Met rijtjeshuis wordt hier een tussenwoning bedoeld, een huis dat aan beide kanten ingesloten wordt door een ander, gelijksoortig huis. Aan het begin en het eind van een rij huizen vind je een eindhuis (zonder zijtuin) of een hoekhuis (met grond eromheen).
Dit zijn in feite ook rijtjeshuizen, alleen beschikken ze vaak over meer eigen erf. Nederland kent liefst vier miljoen rijtjeshuizen. Met de opkomst van de elektrische auto speelt dan ook in heel wat huishoudens de vraag of ze ook een eigen laadpaal kunnen plaatsen.
Situaties rijtjeshuis en laadpalen
Om die vraag te beantwoorden, moet het rijtjeshuis eerst beter beschreven worden. Er zijn de volgende situaties:
- Rijtjeshuis als eigen woning, met straatgericht erf (voortuin, zijtuin)
- Rijtjeshuis als eigen woning, zonder voortuin of zijtuin
- Rijtjeshuis als huurwoning, met straatgericht erf
- Rijtjeshuis als huurwoning, zonder voortuin of zijtuin
Afhankelijk van jouw woonsituatie kun je gemakkelijk of juist heel moeilijk een laadpaal bij jou thuis neerzetten. Waar het in dit artikel over erf of tuin gaat, wordt een stuk grond bedoeld, groot genoeg om er een auto te laten parkeren.
Eigen rijtjeshuis met straatgerichte tuin
Allereerst de situatie waarbij jij een voor- of zijtuin hebt met toegang tot de straat. Is het rijtjeshuis jouw eigendom, dan is het plaatsen van een laadpaal geen probleem. Jij bent gerechtigd om op jouw terrein een laadstation te plaatsen.
Heb je geen tuin maar wel een inrit naar je garage, dan kun je in de garage een Wallbox laten plaatsen. Die hangt aan de muur en heeft dezelfde laadfunctie als een laadpaal. Voor een rijtjeshuis biedt bovenstaande dus alle mogelijkheden om thuis te gaan laden. Je bent alleen geld kwijt voor het laadstation en de installatie daarvan.
Huurhuis met straatgerichte tuin
Heb je wel een voortuin bij je rijtjeshuis maar ben je huurder, dus geen eigenaar van de woning? Dan kun je wel technisch een laadpaal plaatsen maar heb je juridisch vooraf schriftelijke toestemming nodig van de verhuurder. Zonder toestemming is plaatsing van een laadstation niet mogelijk. Je hebt overigens geen toestemming nodig voor wijzigingen in de groepenkast want dat valt onder woningverbetering.
Mag je van de huurder aan de slag? Bedenk dan dat je voor alle kosten op gaat draaien. Zeg je op een gegeven moment de huur op? Dan kan de verhuurder bepalen dat je de laadpaal moet verwijderen. Waarbij alle kosten voor jouw rekening zijn. Bij huur van een rijtjeshuis met voortuin zijn de mogelijkheden om een laadpaal te krijgen dus afhankelijk van de toestemming van je verhuurder.
Eigen rijtjeshuis zonder straatgerichte tuin
Dan de situatie waarbij je eigenaar bent van je rijtjeshuis maar waarbij je voordeur direct tegen de straat aanligt. Met andere woorden: het ontbreekt je aan voortuin. Dat betekent dat je geen auto op eigen terrein kunt parkeren.
In sommige gevallen heb je een achtertuin met of zonder garage die wel weer tegen een openbare weg aanligt. Dan is dat je redding en kun je achter je huis een laadpaal of Wallbox laten plaatsen. Immers, het rijtjeshuis is je eigendom en je kunt achter privé parkeren.
Uitgaande van geen voortuin en een voor een auto ongeschikte achtertuin, zijn de mogelijkheden voor een laadpaal beperkt en voor een privé laadpaal niet mogelijk.
Huurhuis zonder straatgerichte tuin
Uiteindelijk is er nog de situatie dat je een rijtjeswoning huurt en geen voortuin hebt. Eigenlijk geldt hier hetzelfde: verzoek bij de gemeente om het plaatsen van een laadpaal. Hier kan de verhuurder van je rijtjeshuis niet tussen komen want zo’n paal wordt in de openbare ruimte geplaatst en daar heeft de verhuurder niets over te zeggen.
Openbare laadpaal bij je huis aanvragen
Wil je in dat geval wel graag een laadpaal voor je deur of in elk geval in je straat? Dan is de gang naar de gemeente noodzakelijk. Je kunt dan een aanvraag indienen om een laadpaal neer te zetten bij jou in de buurt.
De gemeente beoordeelt de aanvraag en kijkt hoeveel openbare laadpalen er al in jouw buurt staan, hoeveel buurtgenoten een elektrische auto hebben en andere afwegingen zoals de parkeerdruk bij jou in de omgeving en al geplande laadpalen in je buurt. In je aanvraag heb je je voorkeursplekje opgegeven, natuurlijk bij je voordeur. De gemeente kan echter anders beslissen.
Mocht er een akkoord komen, dan zal uiteindelijk de paal bij je in de buurt geplaatst worden. Maar daar kunnen nog vele weken overheen gaan. Je hebt dan wel een laadpaal niet ver van je huis maar deelt die wel met ieder ander die er wil gaan laden. Bij de laadpaal komt namelijk een parkeerplek en een verkeersbord met ‘openbare laadplaats’.