Hoe zonnepanelen aansluiten op de meterkast?

Inhoudsopgave

Je zonnepanelen aansluiten op de meterkast is wellicht niet het eerste waar je aan denkt wanneer je zonnepanelen aanschaft. Toch vormt de meterkast een bijzonder belangrijk onderdeel van jouw zonnesysteem. De meterkast is namelijk verantwoordelijk voor twee verschillende taken, namelijk:

  1. Ze zorgt voor de verdeling van de opgewekte energie onder de apparaten in je woning
  2. Ze zorgt voor de teruglevering aan het stroomnet van het overschot aan stroom

Je zonnepanelen aansluiten op de meterkast is dus een bijzonder belangrijk aandachtspunt waar de nodige aandacht aan zal moeten worden besteed. Voor heel wat mensen geldt echter dat ze niet goed weten aan welke eisen de meterkast dient te voldoen dan wel hoe de aansluiting precies moet gebeuren. Als dat ook geldt voor jou zal de onderstaande informatie daar verandering in brengen.

Aan welke eisen moet je meterkast voldoen?

Aansluiting zonnepanelen op meterkast
Meterkast en de aansluiting van zonnepanelen uitleg

Het eerste waar aandacht aan dient te worden besteed bij zonnepanelen aansluiten op de meterkast zijn de eisen waar deze aan moet voldoen. In eerste instantie is het van cruciaal belang dat de meterkast voldoet aan de zogenaamde NEN1010 bepalingen.

Het gaat hierbij om veiligheidsregelingen welke gelden voor laagspanningsinstallaties. Dit geldt dus ook voor woonhuizen. Is het voor jou niet helemaal duidelijk of jouw meterkast hier al dan niet aan weet te voldoen? Dan is het zeer belangrijk om dit even door een installateur te laten controleren.

Het spreekt immers voor zich dat een correcte installatie van cruciaal belang is om ervoor te zorgen dat mogelijke veiligheidsproblemen voorkomen kunnen worden.

Van welke aansluiting is er sprake in de meterkast?

Voor wat de meterkast betreft is het belangrijk om te weten dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten aansluitingen. Het gaat hierbij meer bepaald om een 1- of een 3-fasen aansluiting.

Welke jij nodig hebt zal in de praktijk worden bepaald door het aantal zonnepanelen evenals door de omvormer waarvan sprake is. Beschik je over een 1-fase aansluiting? In dat geval bestaat de kans dat je ervoor zal moeten kiezen om je meterkast te verzwaren.

Op deze manier kan de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting worden verhoogd. Is er sprake van een 3-fasen aansluiting? Dan kan er namelijk meer stroom worden opgewekt en teruggeleverd. Dient de meterkast verzwaard te worden? Dan kan dat gebeuren tegen een éénmalige vergoeding van de netbeheerder.

Hoe gebeurt zonnepanelen aansluiten op de meterkast?

Wanneer de zonnepanelen op het dak van je woning zijn geplaatst en de omvormer werd geïnstalleerd wordt er een kabel getrokken van de omvormer naar de meterkast. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de op het dak opgewekte stroom via de omvormer naar de meterkast kan lopen.

Door middel van deze kabels worden de zonnepanelen aangesloten op de hoofdmeter evenals op de hoofdverzekering. In principe is het zo dat er bij het plaatsen van een zonnepanelen installatie ook altijd een nieuwe groep aan de meterkast wordt toegevoegd.

Op die manier kunnen problemen worden voorkomen wanneer er bijvoorbeeld een kortsluiting zou ontstaan.

Een veilige installatie van de omvormer

Bij zonnepanelen aansluiten op de meterkast vindt er in de praktijk dus ook altijd een installatie van een omvormer plaats. Voor deze omvormer geldt dat ze verantwoordelijk is voor het omzetten van gelijkstroom in bruikbare wisselstroom.

Het apparaat dient omwille van veiligheidsredenen spanningsvrij gemaakt te kunnen worden. Dit geldt zowel voor de kant met gelijkstroom als voor de kant met wisselstroom. Voor heel wat omvormers geldt dat ze standaard geleverd worden met een interne gelijkstroom schakelaar. Hiervoor geldt dat ze op eender welk ogenblik uitgeschakeld kan worden.

De omvormer zal vervolgens aan de andere kant worden aangesloten op het stroomnet door middel van een YMVK kabel. Naast de omvormer wordt door ons een werkschakelaar geplaatst om de wisselstroom uit te kunnen zetten.

Wat gebeurt er in de meterkast met de opgewekte stroom?

Is je zonnepanelen aansluiten op de meterkast gelukt? Dan zal er nog een controle worden uitgevoerd of alles naar behoren functioneert of niet. De stroom die vanaf nu wordt opgewekt met de zonnepanelen komt via de omvormer terecht in de meterkast.

Werkt op dat ogenblik één van de apparaten in je woning? Bijvoorbeeld de wasmachine? Dan kan de stroom die wordt opgewekt door je zonnepanelen meteen worden gebruikt om de vereiste energie hiervoor te leveren.

Wordt er door jouw systeem met zonnepanelen meer opgeleverd dan je op dat ogenblik verbruikt? Dan zal de extra stroom die wordt opgewekt worden teruggeleverd aan het stroomnet. Hiernaar wordt verwezen als het zogenaamde salderen.

In ruil voor het salderen ontvang je een bepaalde vergoeding. Controleer altijd even de actuele salderingsvergoeding om te achterhalen op welk bedrag je kan rekenen.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.