Zonnepanelen op het noorden, interessant of niet?

Inhoudsopgave

Zonnepanelen op het noorden plaatsen is in de regel nooit een goed idee. Dat uiteraard omwille van voor de hand liggende redenen. De hoogste opbrengst kan worden bekomen wanneer zonnepanelen op het zuiden worden geplaatst.

Voor platte daken geldt dat ook een oost-west opstelling een gunstige keuze kan zijn. Zonnepanelen op het noorden plaatsen zou eventueel een mogelijkheid kunnen zijn, maar gaat ten koste van een behoorlijk grote hoeveelheid aan potentieel rendement.

Wil je graag te weten komen of een zonnepaneleninstallatie op het noorden plaatsen alsnog interessant kan zijn of niet? Dan is het zeker de moeite waard om nog even verder te blijven lezen.

Kan je zonnepanelen op het noorden plaatsen?

Zonnepanelen noordelijke ligging
Zonnepanelen noordelijke ligging plaatsen uitleg

Laat ons beginnen met het beantwoorden van de hamvraag van deze pagina, kan je zonnepanelen op het noorden plaatsen of niet? Voor een optimale opbrengst is het een goed idee om te kiezen voor zonnepanelen die worden gericht op het zuiden of op het oost westen.

Dit onder meer afhankelijk van de dakconstructie waarvan sprake is. Met deze opstellingen ben je in principe steevast verzekerd van zowat de beste opbrengst. Dit gezegd hebbende kan er sprake zijn van één of meerdere invloeden die ervoor zorgen dat deze zuidelijke of oost westelijke opstellingen geen optie zijn. Dit bijvoorbeeld als gevolg van de onderstaande factoren:

  • Een te beperkte hoeveelheid aan beschikbare ruimte op het dakdeel dat op het zuiden ligt
  • Het huis is niet goed gepositioneerd en / of er is sprake van een tuin op het noorden
  • De aanwezigheid van te veel schaduw

Bovenstaande zaken kunnen er dus voor zorgen dat een zuidelijke of een oost westelijke opstelling niet tot de mogelijkheden behoort. Veel mensen vermoeden bijgevolg dat het plaatsen van zonnepanelen dan eigenlijk vrij zinloos is.

Dat is echter niet juist, in tegendeel. Je zou in dat geval eveneens kunnen kiezen voor een systeem met zonnepanelen op het noorden. Het rendement zal in dit geval wel lager zijn gelegen waardoor de terugverdientijd langer zal worden. Dit gezegd hebbende kan een investering doen in zonnepanelen die op het noorden worden geplaatst over de lange(re) termijn zeker en vast rendabel zijn.

Combinatie van verschillende oriëntaties

Het is in de praktijk best mogelijk dat het grootste gedeelte van je dak op het noorden is gelegen en een klein deel op het zuiden, oosten of westen. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om verschillende oriëntaties te combineren.

Bedenk dat je niet verplicht bent om al je zonnepanelen naar het noorden te richten. Wanneer je verschillende oriëntaties wenst te combineren dien je er wel rekening mee te houden dat je hiervoor een multi-string omvormer nodig hebt.

Deze dient voorzien te zijn van twee zogenaamde MPP-trackers. Dit gezegd hebbende zou je vandaag de dag eveneens kunnen kiezen voor zonnepanelen uitgerust met micro-omvormers.

Wat is het rendement van zonnepanelen op het noorden?

Zonnepanelen noordelijk plaatsen
Rendement noordelijk plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen die op het noorden zijn gericht krijgen veel minder direct zonlicht te verduren. Dit zorgt ervoor dat er altijd rekening dient te worden gehouden met een beperktere opbrengst.

Het rendementsverlies waar je rekening mee dient te houden bij een dergelijke opstelling ten opzichte van een zuidelijke opstelling bedraagt zo’n 25 tot maar liefst 30 procent. Dat is natuurlijk vrij aanzienlijk. Niet alleen kan je op deze manier minder besparen, daarnaast zal je er ook rekening mee moeten houden dat de terugverdientijd heel wat langer zal zijn.

Ondanks het feit dat er dus geen aanspraak kan worden gemaakt op een optimaal rendement bij zonnepanelen op het noorden is het wel zo dat er vaak sprake is van een (ruim) voldoende rendement op de lange(re) termijn om een investering in een zonnepanelensysteem dat op het noorden is gericht te kunnen overwegen. Is er sprake van een slechts gedeeltelijke noordelijke richting? Dan kan het rendement daar voordelen van ondervinden.

Rendement bij zonnepanelen op noordwesten of noordoosten

Ligt het dak niet pal op het noorden, maar is er sprake van een noordwestelijke of noordoostelijke richting? In dat geval zal het rendement waar je op kan rekenen iets hoger zijn gelegen.

Dit gezegd hebbende zal ze uiteraard wel nog altijd beperkter zijn in vergelijking met een opstelling op het zuiden. Afhankelijk van de hellingshoek waarvan sprake is bedraagt het rendement van je installatie dan bijvoorbeeld:

  • 85% rendement bij een hellingshoek van 10 graden
  • 80% rendement bij een hellingshoek van 20 graden
  • 70% rendement bij een hellingshoek van 36 graden
  • 60% rendement bij een hellingshoek van 50 graden

Voor andere hellingshoeken, bijvoorbeeld van 60, 70 of 85 graden is er sprake van een rendement van respectievelijk 55, 50 en 45 procent.

Hou er dus rekening mee dat niet alleen maar de oriëntatie een belangrijke factor is om aandacht aan te besteden, maar dat ook geldt voor de hellingshoek waaronder de zonnepanelen geplaatst zullen worden.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.