Zonnepanelen huren of kopen? Wat is de beste keus?

Inhoudsopgave

Wat is nu precies het interessantst, zonnepanelen huren of kopen? Dat is een vraag die veel mensen zich in de praktijk stellen. In het verleden was het doorgaans alleen maar mogelijk om een installatie met zonnepanelen aan te kopen.

Om dit te kunnen doen was er echter een aanzienlijke investering vereist. Dit hoeft tegenwoordig eigenlijk niet langer het geval te zijn, in tegendeel. Ook zonnepanelen huren of leasen behoort namelijk tot de mogelijkheden. In dit geval hoef je geen aanzienlijke, éénmalige investeringskost te betalen, maar is er sprake van een vaste, maandelijkse huurprijs.

Wil jij graag ontdekken wat nu precies de beste keuze is, zonnepanelen huren of kopen? Dan is het zonder meer een aanrader om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Zonnepanelen huren of kopen?

Voordelen kopen en huren zonnepanelen
Voordelen van zonnepanelen kopen en huren toegelicht

Voor heel wat mensen geldt dat ze graag willen kunnen genieten van de voordelen die een installatie met zonnepanelen met zich meebrengt. Wanneer je dan niet over de mogelijkheid beschikt om een aanzienlijk bedrag te kunnen investeren houdt het echter al snel op… of toch niet?

In dat geval is zonnepanelen huren een potentieel interessant alternatief. Op deze manier hoef je namelijk geen rekening te houden met een hoog éénmalig investeringsbedrag. In plaats daarvan dien je alleen een maandelijkse huurprijs te betalen. Eventueel kan er wel een waarborg zijn vereist.

Bovenstaande zorgt ervoor dat zonnepanelen huren op korte termijn een zeer interessante keuze kan zijn. Over de lange(re) termijn gezien wordt dat echter vaak een ander verhaal. Dit gezegd hebbende is het niet alleen maar interessant om rekening te houden met de korte termijn.

Wat namelijk ook te denken van de lange(re) termijn? Wanneer we daar naartoe gaan kijken komen we tot de vaststelling dat de keuze tussen zonnepanelen huren of kopen er plots helemaal anders uit zal komen te zien. Op de lange termijn is de keuze voor een zonnepaneleninstallatie kopen immers altijd het interessantst.

Zonnepanelen huren, dit zijn de voordelen

De keuze tussen zonnepanelen huren of kopen is voor veel mensen vaak al snel gemaakt. Het huren van zonnepanelen zorgt er dan ook in de praktijk voor dat er kan worden gerekend op een aantal interessante voordelen. De voordelen waar hierbij sprake van is zijn de volgende:

  • Je kan meteen zonder investering besparen op je vaste (energie)kosten
  • Er is sprake van een vaste huurprijs, dus er zijn geen verrassingen
  • Je bent altijd verzekerd van een uiterst kwalitatieve installatie
  • Er zijn geen onderhoudskosten om rekening mee te houden
  • Ook bij huurwoningen behoort dit perfect tot de mogelijkheden

Heb je geen groot budget voor handen om te investeren in een installatie met zonnepanelen? Of wil je dit gewoon liever niet doen omdat je een woning huurt? In al deze gevallen kan de keuze voor zonnepanelen huren in de praktijk al vrij snel zijn gemaakt.

Nadelen van zonnepanelen huren

Ben jij ook van plan om de vraag zonnepanelen huren of kopen te beantwoorden met het eerste? In dat geval zijn er niet alleen maar voordelen om aandachtig voor te zijn. Het is dan ook zo dat er hier wel degelijk ook bepaalde nadelen aan verbonden zijn. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

  • Je wordt in principe nooit eigenaar van je zonnepaneleninstallatie
  • Wil je de zonnepanelen toch overnemen, dan betaal je daarvoor een overnamekost
  • Uiteindelijk is zonnepanelen huren altijd duurder dan zonnepanelen aankopen
  • Het rendement ligt dankzij bovenstaande uiteindelijk altijd een stuk(je) lager

Ondanks de voordelen die verbonden zijn aan zonnepanelen huren is het dus zeker niet zo dat deze keuze in de praktijk altijd over de hele lijn als de interessantste kan worden bestempeld.

Zonnepanelen huren of kopen? Niet elke situatie is hetzelfde!

Over het algemeen gezien kunnen we vaststellen dat veel mensen bij de keuze tussen zonnepanelen huren of kopen uiteindelijk toch kiezen voor deze eerste optie. Het feit dat er hierbij geen sprake is van een aanzienlijk vereist investeringsbedrag is daar voor een groot gedeelte voor verantwoordelijk.

Dit gezegd hebbende zou het fout zijn om te stellen dat voor iedereen het huren van zonnepanelen de meest interessante optie is. Er zijn immers wel degelijk ook situaties waarin het wordt aangeraden om te kiezen voor het gewoon aankopen van een zonnepaneleninstallatie.

Hoe je het namelijk ook draait of keert, de keuze voor zonnepanelen huren zorgt er in de praktijk altijd voor dat je op het einde van de rit geconfronteerd wordt met (aanzienlijk) hoger gelegen kosten dan wanneer je gewoon kiest voor een éénmalige investering.

Wil je dus met andere woorden met zekerheid kunnen rekenen op het best mogelijke rendement voor wat jouw investering in zonnepanelen betreft? Dan kan de keuze voor zonnepanelen kopen al vrij snel zijn gemaakt.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.