Zonnepanelen en zuid-west opstelling: Goed voor jouw dak?

Inhoudsopgave

Een zonnepanelen zuid-west opstelling wordt vaak als de op één na beste opstelling bestempeld. Dat is het gevolg van het feit dat er bij een dergelijke opstelling geprofiteerd kan worden van een zuidelijke ligging. Omdat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om de volledige installatie op het zuiden te richten, kan een gedeelte van de zonnepanelen over een westelijke oriëntatie komen te beschikken.

Dat hoeft op zich geen echt probleem te vormen. Je dient in deze situatie echter wel met een aantal zaken rekening houden. Wil jij ook graag alles te weten komen over een zuid-west opstelling van jouw zonnepanelen? Lees dan zeker verder!

Wat maakt een optimale opstelling zo belangrijk?

Zuid-west ligging zonnepanelen
Uitleg over een zuid-west opstelling van zonnepanelen

Er zijn verschillende redenen aan te halen waarom een optimale opstelling voor je zonnepanelen zo belangrijk is. De belangrijkste reden heeft betrekking tot het rendement. Wil je graag kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijk rendement? Dan zal je tot de conclusie komen dat het – in de meeste gevallen – een uitstekende keus is om te proberen een zuidelijke opstelling te realiseren. Dit gezegd hebbende kan bij een plat dak bijvoorbeeld ook een oost-west opstelling zorgen voor een degelijk rendement.

Is er sprake van een hellend of schuin dak? Dan wordt er in de praktijk bij voorkeur altijd geprobeerd om een zuid of zuid-west opstelling te realiseren. Dit levert namelijk het hoogste rendement. Om verschillende redenen spreekt het voor zich dat een noordelijke ligging van zonnepanelen de minst gunstige keus is. Het rendement gaat hierdoor achteruit, waardoor ook de terugverdientijd uiteraard aanzienlijke klappen te verduren krijgt.

We plaatsen graag de volgende kanttekening: Ook al levert een zuid of zuid-west opstelling van jouw zonnepanelen het hoogste rendement op, dit betekent niet dat er de beste opwekvergoeding verkregen wordt. Zeker als het salderen minder wordt, is een goede graadmeter van de beste opstelling de opwekvergoeding. In dat geval zou de keus uit moeten gaan naar een oost-west opstelling van jouw zonnepanelen, mits dit mogelijk is (bijvoorbeeld dankzij een plat dak).

Wanneer kiezen voor een zonnepanelen zuid-west opstelling?

Het type opstelling voor je zonnepanelen wordt in de praktijk beïnvloed door verschillende factoren. Het gaat daarbij dan onder meer om het type dak waarvan sprake is. Voor schuine daken geldt in de praktijk uiteraard dat ze uit zichzelf reeds over een bepaalde hellingshoek beschikken.

Dit zorgt ervoor dat eigenlijk nagenoeg het volledige dak benut kan worden. Dit als gevolg van het feit dat er geen rekening dient te worden gehouden met schaduwinval. Bij een schuin dak is een zuid-opstelling eigenlijk het meest ideaal. In bepaalde gevallen is dit echter niet mogelijk waardoor er wordt gekozen voor een oost-west of een zuid-west opstelling.

Is er sprake van een plat dak? Dan zal de helling kunstmatig gecreëerd moeten worden. Dit zorgt er in principe voor dat je binnen de mogelijkheden van de locatie zelf de richting van je zonnepanelen (grotendeels) kan bepalen. Bij een plat dak is het echter wel zo dat er rekening dient te worden gehouden met de zogenaamde schaduwwerking.

Om te voorkomen dat de zonnepanelen elkaar niet overschaduwen dient er steevast een ruimte te worden voorzien tussen de panelen van 0,5 en 1,2 meter. Houd er rekening mee dat dit als gevolg heeft dat niet het volledige dakoppervlak kan worden benut. Dit maakt een plat dak in de regel voor zonnepanelen altijd iets minder geschikt.

Zonnepanelen zuid-west opstelling in een tuin

In bepaalde gevallen is het zo dat een dak niet geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Dit niet alleen met een zuid-west opstelling, maar ook vanwege een andere opstelling. In dat geval hoeft dit niet langer te betekenen dat je geen mogelijkheid meer hebt om de voordelen van zonnepanelen te kunnen benutten, in tegendeel.

Je zou er dan bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om een dergelijke opstelling te voorzien in de tuin van je woning. Omdat er ook hierbij sprake is van een speciale constructie waar gebruik van kan worden gemaakt is het mogelijk om de zonnepanelen onder de meest optimale hellingshoek te plaatsen. Dit kan dus een zuid of zuid-west opstelling zijn.

Steeds vaker zien we een zonnepanelen zuid-west opstelling terugkomen in een tuin met een open karakter. Daar is een extra goede reden voor aan te halen. Niet alleen kan je bij een zuid-west opstelling namelijk rekenen op een bijna optimaal rendement; daarnaast is het nog eens zo dat de aanwezigheid van groen ervoor kan zorgen dat de temperatuur bij de zonnepanelen binnen de perken kan worden gehouden.

Dit kan een positieve impact hebben op de opbrengst. Hoe hoger de temperatuur is gelegen bij de zonnepanelen, hoe slechter de opbrengst immers doorgaans wordt.

Hoe interessant is een zuid-west opstelling voor je zonnepanelen?

Wil je graag het hoogst mogelijke rendement met jouw zonnepanelen kunnen behalen? In dat geval spreekt het voor zich dat een opstelling op het zuiden een goede keus is. Is een dergelijke opstelling omwille van wat voor reden dan ook niet mogelijk? Dan kan een zuid-west opstelling voor je zonnepanelen “the next best thing” zijn.

Onze zonnepanelen adviseurs denken graag vrijblijvend met jou mee. In samenspraak wordt er gekeken wat de meest geschikte zonnepanelen opstelling voor jouw dak is. Klik op de onderstaande knop en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.