Transparante zonnepanelen, vaak erg interessant

Inhoudsopgave

Voor de standaard zonnepanelen die we terug kunnen vinden op bijvoorbeeld de daken van woningen geldt dat ze niet over transparante eigenschappen beschikken. Dit gezegd hebbende is het zo dat er op de markt wel degelijk ook zoiets bestaat als transparante zonnepanelen.

Het gaat hierbij dan om exemplaren welke geschikt zijn om te plaatsen op verschillende constructies zoals bijvoorbeeld:

  • Een serre
  • Een veranda
  • Een overkapping
  • Een carport
  • Een glazen gevel

In het bijzonder worden transparante zonnepanelen daar geplaatste waar er geen blokkering van het daglicht plaats mag vinden. Doordat de panelen niet alleen doorzichtig, maar ook lichtdoorlatend zijn is het zo dat er niet of nauwelijks dient te worden ingeleverd op vlak van de hoeveelheid lichtinval. Uiteraard spreekt het voor zich dat dergelijke zonnepanelen ook gewoon op het dak van je woning geplaatst kunnen worden.

Ben je benieuwd om meer te weten te komen over de voor- en nadelen die zijn verbonden aan dergelijke zonnepanelen? Blijf dan vooral zeker en vast verder lezen.

Wat zijn transparante zonnepanelen eigenlijk?

Wat zijn transparante zonnepanelen?
Transparante zonnepanelen: Wat zijn het en welke voordelen bieden ze?

Voor transparante zonnepanelen geldt dat er sprake is van zonnepanelen die over lichtdoorlatende eigenschappen beschikken. Een dergelijk transparant paneel doet vanop afstand eigenlijk vooral denken aan een raam of een gewone glasplaat.

Voor doorzichtige zonnepanelen geldt dat ze vaak gebruikmaken van dunnefilm-zonnecellen. Dergelijke cellen bestaan uit allemaal dunne laagjes halfgeleidersmateriaal welke het licht absorberen en het vervolgens gaan omzetten naar elektriciteit.

Dit gezegd hebbende is het zo dat er vandaag de dag ook nog andere technologieën bestaan om transparante zonnepanelen te maken. Denk hierbij aan:

Voor transparante zonnepanelen geldt dat we ze eigenlijk kunnen onderverdelen in twee verschillende soorten. We maken hierbij dan ook een onderscheid tussen enerzijds de volledige transparante en anderzijds de semi-transparante panelen.

Voor deze laatste geldt dat ze beschikken over een iets meer donkere tint. Dit zorgt ervoor dat er bij dergelijke panelen sprake is van minder zonlicht welke door kan worden gelaten in vergelijking met volledig transparante panelen.

Te voorzien op heel veel verschillende plaatsen

Eén van de belangrijkste voordelen verbonden aan transparante zonnepanelen heeft betrekking tot het feit dat ze op heel wat verschillende plaatsen kunnen worden voorzien. Eerder op deze pagina werd op dit vlak al verwezen naar bijvoorbeeld een serre of een overkapping en een carport. In principe zouden deze zonnepanelen echter ook dienst kunnen doen als vervanging van glas.

Daarnaast zal je tot de vaststelling komen dat dergelijke zonnepanelen over een veel beperkter gewicht beschikken ten opzichte van de traditionele zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat ze eenvoudig op constructies kunnen worden geplaatst die over een beperktere draagkracht beschikken.

Is er sprake van onvoldoende beschikbare ruimte op het dak van je woning? Dit bijvoorbeeld doordat er aan beide zijden van het dak een dakkapel is terug te vinden? In dat geval is het dus alsnog mogelijk om zonne-energie op te wekken met behulp van transparante zonnepanelen die op een overkapping worden geplaatst.

Ook zou je op deze manier extra zonnepanelen kunnen plaatsen wanneer je standaard installatie onvoldoende blijkt te zijn.

Transparante zonnepanelen kunnen de esthetiek van je woning verbeteren

Voor standaard zonnepanelen geldt dat ze doorgaans over een zwarte of blauwe kleur beschikken. Dit terwijl voor transparante zonnepanelen geldt dat ze uiteraard over een doorzichtig karakter beschikken. Dit zorgt ervoor dat ze bijvoorbeeld dienst kunnen doen als gevelbekleding in gebouwen welke over een (gedeeltelijk) glazen dak beschikken.

Voor transparante zonnepanelen geldt overigens dat ze een flink stuk minder opvallen in vergelijking met traditionele zonnepanelen. Dit heeft als gevolg dat ze zeker mee kunnen zorgen voor een strakke uitstraling bij jouw woning.

De isolerende werking van transparante zonnepanelen

Wat veel mensen niet weten is dat transparante zonnepanelen ook over een isolerende werking kunnen beschikken. Het glas welke zich bevindt in doorzichtige zonnepanelen kan immers helpen om de warmte binnen in de woning te houden. Dit zoals je bijvoorbeeld ook gewend bent van hoogrendementsglas.

Zoals eerder op deze pagina al aangehaald is het zo dat er ook verschillende soorten doorzichtige panelen leverbaar zijn. Dit betekent concreet dat je kan kiezen voor met name:

  • Standaard exemplaren bestaande uit enkel gelaagd glas
  • Panelen voorzien van hoogrendementsglas
  • Panelen bestaande uit drievoudig glas

Bovenstaande zorgt ervoor dat je er in de praktijk bijvoorbeeld voor zou kunnen kiezen om een serre deels te isoleren met behulp van transparante zonnepanelen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

De keuze voor doorzichtige zonnepanelen kan dus duidelijk omwille van verschillende redenen de moeite waard zijn om te overwegen. Hou er wel rekening mee dat er ook enkele pijnpunten aan verbonden zijn.

Zo is de efficiëntie bij deze exemplaren doorgaans wat minder wanneer we ze gaan vergelijken met de efficiëntie waarvan sprake is bij standaard zonnepanelen.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.