Hoeveel bedraagt het gewicht van zonnepanelen?

Inhoudsopgave

Het gewicht van zonnepanelen is een niet onbelangrijke factor om rekening mee te houden wanneer je van plan bent om een dergelijke installatie aan te schaffen.  Voor het merendeel van de daken geldt dat ze probleemloos het gewicht van zonnepanelen kunnen dragen.

Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het altijd van belang is om dit grondig te controleren. Het laatste wat je namelijk wil is op dit vlak tegen vervelende verrassingen aanlopen. Wil jij graag een goed beeld hebben van het exacte gewicht waar zonnepanelen over beschikken? Blijf dan zeker verder lezen!

Het gewicht van zonnepanelen is afhankelijk van het type paneel

Om het gewicht van zonnepanelen te kunnen bepalen dient er rekening mee te worden gehouden dat er goed moet worden gekeken naar het type paneel waarvan sprake is. Wat dit betreft maken we een onderscheid tussen twee verschillende types, namelijk:

  1. Glas/folie zonnepanelen
  2. Glas/glas zonnepanelen

Voor de eerste groep geldt dat de zogenaamde mono- evenals polykristallijne zonnepanelen er deel van uitmaken. Dat geldt overigens ook voor de amorfe zonnepanelen. Voor deze exemplaren geldt dat ze zijn opgebouwd uit een laag glas en vervolgens zijn afgewerkt met behulp van een kunststof folie. Tussen deze verschillende lagen is een laag zonnecellen terug te vinden. Het gewicht van het montageframe is in de 20 kilogram bijgerekend.

Voor de glas/glas zonnepanelen die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze aanzienlijk zwaarder zijn. Dat is het gevolg van het feit dat ze niet zijn afgewerkt met een folie, maar wel met een paneel van glas. In de aangehaalde 25 kilogram zit het gewicht van de montagematerialen eveneens inbegrepen. Je hoeft dus niet meer met nog een extra gewicht rekening te houden.

Hou rekening met de afmetingen en het vermogen van de panelen

Zonnepanelen gewicht berekening
Gewicht van zonnepanelen uitleg en tips

Het gewicht van zonnepanelen wordt uiteraard ook bepaald door de afmetingen waar de panelen over beschikken. Voor het merendeel van de zonnepanelen geldt dat ze over een grootte beschikken van 1,65 à 1,70 vierkante meter. Des te groter de panelen zijn, des te hoger het gewicht zal komen te liggen.

Bovendien dient er aandacht te worden besteed aan het vermogen van de zonnepanelen. Des te hoger het piekvermogen is gelegen, des te minder zonnepanelen er zijn vereist en des te minder zwaar bijgevolg uiteindelijk ook de totale constructie zal worden.

Ook het daktype waarvan sprake is speelt een rol

Bij het inschatten van het gewicht van zonnepanelen is het zo dat er in de praktijk doorgaans geen rekening wordt gehouden met het daktype waarvan sprake is. Toch is het zo dat ook deze factor wel degelijk een niet onbelangrijke rol speelt.

Wanneer er bijvoorbeeld een installatie bestaande uit 14 fotovoltaïsche zonnepanelen op een schuin dak worden geplaatst zal het gewicht daarbij beperkter zijn dan wanneer er sprake zou zijn van een gelijkaardige installatie op een plat dak.

Gewicht van zonnepanelen op een schuin dak

Wanneer er zonnepanelen op een schuin dak dienen te worden geplaatst zal de installateur er altijd voor kiezen om gebruik te maken van een zogenaamd montageframe. De hellingsgraad waar het dak uit zichzelf over beschikt zorgt ervoor dat er geen extra hoogte meer dient te worden gecreëerd.

Voor het gewicht van de montagematerialen geldt dat ze is inbegrepen in het totale gewicht van de installatie. Hierbij kan je rekening houden met een gemiddeld gewicht van tussen de 20 en 25 kilogram per zonnepaneel. Beschik je over een hellend dak? Ook dan heb je de mogelijkheid om zonnepanelen te laten plaatsen. Het gewicht waarvan sprake is ligt dan echter wel een stukje hoger.

Gewicht van zonnepanelen op een plat dak

Niet alleen op hellende, maar ook op platte daken is het mogelijk om gebruik te maken van zonnepanelen. Wanneer er sprake is van een plat dak zal de installateur ervoor kiezen om de zonnepanelen schuin op een frame te plaatsen.

Op die manier kunnen ze voldoende zonlicht opvangen. Om er voor te zorgen dat de zonnepanelen niet zomaar los zouden komen bij bijvoorbeeld een hevige windstoot is het zo dat de frames worden verstevigd met ballast. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van:

  • Tegels
  • Grind
  • Betonbandjes

Bovenstaande heeft als gevolg dat je er in de praktijk al snel rekening mee moet houden dat er sprake is van een extra gewicht van zo’n 15 à 20 kilogram per zonnepaneel.

Dit betekent dat je in deze situatie dus uit moet gaan van een totaal gewicht gelegen tussen de 35 en 45 kilogram per zonnepaneel. Dit is duidelijk toch wel best wat meer in vergelijking met bij een schuin dak.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.