Lichtgewicht zonnepanelen vormen een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijk stroomsysteem welke niet alleen draagbaar, maar bovendien ook betaalbaar is. Voor lichtgewicht zonnepanelen geldt dat ze heel wat lichter zijn in vergelijking met standaard panelen.
Hun beperkte gewicht zorgt ervoor dat ze niet alleen eenvoudig kunnen worden vervoerd, maar ook kunnen worden geïnstalleerd.
Wil jij graag meer te weten komen over dit type zonnepanelen evenals over de situaties waarin ze het meest interessant kunnen zijn om gebruik van te maken? Dan is het zeker interessant om verder de informatie door te nemen hier op deze pagina.
Over welk gewicht beschikken lichtgewicht zonnepanelen?
Voordat we dieper ingaan op het gewicht waar lichtgewicht zonnepanelen over beschikken is het de moeite waard om even te kijken naar het gewicht dat je kan verwachten bij klassieke zonnepanelen.
Zowel voor polykristallijn als voor monokristallijn zonnepanelen geldt dat ze allen over een gewicht beschikken van ongeveer 20 kilogram per vierkante meter of meer. Dit is inclusief het gewicht van het aluminium frame. Voor het merendeel van de daken in Nederland vormt een dergelijk gewicht geen probleem.
Dit gezegd hebbende is dat niet altijd het geval en bestaat de kans dat de zonnepanelen op een andere constructie zullen moeten worden geplaatst. In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat het aanschaffen van lichtgewicht zonnepanelen wellicht een interessant alternatief kan zijn.
Wanneer het dak van jouw woning toch niet geschikt blijkt te zijn voor het dragen van standaard zonnepanelen zal je tot de vaststelling komen dat lichtgewicht exemplaren een potentieel interessant alternatief kunnen zijn.
Voor dergelijke panelen geldt dat ze niet alleen over een beperkter gewicht beschikken, daarnaast zijn ze ook buigzaam en kunnen ze worden aangekocht tegen een voordeliger prijskaartje. Het gemiddelde gewicht waar dergelijke panelen over beschikken bedraagt 2 à 3 kilogram per vierkante meter. Je dient wel rekening te houden met een lagere opbrengst.
Is jouw dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen?
Voordat je overgaat tot het kopen van een systeem met zonnepanelen spreekt het voor zich dat je in eerste instantie zal moeten controleren of het dak van je huis geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen of niet. Er zijn op dit vlak verschillende zaken waar je aandacht aan moet besteden:
- Is de dakoppervlakte voldoende groot?
- Beschikt het dak over voldoende draagkracht of niet?
- Is de oriëntatie gunstig voor de plaatsing van zonnepanelen of niet?
- Is er sprake van schaduwinval, bijvoorbeeld als gevolg van omstaande bomen?
Bij het bepalen van de draagkracht waar een dak over beschikt is het in de praktijk zeer belangrijk om stil te blijven staan bij het type dak waarvan sprake is. Gaat het bijvoorbeeld om een plat dak? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het merendeel van deze zaken een gewicht kunnen dragen van zo’n 63 kilo per vierkante meter.
Het is echter zeer belangrijk om hierbij rekening te houden met het extra gewicht dat bijvoorbeeld sneeuwval met zich mee kan brengen. In de praktijk wordt er omwille van deze reden door experten doorgaans een marge aangehouden van ongeveer 20 kilogram per vierkante meter.
Bij schuine daken speelt dit gegeven uiteraard een flink stuk minder. Het merendeel van de schuine daken in Nederland dragen dan ook moeiteloos de gewenste zonnepanelen.
Montagesysteem bij lichtgewicht zonnepanelen
Eén van de extra voordelen waar je op kan rekenen bij het kopen en bij het gebruik van lichtgewicht zonnepanelen heeft betrekking tot het feit dat er geen gebruik bij dient te worden gemaakt van een montagesysteem.
Bovendien is het zo dat de afmetingen er in combinatie met het beperktere gewicht voor zorgen dat deze panelen ook nog eens tijdens het transport heel wat minder CO2 uitstoten. Voor de beste lichtgewicht zonnepanelen op de markt geldt bovendien dat ze ook net wat minder heet worden dan standaard zonnepanelen.
Voor deze laatste geldt dat ze eenvoudig een temperatuur van 60 graden of meer kunnen bereiken. Voor bepaalde lichtgewicht zonnepanelen geldt dat ze slechts maximaal een temperatuur van 56 graden kunnen behalen.
Dit maakt ze niet alleen nog veiliger dan traditionele zonnepanelen, daarnaast spreekt het voor zich dat ook het mogelijke rendementsverlies als gevolg van een te hete temperatuur kan worden ingeperkt. Zo sla je eenvoudig twee vliegen in één klap.
Vaak meer dan de moeite waard om te overwegen
Lichtgewicht zonnepanelen kunnen in tal van verschillende situaties meer dan de moeite waard zijn om te overwegen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de dakconstructie van je woning toch onvoldoende solide blijkt te zijn voor het dragen van standaard zonnepanelen.
Dacht jij voorheen dat het niet mogelijk zou zijn om gebruik te kunnen gaan maken van zonnepanelen op het dak van jouw woning? Dan kunnen lichtgewicht zonnepanelen daar zomaar verandering in brengen.