Een zakelijke laadpaal voor je kantoor kan zomaar eens als goede investering uitvallen. Het wordt niet voor niets steeds gewoner om een bedrijfslaadpaal bij een kantoor aan te treffen. Zo bevordert een bedrijf niet alleen het ‘groene’ laden maar geeft een onderneming meteen ook aan hart voor de ‘milieuzaak’ te hebben.
Naar je medewerkers toe is het ook een hele vriendelijke geste. Thuis opladen gaat niet zonder kosten en laden op de beurs van de baas is dan wel heel fijn. Ook langskomende bezoekers kunnen prettig even bijladen als ze op kantoor een vergadering of oriëntatiegesprek bijwonen.
Klant- en medewerkersloyaliteit
Heeft een kantoor plannen om te investeren in elektrische auto’s of worden ze al ingezet voor het eigen transport? Dan is een zakelijk laadstation een logische aankoop.
Je hebt ook altijd te maken met klanten die langskomen. Die kunnen hun auto dan opladen terwijl ze even op kantoor zijn. Aan de andere kant gaat het wel om extra kosten en moet ook voorzichtig omgegaan worden met zakelijke laadpalen in verband met onder andere brandgevaar.
Een doordachte installatie is nodig om de kans op brand of vuurvonken tijdens laden te minimaliseren.
Meerdere auto’s aan één zakelijk laadstation
Collega’s van het werk kunnen een laadpaal delen zodat je niet voor iedere werknemer een apart laadstation hoeft te laten installeren.
Er zijn tegenwoordig hele interessante mogelijkheden waarbij je laadstations met vele auto’s kunt delen. Als leiding kun je je werknemers stimuleren om die zakelijke laadstations ook daadwerkelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld door kortingen aan te bieden.
Laadstations op kantoor: kopen, huren of beter leasen?
Ben je er over uit dat het voor je kantoor aantrekkelijk is om zelf laadstations aan te bieden? Dan moet je met de accountant in gesprek.
Welke optie is voor jouw kantoor beter: huren of kopen? Huurkosten kunnen hoog zijn en onderhoudskosten ook. Wellicht is het dan verstandig om een laadstation te leasen waarbij de leaseovereenkomst ook een onderhoudsclausule activeert.
Je moet je ook even inlezen in de verschillende types laadstations zodat je een type krijgt dat bij jouw kantoorsituatie past. De volgende opties zou je dan ook kunnen overwegen:
- Laadpalen bekabeld of draadloos?
- Laadpalen met diverse USB-poorten
- Kosten per laadpaal
- Multigebruik per laadpaal
- Additionele kosten (garanties, verzekeringen, onderhoud)
Niet bekabelde laadstations
Laadpalen zonder kabel, het kan een goede keuze zijn. Werknemers en klanten gebruiken dan hun eigen laadkabel om te kunnen laden.
Zo kun je de mogelijkheid bieden om diverse soorten oplaadaansluitingen aan te bieden. En vergroot je de toegankelijkheid van je laadstations. En dat terwijl je verder geen kabels hoeft te beheren.
Slimme zakelijke laadpalen
Een slim kantoor overweegt zeker een slimme laadpaal. Dit type laadpalen kan tijdens de werkdag (bijna altijd overdag, als het licht is) via je zonnepanelen zonnestroom naar de auto’s van het personeel sturen.
De kosten van die stroom zijn dan verwaarloosbaar. Je kunt er ook voor kiezen dat of alleen het bezoek, of bezoek en personeel via een laadpas je laadstations kunnen gebruiken. In dat geval heb je zelfs geen stroomkosten. Een slimme laadpaal laat je ook heel goed zien welk verbruik er is en waar de stroom naar toe gaat.
Zonnepanelen afstemmen op de extra energiebehoefte van laadstations
Afhankelijk van het aantal te laden auto’s moet je wel een goede berekening maken van wat je panelen leveren. Wordt de totale capaciteit al opgenomen door je bedrijf zelf, dan zul je panelen moeten bijplaatsen om ook de auto’s gedurende werktijd goed te kunnen vullen.
Bovendien zal je je nieuwe laadstations ook moeten aansluiten op een 3-fasen voorziening, dus op krachtstroom. Voor zowel klanten als het eigen personeel leidt de aanschaf van zakelijke laadstations tot meer tevredenheid en een betere branding voor je eigen bedrijf.
Je kantoor krijgt een groen imago en werkt bewust aan verduurzaming en een beter milieu. Bovendien zullen de (geringe) kosten van het laden je door klant en medewerker in dank worden afgenomen. En dat is ook wat waard. Je versterkt je bedrijfsimago als je je laadpaal personaliseert, dus er je eigen huisstijl aan toevoegt.
Laadstations hebben slechts geringe ruimte nodig
De meeste kantoren hebben beschikking over een eigen parkeerterrein, vaak buiten het gebouw maar soms ook overdekt, als onderdeel van het pand.
Het mooie is dat een laadpaal weinig ruimte inneemt en dat die ruimte vaak al op je bestaande parkeerterrein aanwezig is. Doe je een zakelijke investering in laadpalen, dan kun je aanspraak maken op belastingvoordelen. En bereken het aantal laadstations dat je nodig hebt niet vanuit het actuele moment maar vanuit de toekomst.