Zonnepanelen en oost-west opstelling: Geschikt voor jouw dak?

Inhoudsopgave

Is een zonnepanelen installatie met oost-west opstelling interessant of niet? Om gelijk met de deur in huis te vallen: In veel situaties is dit de beste oplossing. Een aantal van de zonnepanelen die deel uitmaken van de installatie worden dan gericht op het oosten terwijl een aantal op het westen worden gericht.

Dat verbaast je wellicht, omdat bekend is dat zonnepanelen die op het zuiden gericht staan een hoger rendement behalen. Echter, de oost-west opstelling brengt haar eigen voordelen met zich mee die niet onderschat mogen worden.

Wil jij graag meer te weten komen over een oost-west opstelling van zonnepanelen? Dan is verder blijven lezen absoluut de moeite waard!

Zonnepanelen oost-west opstelling bij een plat dak

Zonnepanelen opstellingen oost-west
Zonnepanelen met oost-west opstelling op een plat dak

Beschik je over een plat dak en slechts over een beperkte dakoppervlakte? In dat geval kan een oost-west opstelling een prima keuze zijn. Bij een zuid opstelling is het namelijk zo dat er rekening dient te worden gehouden met een afstand tussen de rijen zonnepanelen. Dit als gevolg van het feit dat de eerste rij een schaduw zal werpen op de volgende rij.

Op deze manier kan er zeer veel ruimte in beslag worden genomen. Door te kiezen voor een zonnepanelen oost-west opstelling kan je in de praktijk ongeveer 30 procent meer zonnepanelen plaatsen. De zonnepanelen kunnen tegen elkaar aan worden geplaatst onder een flauwe hoek van ongeveer 10 tot 13 graden.

Zonnepanelen op het oosten en westen bij een schuin dak

Beschikt jouw woning over een schuin dak en is deze niet gericht op het zuiden, maar wel op het oosten en het westen? In dat geval is het uitstekend mogelijk om de zonnepanelen aan beide zijden te plaatsen.

Een deel van de zonnepaneleninstallatie zal dan gericht zijn op het westen terwijl een ander deel op het oosten is gericht. Daarnaast optimaliseren zogeheten micro-omvormers elk paneel, wat inhoudt dat dit systeem dus ook erg goed werkt bij een oost-west opstelling.

Later in dit artikel staan we stil bij de micro-omvormers, maar laten we eerst inzoomen op het rendement dat je met een oost-west opstelling kunt behalen.

Hoeveel rendement met zonnepanelen op het oosten en westen?

Bij een zonnepanelen oost-west opstelling is het zo dat je in de praktijk rekening zal moeten houden met een verlies aan rendement van zo’n 5 à 7 procent. In principe geldt voor een dergelijke zonnepaneleninstallatie dat ze in vergelijking met een exemplaar gericht op het zuiden eerder opstart en later stopt. Het is echter zo dat ze op het hoogtepunt van de dag minder vermogen weet te leveren. Dit is natuurlijk van invloed op de opbrengst van jouw zonnepanelen installatie.

Voor welke omvormer kies je bij een oost-west opstelling?

Zoals eerder in dit artikel aangehaald is, is het zo dat de keuze op vlak van het type omvormer bij een zonnepanelen oost-west opstelling ontzettend belangrijk is. Niet elke omvormer is namelijk (even) geschikt, in tegendeel. Er dient dan ook steevast te worden gekozen voor een omvormer waarbij sprake is van ten minste drie zogenaamde MPP-trackers. Daarbij gaat het om 2 trackers voor het oostelijke systeem en 1 voor het westelijke systeem. De MPP-tracker is verantwoordelijk voor de optimalisatie van de installatie. Haar belang mag dan ook zeker niet worden onderschat.

Vanwege het gegeven dat de oost- en de westzijde over afzonderlijke karakteristieken beschikken, dient elke zijde aangesloten te worden op een aparte MPP-tracker. Daarnaast is het in het merendeel van de gevallen zo dat er ten minste zes zonnepanelen aangesloten dienen te worden op een tracker. Anders is er geen sprake van een voldoende opstartspanning om ervoor te zorgen dat de omvormer überhaupt kan werken.

Is er op één van de beide zijden sprake van schaduw? Dan zou je kunnen overwegen om een omvormer aan te schaffen beschikkende over drie MPP-trackers. Ook dan dienen er minstens zes zonnepanelen per tracker aanwezig te zijn.

Ook is er natuurlijk de mogelijkheid tot het gebruik van micro-omvormers. Daar waar het voorgaande stukje over een serieel geschakeld systeem ging, betreffen micro-omvormers een parallel geschakeld systeem. Het voordeel van een parallel geschakeld systeem met micro-omvormers is dat – wanneer één van de zonnepanelen minder oplevert of defect is – dit niet ten koste van de opwek van de andere panelen gaat. Dit is dus ook van kracht op zonnepanelen met een oost-west opstelling.

Haal het maximale uit je zonnepanelen oost-west opstelling!

Wil je graag met absolute zekerheid het maximale uit de oost-west opstelling van je zonnepanelen kunnen halen? In dat geval kan het de moeite waard zijn om ervoor te kiezen om gebruik te maken van micro-omvormers. We haalden zojuist al aan dat micro-omvormers ervoor zorgen dat defecten aan een zonnepaneel niet ten koste gaan van de opwek van de andere panelen.

Op die manier heb je eigenlijk niets meer te maken met MPP-trackers. In plaats daarvan zijn het immers de micro-omvormers die ervoor zorgen dat alle zonnepanelen uit de installatie op de meest optimale wijze kunnen presteren. Zo is het best mogelijke rendement met een oost-west opstelling van jouw zonnepanelen installatie eigenlijk altijd verzekerd.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.