Voor een zonenpaneleninstallatie geldt dat ze bestaat uit verschillende onderdelen. Eén van deze onderdelen is de zogenaamde omvormer. Voor dit onderdeel geldt dat ze verantwoordelijk is voor de omvorming van de stroom die wordt geproduceerd door de zonnepanelen (de zogenaamde gelijkstroom) in de stroom die gebruikt of benut kan worden door de toestellen in je woning.
Wil jij graag meer te weten komen over de werking van zonnepanelen met omvormers? Dan is het zeker interessant om grondig de informatie door te nemen die je hier op deze pagina aantreft.
Wat is de functie van een omvormer?
Voor de omvormer geldt dat ze een cruciaal onderdeel vormt van een installatie met zonnepanelen. Voor dit apparaat geldt dan ook dat ze verantwoordelijk is voor het omzetten van de geproduceerde gelijkstroom van de panelen in bruikbare wisselstroom. Voor het volledige proces geldt dat ze bestaat uit drie stappen. Het gaat hierbij meer concreet om de onderstaande:
- Stap 1: De zonnepanelen zorgen voor het opwekken van gelijkstroom
- Stap 2: De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom
- Stap 3: De elektriciteitsmeter zorgt voor het registreren van het verbruik
Voor onze stopcontacten geldt dat er geen gelijkstroom, maar wel wisselstroom uit afkomstig is. De omvormer van de zonnepanelen zet daarom de gelijkstroom om in wisselstroom. Het apparaat is ook verantwoordelijk voor het afleiden van de overtollige hoeveelheid aan groene stroom richting het elektriciteitsnet. De functie van dit handige apparaat is dus duidelijk niet te onderschatten.
Welke zonnepanelen met omvormers bestaan er?
Wanneer je de verschillende systemen met zonnepanelen met omvormers in detail gaat bekijken zal je niet alleen tot de vaststelling komen dat er verschillende types zonnepanelen bestaan. Daarnaast maken we immers ook een onderscheid tussen verschillende soorten omvormers. Denk hierbij aan:
- String omvormers
- Micro omvormers
- Power optimizers
- Hybride omvormers
De logische vraag die veel mensen zich nu uiteraard zullen stellen is hoe je nu precies kan kiezen voor de beste zonnepanelen met omvormers. Dat is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Beschik je bijvoorbeeld over een zuidgericht dak waarbij er geen sprake is van schaduwval? In dat geval zal je tot de conclusie komen dat de keuze voor een centrale string omvormer doorgaans de meest budgetvriendelijke oplossing is.
Beschik je echter over zonnepanelen waarbij sprake is van verschillende oriëntaties? Of is er mogelijks sprake van schaduwinval op één of meerdere zonnepanelen? In dat geval is het interessant om te kiezen voor een oplossing waarbij gebruik wordt gemaakt van micro omvormers of power optimizers. Deze zullen er namelijk voor zorgen dat er in de praktijk altijd sprake zal zijn van een maximale opbrengst per zonnepaneel.
Let op bij het bepalen van het vermogen van je omvormer!
Bij het kopen van een systeem met zonnepanelen met omvormers is het altijd van belang om stil te blijven staan bij het vermogen waar de omvormer in kwestie over dient te beschikken. Deze moet immers perfect afgestemd zijn op het totale vermogen waar je zonnepanelen over beschikken.
Doorgaans zal je tot de vaststelling komen dat de capaciteit van de omvormer tussen de 10 en 20 procent lager is gelegen dan deze van de zonnepanelen. Veel mensen vragen zich af waarom dit nu precies zo is.
Dat is eenvoudig. Zonnepanelen leveren immers niet continue stroom volgens hun piekvermogen. Diverse elementen zoals bijvoorbeeld een lage zon of bewolking oefenen hier hun invloed op uit. In ieder geval, laat het vermogen voor je zonnepanelen dus altijd nauwkeurig bepalen!
Waar moet de omvormer geplaatst worden?
Bij de installatie van zonnepanelen met omvormers dient er uiteraard ook aandacht te worden besteed aan de plaats waar de omvormer zich moet bevinden. Deze locatie is zeer belangrijk om een zo optimaal mogelijke werking van de zonnepanelen te kunnen bewerkstelligen.
Een aantal factoren zijn hierbij van belang om rekening mee te houden. In eerste instantie moet de omvormer altijd over de mogelijkheid beschikken om de door hem geproduceerde warmte kwijt te kunnen. Des te beter de koeling waarvan sprake, des te hoger ook het rendement zal komen te liggen.
Hou er naast bovenstaande eveneens rekening mee dat een omvormer een lichte zoemtoon kan produceren. Heb je gekozen voor een centrale string omvormer? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat deze het best zo dicht mogelijk bij de meterkast moet staan.
Dit is het gevolg van het feit dat de zogenaamde AC-kabel met wisselstroom dan zo kort mogelijk kan worden gehouden waardoor er sprake is van nauwelijks of zelfs geen verlies. Het hoeft niet gezegd dat dit het rendement van je installatie met zonnepanelen alleen maar ten goede zal komen.