Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de zomer?

Inhoudsopgave

Vaak is het zo dat mensen in de praktijk vermoeden dat zonnepanelen tijdens de zomermaanden de hoogste opbrengst van het jaar laten optekenen. Dat lijkt ook niet meer dan logisch te zijn aangezien de zomermaanden ons doorgaans de meeste zon opleveren.

Dit gezegd hebbende is het van belang om er rekening mee te houden dat een te hete zomer zomaar kan zorgen voor een beperktere opbrengst. Wanneer de zonnepanelen te heet worden is het immers zo dat ze rendement verliezen. Wil jij ook graag meer te weten komen over de opbrengst van zonnepanelen in de zomer? Dan is het de moeite meer dan waard om nog even de onderstaande informatie door te gaan nemen.

Welke zaken bepalen de opbrengst van je zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen in de zomer, maar ook tijdens de andere seizoenen in het jaar kan sterk worden beïnvloed door verschillende factoren. De drie belangrijkste zaken die een directe impact kunnen hebben op het rendement waar je op kan rekenen zijn de onderstaande:

  1. Het aantal zonuren waarvan sprake is
  2. De hellingsgraad van je zonnepanelen
  3. De exacte weersomstandigheden
  4. De staat van de zonenpanelen(installatie)

Tijdens de zomermaanden ben je verzekerd van het meeste aantal zonuren. Zoveel spreekt voor zich. Tijdens de zomer is er gemiddeld in Nederland sprake van ongeveer vijf wolkenloze uren. Tijdens de maand december zijn dat er slechts 0,5. Het hoeft dus niet gezegd dat de standaard opbrengst van zonnepanelen in de zomer sowieso gemiddeld al veel hoger ligt in vergelijking met de winter.

Welke invloed hebben de weersomstandigheden?

Zonnepanelen opbrengst in de zomer
Uitleg over de opbrengst van zonnepanelen in de zomer

Tijdens elke periode van het jaar is het zo dat de weersomstandigheden zomaar een aanzienlijke invloed uit kunnen oefenen op het rendement waar je op kan rekenen bij zonnepanelen. Tijdens de wintermaanden is het bijvoorbeeld zo dat zaken zoals sneeuw en ijs roet in het eten kunnen gooien.

Gedurende de zomermaanden ligt de nadruk vooral op te hete temperaturen. Nog steeds bestaat de foutieve gedachte dat een hogere temperatuur leidt tot een hoger rendement. Dat is niet zo.

Bij het merendeel van de zonnepanelen is het zo dat het rendement dat kan worden gerealiseerd daalt met ongeveer 0,4 procent per graad van zodra de temperatuur boven de 25 graden uitkomt. Op zeer warme dagen met veel zon kan de temperatuur van je zonnepanelen zomaar stijgen tot 60 graden of nog meer.

Op het ogenblik dat de zonnecellen een temperatuur bereiken van 60 graden komt dit doorgaans neer op een verlies aan rendement van zomaar even 14 procent.

Zomermaanden zorgen voor 37% van het totale rendement

De opbrengst die zonnepanelen weten te realiseren hangt sterk samen met het seizoen van het jaar waarvan sprake is. Van de totale jaaropbrengst is het zo dat er gemiddeld zo’n slordige 37 procent tijdens de zomermaanden wordt gerealiseerd. Dat is in de basis het gevolg van het feit dat het aantal zonuren tijdens de maanden juni, juli en augustus het hoogst is gelegen van het hele jaar.

Er dient echter rekening mee te worden gehouden dat deze opbrengst kan worden beïnvloed door de temperatuur waar je zonnepanelen over beschikken. Hoe heter deze panelen worden, hoe minder stroom ze immers produceren. Ga er dus zeker niet zomaar vanuit dat een bovengemiddeld warme of hete zomer zorgt voor een extra rendement, in tegendeel.

Opbrengst van zonnepanelen in de zomer optimaliseren

Voor heel wat mensen geldt dat ze tijdens de wintermaanden de hellingsgraad van hun zonnepaneleninstallatie aanpassen. Dit heeft als gevolg dat men dan bijvoorbeeld gebruik gaat maken van een hellingsgraad gelegen tussen de 40 en 45 procent.

Tijdens de wintermaanden kan dat inderdaad bepaalde voordelen met zich meebrengen, maar het is van cruciaal belang om deze hellingsgraad bij het aanbreken van de lente terug aan te gaan passen. Gaandeweg de lente, de zomer en de herfst is een hellingsgraad van tussen de 30 en 35 graden immers als optimaal te bestempelen.

Eerder op deze pagina werd al aangehaald dat ook de staat van je zonnepanelen(installatie) een niet onbelangrijke impact kan hebben op de opbrengst van zonnepanelen in de zomer. Om tot een zo optimaal mogelijk rendement te kunnen komen is het altijd van belang dat je zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht op kunnen vangen.

Dat is niet mogelijk wanneer er zich (veel) vuil op de zonnepanelen bevindt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan bladeren van de bomen, maar ook aan vogelpoep of ander vuil afkomstig uit de natuur. Zorg er zeker bij het aanbreken van de lente en de zomer altijd voor dat je zonnepanelen schoon zijn. Zo verzeker je jezelf van een optimaal rendement.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.