Wat is nu echt de ideale hoek van zonnepanelen?

Inhoudsopgave

De hoek van zonnepanelen is één van de meest bepalende factoren voor het rendement waar je op kan rekenen. Uiteraard spreekt het voor zich dat er op dit vlak ook stil moet blijven gestaan bij de oriëntatie van de panelen en wat bovendien ook te denken van het piekvermogen van de zonnepanelen?

Ondanks deze andere invloeden moet het gezegd dat zorgen voor een zo optimaal mogelijke hellingshoek met zekerheid een ontzettend belangrijk gegeven is om bij stil te blijven staan. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dan moet je vooral verder blijven lezen.

Wat is de ideale hoek van zonnepanelen?

Ideale zonnepanelen hellingshoek
Meest ideale hoek voor zonnepanelen installatie

Wat de helling of hoek van je zonnepanelen betreft kan je denken aan de hoek die je schuin dak maakt ten opzichte van een horizontale lijn. Bij platte daken is het zo dat de hellingshoek telt van de panelen welke op hun rails zijn bevestigd.

Kies je ervoor om zonnepanelen te laten plaatsen op een plat dak? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat de ideale hoek 36 graden bedraagt. Bij een hellend dak gaat het dan om een optimale hoek gelegen tussen de 30 en 35 graden. Dit gezegd hebbende benadrukken experts vaak dat er zelfs bij een hellingshoek van 15 tot 55 graden nog ruim voldoende opbrengst kan worden gerealiseerd.

In bepaalde gevallen is het zo dat er rekening mee moet worden gehouden dat er sprake is van erg steile daken. Ondanks het feit dat deze tegenwoordig niet zo vaak meer voorkomen zijn ze er wel degelijk nog.

Wanneer er sprake is van een hellingshoek van meer dan 65 graden zal je tot de vaststelling komen dat het geen goed idee is om zonnepanelen te laten installeren. Voor het merendeel van de daken in Nederland geldt evenwel dat ze beschikken over een hellingshoek van tussen de 30 en 50 graden. Bij een hoek van minder dan 5 graden is er sprake van een plat dak.

Waarom is de hellingshoek zo belangrijk?

De ideale hoek van zonnepanelen kunnen benutten is belangrijk omdat er alleen op die manier een maximale jaaropbrengst kan worden gerealiseerd. Om te kunnen rekenen op een maximale jaaropbrengst is het altijd interessant wanneer tijdens de maanden met de minste zonneschijn de zonnestralen ’s middags onder een hoek van ongeveer 90 graden op de panelen invallen.

Hou er rekening mee dat er in veel gevallen wordt aangeraden om de stand van de zonnepanelen aan te passen aan de periode van het jaar. Zo kan het bijvoorbeeld wenselijk zijn om de hellingshoek tijdens de wintermaanden enigszins aan te passen.

Wanneer je beschikt over verstelbare zonnepanelen spreekt het voor zich dat dit in de praktijk eigenlijk vrij eenvoudig gerealiseerd kan worden.

Welke impact heeft de oriëntatie waarvan sprake is?

Hoe belangrijk de hoek van zonnepanelen ook mag zijn waaronder ze worden geplaatst, er dient in de praktijk ook rekening te worden gehouden met de oriëntatie van het dak. Zonnepanelen produceren optimaal wanneer ze naar het zuiden zijn gericht.

Is er sprake van een meer zuidoostelijke of zuidwestelijke richting? Dan zal je nog steeds kunnen vaststellen dat het rendement nagenoeg intact zal blijven. Het rendementsverlies kan in dit geval hoogstens 4 à 5 procent bedragen.

Is er sprake van een oostelijke of van een westelijke richting? In dat geval zal het rendement wel meteen met zo’n 10 à 15 procent dalen. Zelfs dan is er uiteraard nog altijd sprake van een ruim voldoende rendement.

Dit niet in het minst wanneer je bijvoorbeeld enkele extra zonnepanelen gaat plaatsen die het rendementsverlies kunnen compenseren. Alleen wanneer er sprake is van een dak op het noorden is het in principe absoluut te vermijden om daar zonnepanelen op te plaatsen.

Is er ook sprake van een minimale vereiste dakoppervlakte?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen vermoeden is het zo dat niet zozeer een hellend, maar vooral een plat dak een garantie biedt op een maximaal rendement. Dat is het gevolg van het feit dat altijd de meest ideale hoek van zonnepanelen kan worden benut.

Dit gezegd hebbende is het ontzettend belangrijk om stil te blijven staan bij de vereiste dakoppervlakte. Wat deze oppervlakte betreft kan je denken aan:

  • Een minimale oppervlakte van 15 à 20 graden bij een plat dak
  • Een minimale oppervlakte van 14 à 24 graden bij een hellend dak

Hoe belangrijk de ideale hoek van zonnepanelen dus met andere woorden ook mag zijn, het is in de praktijk van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat er ook aan de andere eisen kan worden voldaan. Enkel en alleen op die manier kan je immers rekenen op het meest optimale rendement.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.