Opbrengst zonnepanelen valt tegen, wat nu?

Inhoudsopgave

Wanneer je een installatie met zonnepanelen laat plaatsen op het dak van je woning is het vanzelfsprekend dat je daarbij altijd zal willen kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke opbrengst.

Dit gezegd hebbende komt het in de praktijk niet zelden voor dat mensen geconfronteerd worden met een gebrekkige opbrengst. Dat is vervelend, niet alleen omdat je op deze manier mogelijks niet je volledige stroomverbruik weet in te dekken, maar ook omdat de terugverdientijd van je zonnepaneleninstallatie hierdoor danig kan worden verlengd.

Ben jij ook op zoek naar een mogelijke oplossing voor een tegenvallende opbrengst van jouw zonnepanelen? Dan dien je vooral verder te blijven lezen!

Hou rekening met de verschillende seizoenen

Tegenvallende opbrengst zonnepanelen
Wat te doen bij een tegenvallende opbrengst van jouw zonnepanelen?

In eerste instantie is het van belang om bij een tegenvallende opbrengst van je zonnepanelen rekening te houden met de invloed van de verschillende seizoenen. Het rendement dat zonnepanelen weten te realiseren kan in de praktijk niet alleen verschillen van seizoen tot seizoen, maar zelfs van dag tot dag.

Zo staan zonnepanelen erom bekend tijdens de lente een hoger rendement te realiseren dan tijdens de zomermaanden terwijl veel mensen dat niet verwachten. Dit is echter het gevolg van het feit dat zonnepanelen meer gebaat zijn bij zonlicht dan bij warmte.

Wat echter wanneer je zonnepanelen consequent onderpresteren wanneer je op de monitoring app naar de hoeveelheid kWh kijkt welke wordt opgewekt? In dat geval is er waarschijnlijk toch net wat meer aan de hand.

Opbrengst zonnepanelen valt tegen, wat is de oorzaak?

Wanneer iemand stelt dat de opbrengst van diens zonnepanelen tegenvalt is het in eerste instantie vooral van belang om de oorzaak daarvan te achterhalen. Eenmaal de oorzaak bekend is spreekt het voor zich dat er vervolgens toe kan worden gewerkt naar het realiseren van een bepaalde oplossing voor het probleem dat zich stelt.

Dit gezegd hebbende is het zo dat er in de praktijk ook zomaar sprake kan zijn van niet één, maar wel van een combinatie van problemen. In dat geval wordt de oplossing iets complexer, maar kan het rendement nog steeds vaak sterk worden verbeterd.

Wat de oorzaak betreft is het zo dat we vaak een onderscheid maken tussen vier verschillende opties:

  1. De zonnepanelen zijn vuil waardoor ze niet optimaal kunnen presteren
  2. Er valt een bepaalde hoeveelheid aan schaduw op de zonnepanelen
  3. Er is sprake van een defect aan je zonnepaneleninstallatie
  4. Je hebt te weinig zonnepanelen geplaatst

In de eerste situatie is de oplossing voor de hand liggend. Zaken zoals fijnstof, roetdeeltjes, vogelpoep evenals mos en algen kunnen er in de praktijk voor zorgen dat je zonnepanelen vuil worden en daardoor minder licht kunnen opvangen.

Je zonnepanelen jaarlijks laten reinigen kan er zomaar voor zorgen dat je geconfronteerd kan worden met een stijging in rendement van tussen de 8 en 12 procent. Voor veel mensen kan dit al een prima oplossing betekenen voor hun rendementsverlies.

Opbrengst zonnepanelen valt tegen vanwege schaduwinval

Het antwoord op de vraag “mijn opbrengst zonnepanelen valt tegen, wat nu” is ook niet zelden terug te vinden in het creëren van een oplossing tegen schaduwinval. In principe is het echter zo dat er bij de plaatsing van zonnepanelen altijd door de installateur eerst een schaduwanalyse zal worden uitgevoerd.

Op basis van deze analyse kan er dan rekening worden gehouden met de invloed van bijvoorbeeld een schoorsteen, een dakkapel, etc. Bevinden de zonnepanelen zich toch in de schaduw? Dan kan je kiezen voor één van de onderstaande drie oplossingen:

  1. Realiseer meerdere strings
  2. Maak gebruik van micro-omvormers
  3. Laat power optimizers plaatsen

Om er zeker van te zijn dat de schaduwinval op je zonnepanelen daadwerkelijk het probleem is en om de best mogelijke oplossing toe te kunnen passen neem je het beste contact op met een installateur.

Een defect aan je zonnepanelen laten verhelpen

Zowel als gevolg van menselijke als natuurlijke oorzaken is het mogelijk dat er een defect kan ontstaan aan je zonnepanelen. Niet zelden zorgt een dergelijk defect voor een scherpe terugval aan rendement.

Bekend zijn vooral de zogenaamde hotspots (kleine vlekjes welke zich op de zonnepanelen bevinden) die kunnen zorgen voor haarscheurtjes waardoor er sprake kan zijn van defecte zonnecellen.

Bovendien spreekt het voor zich dat er schade kan ontstaan aan de bedrading. Vermoed je dat er een bepaald defect aan de basis ligt van de lagere opbrengst van je zonnepanelen? Laat dan zeker even door je installateur een controle uitvoeren.

Onvoldoende rendement door te weinige zonnepanelen

De meest voor de hand liggende oplossing is deze in de situatie waarin er gewoon sprake is van te weinig geplaatste zonnepanelen. Werd de oorspronkelijke inschatting voor jouw zonnepaneleninstallatie door bijvoorbeeld de installateur foutief gemaakt of heb je plots behoeften aan veel meer stroomopbrengst?

Dan is extra panelen bijplaatsen uiteraard de oplossing. Let op, ook een mogelijks te laag gelegen individueel piekvermogen kan leiden tot onvoldoende rendement. Ook dit is dan ook een niet onbelangrijk aandachtspunt om even bij stil te blijven staan.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.