Onderhoud zonnepanelen, waar rekening mee te houden?

Inhoudsopgave

Door experten wordt benadrukt dat een gedegen onderhoud van zonnepanelen in de praktijk ontzettend belangrijk is. Dit is het gevolg van het feit dat een belangrijk deel van het rendement waar je op kan rekenen uit je zonnepaneleninstallatie hierdoor wordt bepaald.

Onderschat bijvoorbeeld niet hoeveel schadelijke invloeden er in de natuur zijn terug te vinden die het rendement van je zonnepanelen sterk naar omlaag kan halen. Wil jij ook graag precies te weten komen waar je op vlak van zonnepanelen onderhoud rekening mee dient te houden? Dat is mogelijk hier op deze pagina!

Onderhoud zonnepanelen, wat maakt het zo belangrijk?

Voor veel mensen geldt dat het niet geheel duidelijk is waarom een frequent en passend onderhoud van zonnepanelen in de praktijk nu precies zo belangrijk is. Dat is eigenlijk het gevolg van twee belangrijke zaken die ermee gerealiseerd kunnen worden, namelijk:

In eerste instantie is het zo dat stof en vuil ervoor kunnen zorgen dat het rendement van je zonnepanelen met zomaar even 3 procent kan dalen. Om er zeker van te kunnen zijn dat je zonnepanelen zo optimaal mogelijk kunnen renderen is het dus een goed idee om ze regelmatig te (laten) onderhouden. Dit gezegd hebbende is er nog een prima reden om ervoor te kiezen om je zonnepanelen te laten onderhouden.

Door een regelmatig onderhoud uit te (laten) voeren van je zonnepaneleninstallatie is het zo dat je de levensduur van die installatie aanzienlijk kan verlengen. Je kan dan ook veel sneller schade, slijtage of defecten waarnemen die anders mogelijks onopgemerkt waren gebleven. Kan je deze problemen snel oplossen? Dan zal je langer kunnen blijven genieten van een echt optimaal werkende installatie.

Hoe kan je zonnepanelen het beste schoonmaken?

Zonnepanelen onderhoud tips
Zonnepanelen schoonmaken als onderhoud

Het onderhoud van zonnepanelen bestaat eigenlijk uit twee verschillende onderdelen. In eerste instantie is er de manier waarop je zonnepanelen gaat schoonmaken. Daarnaast bestaat er echter ook nog zoiets als het technisch onderhoud. Laat ons in eerste instantie even kijken naar de zaken waar je bij je zonnepanelen schoonmaken rekening mee zal willen (en moeten) houden.

Bij je zonnepanelen schoonmaken is het in eerste instantie van belang om het grof vuil te verwijderen. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om bladeren en takken. Doe dit bij voorkeur op regelmatige basis. Wanneer dit is gebeurd kan je ervoor kiezen om je zonnepanelen met zogenaamd osmosewater te wassen. Dit doe je in combinatie met een zachte borstel of doek.

Beschikken de panelen over een slechte bereikbaarheid? Dan is het altijd de moeite waard om gebruik te maken van een telescoopborstel welke beschikt over een geïntegreerde wateraanvoer. In geen geval is het een goed idee om gebruik te maken van agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponsen.

Wat met het technisch onderhoud van je zonnepanelen?

Bij onderhoud van zonnepanelen dient er zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald ook aandacht te worden besteed aan het zogenaamde technisch onderhoud.

Moet je vaststellen dat je zonnepanelen plots een bepaalde hoeveelheid minder stroom opwekken? Dit zonder dat er daarvoor eigenlijk sprake is van een aanwijsbare reden? In dat geval is er mogelijks sprake van een technisch defect. Neem dan bij voorkeur zo snel mogelijk contact op met de installateur van je zonnepanelen zodat er een technische check kan worden uitgevoerd.

Wil je er graag altijd zeker van kunnen zijn dat er geen sprake is van een technisch probleem of storing bij je zonnepanelen? Dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om je zonnepanelen op regelmatige basis te laten controleren door een installateur. Dit laat je dan bij voorkeur om de ongeveer vijf jaar doen.

Deze zaken controleren bij zonnepanelen onderhoud

Bij het uitvoeren van onderhoud aan jouw zonnepanelen is het zo dat het onderhoud zich duidelijk niet alleen beperkt tot het schoonmaken van de panelen, in tegendeel. Daarnaast is het namelijk zo dat een vakman tijdens een grondige reinigingsbeurt ook het volgende zal controleren:

  • Eventuele schade aan de zonnepanelen
  • De koppel- en verbindingsstukken waarvan sprake is
  • Het frame van de zonnepanelen
  • De omvormer waar gebruik van wordt gemaakt

Voor veel mensen die eigenaar zijn van een zonnepaneleninstallatie geldt dat ze zich de vraag stellen of een omvormer eveneens behoeften heeft aan onderhoud. Dat is niet zo. Wel is het van belang om er rekening mee te houden dat de levensduur van een omvormer een stuk beperkter is dan deze van de zonnepanelen.

Voor de omvormer geldt dan ook dat deze gemiddeld na 10 tot 15 jaar dient te worden vervangen. De kosten voor een nieuwe omvormer zijn afhankelijk van de installatie waarvan sprake is. Bij een kleine installatie gaat het om een kostprijs van ongeveer 500 euro. Is er sprake van een grote installatie? Dan kunnen die kosten al snel oplopen tot zo’n 1.500 euro of meer.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.