Zonnepanelen
kennisbank
Recharged.nl » Zonnepanelen
Wil je meer te weten komen over zonnepanelen? Onze zonne-energie specialisten delen hun kennis, tips en ervaring met jou in deze kennisbank.
Zonnepanelen thema's
In onze kennisbank vind je diverse thema’s over zonnepanelen. Kies in het onderstaande overzicht het thema waar je meer over te weten wilt komen. Als je een offerte wilt aanvragen voor jouw eigen zonnestroomsysteem, bezoek dan onze offertepagina.
Vraag een eigen zonnestroom systeem aan en benut zonne-energie
Als gecertificeerd Westlands zonnepanelen installatiebedrijf kunnen wij jou helpen met de installatie van hoogwaardige zonnepanelen. Daarmee kun je op de meest efficiënte manier jouw eigen zonne-energie opwekken. Onze adviseurs denken vrijblijvend met jou mee.
Benieuwd hoeveel je bespaart met zonnepanelen?
Hoe werken zonnepanelen?
Vraag jij jezelf af hoe zonnepanelen werken? Dan ben je niet de enige! Laten we daarom de werking van zonnestroomsystemen hieronder toelichten.
Zonnepanelen, ook wel ‘fotovoltaïsche cellen’ genoemd, zijn slimme technische producten die het mogelijk maken om licht om te zetten in bruikbare elektriciteit. Het is een fantastische uitvinden als je erover nadenkt. Maar hoe werken ze precies?
Het proces begint allemaal met het belangrijkste ingrediënt – zonlicht. Zonlicht is een natuurlijke energiebron die bestaat uit kleine deeltjes genaamd ‘fotonen’. Als deze fotonen het oppervlak van een zonnepaneel raken, begint het echte werk.
De panelen die je op daken ziet, zijn meestal gemaakt van veel kleine zonnecellen. Deze cellen zijn gemaakt van silicium, een halfgeleidermateriaal dat de bijzondere eigenschap heeft dat het elektrische stroom kan produceren als het wordt blootgesteld aan licht.
Wanneer de fotonen van de zon dus het zonnepaneel raken, geven ze hun energie af aan de elektronen in het silicium. Dit zet de elektronen in beweging, wat een elektrische stroom creëert. Zodoende wekt jouw zonnestroomsysteem energie op.
Zonnepanelen kopen: Tips en uitleg
Het kopen van de juiste zonnepanelen kan voor sommigen een lastige bezigheid zijn. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten merken. Daarom geven wij jou drie tips hoe je op de beste manier een eigen zonnestroomsysteem kunt kopen en laten installeren. Lees verder om meer te weten te komen over deze drie tips over zonnestroomsystemen aankopen.
Tip 1: Verzamel een aantal gegevens
De eerste tip houdt in dat je van tevoren een aantal basisgegevens verzameld. Dit vergemakkelijkt namelijk het latere aankoopproces.
Het is handig als je ten eerste inzichtelijk maakt wat jouw jaarlijkse energieverbruik in kWh is. Dit helpt een installatiebedrijf met het bepalen van het benodigde aantal zonnepanelen.
Ten tweede is het handig als je alvast nadenkt over de locatie waar je jouw zonnestroomsysteem geplaatst wilt hebben. Maak idealiter een aantal foto’s van de gewenste locatie. Deze foto’s kun je op een later moment delen met het installatiebedrijf.
Ten derde is het raadzaam om een blik op de meterkast te werpen. Ga daarbij na welke aansluiting er in de meterkast zit, hoe oud de meterkast is en of er voldoende ruimte in de meterkast is voor een eventuele uitbreiding. Als je dit niet weet of niet zelf kunt bepalen, dan is het handig om een aantal foto’s te maken. Deze kun je eveneens delen met een installatiebedrijf.
Tip 2: Bepaal jouw budget
Vervolgens doe je er goed aan om het beschikbare budget voor jouw zonnestroomsysteem te bepalen. Ook al verdienen zonnepanelen zich op termijn terug; voor velen is het best een flinke investering. Daarom is het op voorhand handig als je jouw budget bepaalt.
Zodoende weet je precies voor jezelf hoeveel je aan zonnepanelen kunt uitgeven. Ook helpt dit het installatiebedrijf met het vaststellen van het maximale aantal zonnepanelen wat binnen jouw budget past.
