug leveren aan het stroomnet.

Auto aan de zonnestroom?

Hoe elektrische auto met zonne-energie opladen
Uitleg over het opladen van jouw elektrische auto met zonne-energie

Een fotovoltaïsch paneel is een zonnepaneel. En het fotovoltaïsche proces is zonne-energie. In alle uithoeken van de wereld wordt zonne-energie inmiddels benut en de productie van zonne-energie stijgt erg snel. Dat is niet alleen te danken aan bedrijven.

Want particulieren weten de zon ook wel te vinden. Logisch, want zo kun je je dure energiekosten verlagen en tegelijk je ecologische voetafdruk verkleinen. De kostenbesparingen die zo worden verkregen, kunnen nog veel groter worden als je ook je auto aan de zonnestroom zet.

Produceren je zonnepanelen wel genoeg?

Wel even pas op de plaats. Heb je een standaard aantal zonnepanelen, dan kun je hoogstwaarschijnlijk daarmee niet je elektrische auto volledig laden. Je zonnestroom gaat namelijk ook al verloren in de wasmachine, in de vaatwasser, in verwarmingselementen, enzovoort. Een energie ’vreter’ als de elektrische auto daarbij zettend, is vaak teveel van het goede voor je panelen.

Wat doet een zonnepaneel voor je autoaccu?

Een zonnepaneel in Nederland kan gemiddeld tot zo’n 1 kWh per dag komen. Heb je tien panelen, dan heb je overdag de beschikking over 10 kWh. Dat totaal voldoet om een elektrische auto zo’n 45 km te laten rijden. Dat is dan wel meer dan wat de gemiddelde Nederlander nog per dag rijdt, het houdt alleen niet echt over. Want je hebt die panelen ook aangeschaft om je huishouden mee van stroom te voorzien, nietwaar?

Indirect zonnestroom laden

Ook kun je de opgewekte stroom van je zonnepanelen niet direct benutten om je auto mee te gaan laden. Een laadpaal koppelen aan je zonnepanelen, dat gaat (nog) niet. Punt is dat de zonnestroom nogal wisselend is zodat het aan kwaliteit ontbreekt om rechtstreeks de autoaccu in te worden gesluisd.

Bij zonnepanelen hoort dan ook een omvormer die de energie omzet om die veilig en goed aan het elektriciteitsnet te leveren. Zodat je stofzuiger en oven op zonnestroom kunnen draaien. Indirect kun je dus wel degelijk zonnestroom laden voor je auto. Want een laadpaal zoals de Wallbox Pulsar Plus is ook aangesloten op je elektriciteitsnet. En die ontvangt weer gratis energie van je eigen zonnepanelen.

Een slimme laadpaal past beter bij zonnestroom

Waar je nog meer winst kunt boeken is door een slimme laadpaal te nemen. Een gewone laadpaal geeft natuurlijk ook al indirect een zonnestroomlading door aan je autoaccu. Alleen heb je met een slimme laadpaal wel een mooi extraatje.

Want zo’n laadpaal weet wanneer er genoeg zonnestroom beschikbaar is en gaat pas dan laden. Zo weet je zeker dat je enkel zonne-energie laadt, en niet afhankelijk bent van koopstroom van. het elektriciteitsnet.

Een extra accu inschakelen?

Een minpuntje is het moment van laden. Waarschijnlijk ben je overdag (met je auto) weg en zet je de auto ’s avonds of ’s nachts aan de laadpaal. Dan schijnt de zon dus niet. En kan die ook geen zonnestroom voor je auto leveren.

Dit puntje is op te vangen door de zonnestroom van overdag op te slaan in een accu. Die accu is aangesloten op je zonnepanelen en vult zich zolang de zon schijnt met energie. Als het donker is, kan die accu benut worden om via je laadpaal de zonnestroom alsnog naar je autoaccu te brengen.

Het voordeel van zonnestroom terug leveren aan het net

Bedenk wel dat een geschikte lithium-ion-accu voor dit werk snel 5.000 euro of meer gaat kosten. Voor veel mensen is het dan ook handiger de zonne-energie aan het net terug te leveren en daarvoor geld te krijgen (salderen). Dat dan weer kan benut om de auto van koopstroom te voorzien. En met het juiste contract kan dat ’s nachts vaak tegen een daltarief; met korting, dus.

Ook interessant om te lezen: Hoeveel geld bespaar je door zelf jouw auto op te laden?

Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.