Waarvoor staat Wattpiek (Wp) bij zonnepanelen?

Inhoudsopgave

Hoeveel Wattpiek zonnepanelen moeten hebben is een zeer belangrijke vraag die in de praktijk wordt gesteld. Daarbij is het voor veel mensen ook niet helemaal duidelijk welke verschillende piekvermogens er nu precies allemaal op de markt zijn terug te vinden.

Ook vinden veel mensen het belangrijk om te weten in welke mate het piekvermogen in Wp een bepaalde invloed uitoefent op de kostprijs waar zonnepanelen over beschikken. Stel jij jezelf ook één of meerdere van deze vragen? Ontdek dan snel de antwoorden hier op deze pagina!

Waarvoor staat Wattpiek bij zonnepanelen?

Zonnepanelen en Wattpiek uitleg
Zonnepanelen en Wattpiek (Wp) uitleg

Voor de term ‘Wattpiek’ geldt dat ze slaat op de maximale hoeveelheid aan stroom welke onder ideale omstandigheden door een individueel zonnepaneel kan worden opgewekt.

Het spreekt voor zich dat er in de praktijk sprake is van verschillende elementen die hier een bepaalde invloed op uitoefenen zoals:

  • De lichtsterkte
  • De temperatuur
  • De oriëntatie

Daarbij stellen veel mensen zich eveneens de vraag hoe de omzetting van Wattpiek naar kWh er precies uitziet. Wanneer er sprake is van optimale omstandigheden is het voor een zonnepaneel van 350 Wp op jaarbasis mogelijk om 350 kWh aan groene stroom te produceren.

In de praktijk kan er echter steevast worden vastgesteld dat de daadwerkelijke opbrengst wat lager zal zijn gelegen. Voor landen als Nederland en België geldt dan ook dat 1 Wattpiek bij zonnepanelen ongeveer 0,85 kWh aan stroom oplevert op jaarbasis.

Hoeveel Wattpiek kunnen zonnepanelen hebben?

Hoeveel Wattpiek zonnepanelen in de praktijk precies hebben wordt altijd bepaald door het type zonnepaneel welke je aan gaat kopen. Op moment van schrijven is het zo dat we hiervoor een onderscheid maken tussen zeven verschillende opties. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

1.) Zonnepanelen 350 Wp

Hoeveel Wattpiek zonnepanelen hebben bepaal je dus in principe nagenoeg helemaal zelf. De meest beperkte exemplaren zijn de zonnepanelen met 350 Wp.

Het betreft hier doorgaans lichte mono- of polykristallijne zonnepanelen die zich vooral kenmerken door gunstige afmetingen. De afmetingen bedragen hierbij dan ook ongeveer 1,5 meter lengte en 1 meter breedte. Dit kleine formaat zorgt ervoor dat de zonnepanelen vrij eenvoudig geplaatst kunnen worden op een dak met beperkte(re) afmetingen.

Het specifieke piekvermogen zorgt er bovendien eveneens voor dat je ze eenvoudig kan afstemmen op het stroomverbruik waarover je beschikt.

2.) Zonnepanelen 360 Wp

De populairste hoeveelheid Wattpiek bij zonnepanelen is 350 of 360 Wp. Voor beide type zonnepanelen geldt dan ook in de praktijk dat ze heel wat gelijkenissen met elkaar vertonen.

Wil je toch graag kunnen rekenen op een iets hoger gelegen rendement in vergelijking met de 350 Wp exemplaren en ben je best bereid om daar een hogere kostprijs voor te betalen? Dan zal je tot de vaststelling komen dat 360 Wp zonnepanelen het overwegen meer dan waard kunnen zijn.

3.) Zonnepanelen 400 Wp

Zonnepanelen van 400 Wp beschikken over een relatief groot piekvermogen. Dit heeft als gevolg dat er minder zonnepanelen nodig zijn om het jaarlijkse stroomverbruik waarvan sprake is in te kunnen dekken. Voor heel wat betrouwbare merken geldt dat ze volop inzetten op dit type zonnepaneel.

Ben je op zoek naar panelen welke beschikken over een hoog piekvermogen evenals een optimale prijs-kwaliteitverhouding? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de keuze voor 400 Wp zonnepanelen er altijd één is waarbij je kan rekenen op een uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding.

4.) Zonnepanelen 450 Wp

Beschik je over weinig plaats op je dak, maar wil je toch graag de vele interessante voordelen ervaren van zonnepanelen? In dat geval is het ook mogelijk om te kiezen voor exemplaren van 450 Wp. Als gevolg van het hoge piekvermogen heb je minder zonnepanelen nodig om het vereiste totale vermogen van de installatie te kunnen bereiken.

Je dient er hierbij wel rekening mee te houden dat deze zonnepanelen niet alleen duurder zijn, maar bovendien ook zwaarder. Controleer dus altijd of het dakconstructie dergelijke zonnepanelen wel kan dragen.

5.) Zonnepanelen 500 Wp

Op moment van schrijven is het zo dat zonnepanelen 500 Wp de hoogste Wattpiek zonnepanelen zijn die er op de markt zijn terug te vinden. In vergelijking met andere zonnepanelen op de markt valt het daarbij meteen op dat ze aanzienlijk groter en bovendien ook zwaarder zijn.

Dat grotere formaat is een vereiste om het hoge piekvermogen in Wp te kunnen bereiken. Op deze manier dien je minder zonnepanelen op je dak te plaatsen om het elektriciteitsverbruik te kunnen dekken. Dit gezegd hebbende zal je natuurlijk wel rekening moeten houden met een hoger gelegen prijskaartje.

6.) Zonnepanelen 600 Wp

Ondanks het feit dat er ook reeds zonnepanelen 600 Wp op de markt zijn terug te vinden bevinden ze zich officieel nog steeds in een soort van testfase.

Het grotere formaat evenals het aanzienlijk hoger gelegen gewicht in vergelijking met andere soorten zonnepanelen zorgt er in de praktijk voor dat dergelijke zonnepanelen eigenlijk minder geschikt zijn om te plaatsen op particuliere woningen.

7.) Zonnepanelen 1.000 Wp

Last but not least zijn er nog de zonnepanelen 1.000 Wp. Voor deze exemplaren geldt dat ze de grootste evenals zwaarste exemplaren zijn die er op de markt zijn terug te vinden.

Dit zorgt ervoor dat ze vooral toegepast worden op uitgestrekte bedrijfsdaken evenals in moderne zonneparken.

Hoeveel Wattpiek zonnepanelen heeft jouw installatie nodig?

Hoeveel Wattpiek zonnepanelen jij nodig hebt wordt geheel bepaald aan de hand van jouw specifieke situatie. Er zijn dan ook tal van verschillende factoren die op dit vlak een niet onbelangrijke invloed uitoefenen. Het gaat hierbij dan meer bepaald om de volgende zaken:

  • Het aantal zonne-uren
  • De eventuele schaduwvorming
  • De hellingsgraad waarvan sprake is

Beschik je over een klein dak? In dat geval zal je wellicht willen kunnen rekenen op zonnepanelen met een hoger gelegen vermogen in Wp. Op deze manier heb je (beduidend) minder zonnepanelen nodig om toch je jaarlijkse stroomverbruik in te kunnen dekken.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.