Tip 3: Schakel een professioneel installatiebedrijf in
Het kopen en installeren van zonnepanelen kun je zelf doen, maar dit ontraden wij. Waarom? Vooral vanwege de veiligheid. Het aanleggen van een deugdelijk en veilig zonnestroomsysteem vergt namelijk veel kennis en ervaring.
Het zelf aanleggen van een zonnestroomsysteem is daarom niet verstandig. Laat dit dus aan een professionele installateur zoals Recharged over. Schakel dus een professioneel installatiebedrijf in en bespreek met hen de mogelijkheden omtrent het plaatsen van eigen panelen.
Wij kunnen jou helpen met de installatie
Ons installatiebedrijf heeft veel ervaring in het installeren van zonnepanelen bij particulieren en bedrijven. Elk project pakken wij met plezier en bekwaamheid om. Onze vakbekwame adviseurs bespreken graag met jou de meest geschikte mogelijkheid voor het plaatsen van een zonnestroomsysteem. Bekijk de onderstaande video’s om meer te weten te komen over onze installatiedienst.
In Nederland hebben wij al veel zonnepanelen geïnstalleerd. Naar volle tevredenheid van onze klanten! De kwaliteit van onze zonnepanelen installatiedienst wordt onder meer onderstreept door een uitstekende score op Trustpilot. We komen ook jou graag binnenkort met mooie zonnepanelen verblijden.
✔ Aantrekkelijke terugverdientijd van circa 5 jaar
Benodigd aantal zonnepanelen berekenen
Ben je benieuwd hoe je het benodigd aantal zonnepanelen kunt berekenen? Dat is niet moeilijk als je weet hoe dat moet. Laten we in het onderstaande voorbeeld uitgaan van een huishouden met een gemiddeld energieverbruik.
Stel dat je 2.500 kWh per jaar verbruikt. Daarnaast levert één zonnepaneel – bijvoorbeeld van het merk JA Solar – 405 wp per paneel op. Echter, de opwek in kWh per paneel ligt lager dan 405 wp – gebruik als stelregel 85%.
Je vermenigvuldigt dan 405 wp met 0,85 (oftewel 85%), wat uitkomt op ongeveer 345 kWh per paneel. Tot slot deel je jouw jaarlijkse energieverbruik van 2.500 kWh door 345 kWh per paneel. Dit komt neer op een benodigd aantal zonnepanelen à 7,2 stuks. Je kunt dit afronden naar beneden (7 stuks) of boven (8 stuks).
Zonnepanelen merken vergelijken
Het vergelijken van zonnepanelen merken kan helpen bij het maken van de juiste keus. Daarom hebben wij hieronder enkele zonnestroomsysteem merken toegelicht en met elkaar vergeleken. Op basis daarvan kun je voor jezelf bepalen welk merk het beste op jouw situatie aansluit. Heb je moeite met het kiezen van het juiste merk? Onze adviseurs denken graag vrijblijvend met jou mee.
Merk JA Solar
JA Solar is een toonaangevend merk op het gebied van zonnepanelen, met verschillende voordelen die het onderscheiden van andere merken. Om te beginnen staat JA Solar bekend om zijn uitstekende energie-efficiëntie. Daardoor kunnen hun panelen meer zonne-energie in elektriciteit omzetten. Dit resulteert in een hogere opbrengst en besparingen op de energierekening voor huiseigenaren en bedrijven.
Daarnaast staat JA Solar bekend om zijn betrouwbare en duurzame panelen, die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en lang meegaan. Met een focus op innovatie en kwaliteit biedt JA Solar betrouwbare en efficiënte zonne-energieoplossingen die bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Merk Jinko Solar
Jinko Solar is een vooraanstaand merk in de zonnepanelenindustrie, met diverse voordelen die het onderscheiden van andere merken. Een belangrijk voordeel is de hoge betrouwbaarheid en kwaliteit van Jinko Solar-panelen. Ze hebben een uitstekende reputatie op het gebied van duurzaamheid en prestaties, waardoor ze geschikt zijn voor langdurig gebruik.
Daarnaast zijn Jinko Solar-panelen wereldwijd bekend vanwege hun hoge energie-efficiëntie, waardoor ze per paneel een optimale opbrengst leveren. Dit resulteert in hogere besparingen op de energierekening en een snellere terugverdientijd voor eigenaren. Met een sterke focus op innovatie en een bewezen staat van dienst biedt Jinko Solar betrouwbare en hoogwaardige zonne-energieoplossingen voor een duurzamere toekomst.
