Een goede bevestiging van zonnepanelen kan in de praktijk een zeer aanzienlijke impact hebben op zowel de levensduur als op de werking van de zonnepaneleninstallatie. In eerste instantie lijkt het er naar uit te zien dat er voor de bevestiging van zonnepanelen altijd op dezelfde manier te werk wordt gegaan.
Dat is echter niet correct. Er bestaan dan ook wel degelijk verschillende bevestigingsmogelijkheden waar je een keuze tussen kan maken. Wil jij graag meer te weten komen over hoe je zonnepanelen te bevestigen? Blijf dan zeker en vast verder lezen!
Hoe kan de bevestiging zonenpanelen gebeuren?
Voor de bevestiging zonnepanelen kan er een keuze worden gemaakt uit vijf verschillende mogelijkheden. Benieuwd naar wat deze verschillende mogelijkheden nu precies zijn? We hebben ze middels het onderstaande overzicht alvast even voor jou op een rijtje gezet.
1.) Montage op een hellend dak
In eerste instantie kan de bevestiging van zonnepanelen gebeuren op een hellend dak. De zonnepanelen zullen dan op de bestaande dakbedekking worden gemonteerd. In deze situatie is het mogelijk dat de zonnepanelen op verschillende manieren worden geplaatst, namelijk:
- Evenwijdig met het dakvlak
- Onder een bepaalde hoek in functie van de gewenste oriëntatie en helling
In het merendeel van de gevallen is het zo dat er wordt gekozen voor een evenwijdige plaatsing met de dakbedekking. Op deze manier kan er namelijk pas echt worden gerekend op een visueel zo optimaal mogelijk eindresultaat.
2.) Montage in het dak
De tweede optie waar je bij zonnepanelen bevestiging voor kan kiezen is in het dak. Wanneer het zonnepaneel in het dak wordt gemonteerd zal de bestaande dakbedekking in eerste instantie weggenomen worden. Vervolgens zal ze vervangen worden door het zonnepaneel. Bij het toepassen van deze techniek is het zo van belang om extra aandacht te besteden aan zaken zoals de dichting evenals de ventilatie.
3.) Bevestiging zonnepanelen in een plat dak
Er hoeft bij de bevestiging van zonnepanelen uiteraard niet per definitie sprake te zijn van montage in een hellend of schuin dak. Daarnaast is het namelijk eveneens een mogelijkheid om te kiezen voor montage op een plat dak. In dit geval zullen de zonnepanelen eerst op steunen gemonteerd moeten worden.
Pas daarna kunnen ze op het platte dak gemonteerd worden. In deze situatie is het van belang om extra ballast te voorzien. Deze ballast is noodzakelijk omdat ze helpen te voorkomen dat zonnepanelen wegwaaien wanneer er sprake is van een stevige wind.
Voor deze extra ballast geldt dat ze doorgaans zo’n 80 tot 100 kilogram per vierkante meter dient te bedragen. Hou er omwille van deze reden altijd rekening mee dat de draagkracht van je overkapping of dak voldoende dient te zijn.
4.) Montage van zonnepanelen in een open veld
De bevestiging van zonnepanelen kan ook gebeuren in een open veld. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een onderconstructie die zich op de begane grond bevindt. De verankering kan gebeuren door middel van twee verschillende zaken:
- Met heipalen
- Met betonblokken
Beschik je over een grote tuin? Dan is een installatie als deze zeker het overwegen waard! Een dergelijke constructie komt tegenwoordig overigens veel vaker voor in vergelijking met vroeger. Dit kan dus zeker en vast een optie zijn om te overwegen.
5.) Bevestiging zonnepanelen met trackers
Last but not least is het zo dat zonnepanelen gemonteerd kunnen worden op een beweegbare constructie. Het betreft hier een speciaal regelsysteem welke ervoor zorgt dat de zonnepanelen op elk moment onder de meest optimale hellingshoek evenals oriëntatie staan ten opzichte van de stand van de zon.
In principe zou je op deze manier dan ook in de praktijk dan ook altijd verzekerd moeten zijn van de meest optimale opbrengst voor wat je zonnepanelen betreft.
Bevestiging van zonnepanelen, zelf doen of uitbesteden?
Voor wat de bevestiging van zonnepanelen betreft zal je in de praktijk dus tot de vaststelling komen dat er een keuze kan worden gemaakt uit tal van verschillende mogelijkheden. Dit is echter niet alles. Daarnaast zal je namelijk voor jezelf moeten bepalen of je de bevestiging van je zonnepanelen zelf gaat doen of gaat uitbesteden aan een ervaren installateur.
In het merendeel van de gevallen kiezen mensen voor deze laatste optie. Dit omwille van het feit dat ze alleen op die manier kunnen rekenen op de best mogelijke plaatsing evenals op een optimale garantie. Plaats je de zonenpanelen zelf? Dan zijn de garantievoorwaarden uiteraard helemaal anders. Let hier zeker voor op.
Kies je voor het aankopen van een zelfbouwpakket? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je de bevestiging van zonnepanelen perfect voor je eigen rekening kan nemen. Hou er wel rekening mee dat dit vaak vereist dat je op grote hoogte moet werken. Zorg er altijd voor dat dit op de meest veilige manier kan gebeuren.
Let op! Ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen die een vermogen leveren groter dan 600 wattpiek? In dat geval ben je wettelijk verplicht om de bevestiging van je zonenpanelen uit te besteden aan een ervaren installateur. Let hier dus zeker voor op.