Merk Meyer Burger
Meyer Burger is een gerespecteerd Zwitsers merk in de zonnepanelenindustrie, met verschillende voordelen die het onderscheiden van andere merken.
Eén van de belangrijkste voordelen is de geavanceerde technologie die Meyer Burger toepast in hun panelen. Ze maken gebruik van innovatieve productiemethoden en materialen die resulteren in zeer efficiënte zonnepanelen. Dit betekent dat Meyer Burger-panelen een hoge energieopbrengst hebben en dus meer elektriciteit genereren uit dezelfde hoeveelheid zonlicht.
Ook hecht Meyer Burger veel waarde aan kwaliteit en betrouwbaarheid. Daardoor zijn hun panelen bestand tegen verschillende weersomstandigheden en maken aanspraak op een lange levensduur. Met Meyer Burger kun je als particulier of zakelijke klant rekenen op hoogwaardige zonnepanelen die een maximale energieopbrengst garanderen en bijdragen aan een duurzame energietoekomst.
Kennisartikelen zonne-energie
en zonnepanelen
Wekelijks schrijven en plaatsen onze adviseurs kennisartikelen over zonne-energie en zonnepanelen. Kennisdeling vinden wij namelijk belangrijk. Ontdek de mogelijkheden van een eigen zonnestroomsysteem, het zelf opwekken van zonnestroom en de ins en outs met betrekking tot de zonnepanelen markt. In het onderstaande overzicht vind je onze meest recente kennisartikelen.
Veelgestelde vragen
Met regelmaat krijgen wij dezelfde vragen over zonnestroomsystemen gesteld. Vandaar dat wij deze veelgestelde vragen verzameld en beantwoord hebben. Als het antwoord op jouw vraag er niet tussen staat, neem dan contact met ons op.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Stel dat je een gemiddeld huishouden hebt en daardoor 2.500 kWh per jaar aan energie verbruikt, dan heb je ongeveer 6 tot en met 8 panelen nodig.
Wat kosten zonnepanelen?
De kosten per zonnepaneel hangen af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit, de beschikbaarheid (qua levering) en de garantievoorwaarden. Om een indicatie te geven: Een gemiddelde zonnepanelen installatie bestaande uit 6 panelen kost ongeveer €2.700 tot €3.500.
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Zonnepanelen kunnen jarenlang meegaan mits je ze goed onderhoudt. Maak ze bijvoorbeeld regelmatig schoon en bescherm ze tegen steenslag en andere vormen van beschadiging. Veel zonnepaneel fabrikanten hanteren daarnaast een productgarantie van 12 jaar en een opbrengstgarantie van 25 jaar.
Hoe groot zijn zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn er in verschillende formaten. Denk aan klein, middelmatig en groot. Als voorbeeld: Een JA Solar 405 wp paneel heeft een afmeting van 1722x1134x30mm. Dit paneel wordt als ‘groot’ aangemerkt.
Is zonnepanelen leggen nog rendabel?
Ja, zonnepanelen leggen is nog steeds rendabel. Zelfs als de salderingsregeling afgebouwd wordt, blijft een zonnestroomsysteem rendabel. Je bespaart er namelijk veel kosten mee op jouw jaarlijkse energierekening.
Welke garantievoorwaarden zijn er?
Veel fabrikanten van zonnestroomsystemen hanteren een productgarantie van 12 jaar en een opbrengstgarantie van 25 jaar. Er zijn ook merken die een langere productgarantie hanteren. Denk bijvoorbeeld aan het premium merk Meyer Burger; zij hebben een productgarantie van maar liefst 25 jaar.
Auteurs
Deze zonnepanelen kennisbank wordt aangevuld en onderhouden door de onderstaande specialisten. Zij zijn gespecialiseerd in zonne-energie, zonnepanelensystemen en verduurzaming.
David van Gaalen
David van Gaalen - specialist verduurzaming, zonnepanelen en zonne-energie.
Mike de Groot
Mike de Groot - specialist verduurzaming, zonnepanelen en zonne-energie.
Vraag vandaag nog jouw eigen
zonnepanelen installatie aan
Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.
Profiteer binnenkort van de kracht van zonne-energie.