Hoe kun je voordelig bij openbare laadstations laden?

Inhoudsopgave

Bij voordelig kun je eigenlijk het best denken aan een eigen laadpaal thuis en dan in combinatie met je zonnepanelen. Maar voor wie zover nog niet is, er is ook best wat voordeel te halen bij openbare laadstations.

Want gek genoeg is er niet een vaste eindprijs die voor elke laadpaal geldt. De uiteindelijke laadprijs schommelt nogal eens. En juist daar valt dan voordeel te halen.

Min of meer vaste én variabele kosten

Er zijn grofweg drie factoren die de uiteindelijke kosten van het laden bepalen. Allereerst is er de stroomprijs. Dat is eigenlijk een constante. Want de inkoop van stroom is voor iedereen min of meer gelijk.

Dan heb je de vaste kosten voor installatie en onderhoud van de openbare laadpaal zelf. Ook hier zijn geen grote verschillen per laadpaal qua kosten. En als derde heb je dan nog de afspraken die de laadpaaluitbaters hebben gemaakt met de bedrijven die laadpassen uitgeven. En hier wordt het interessant.

Laadpaalbeheerders en laadpasverstrekkers

Tips voordelig bij openbare laadstations laden
Tips over hoe je voordelig openbaar kunt laden

Exploitanten van laadpaalnetwerken zijn bijvoorbeeld Vattenfall, Pitpoint en Eneco. Zij bepalen hun vaste prijs en die kan onderling enigszins verschillen. Dus per netwerk en zelfs per openbare laadpaal kunnen de prijzen anders zijn.

De exploitanten maken daarna nog afspraken met laadpasproviders zoals de ANWB, Coolblue, Vandebron of TANX. Die laadpasproviders geven jou een laadpas (of sleutelhanger) waarin allerlei kosten zitten verwerkt.

Kosten van aanschaf, eventuele abonnementskosten, meerkosten als je langer dan een bepaalde tijd laadt, enzovoort. Door de afspraken tussen laadpasproviders en exploitanten van laadpaalstations kun je dus bij sommige laadpaalnetwerken goedkoper of juist duurder laden dan bij andere.

Een niet snel te doorgronden laadprijs

Klinkt ingewikkeld, allemaal. Dat komt omdat er zoveel kleine kostenposten of geactiveerd zijn, of niet ter zake doen. Een laadpaal laat niet op een digitaal scherm zien waar de kWh-prijs precies uit bestaat. Soms kan je dat via een app wat duidelijker krijgen. Of door goed te kijken welke prijzen deze of gene laadpasprovider nu eigenlijk precies aan jou doorrekent.

Jouw laadgedrag afstemmen met een laadpasbeheerder

Om het nog ingewikkelder te maken: bij veel pasproviders kun je kiezen tussen een gewone laadpas of eentje met een maandelijks abonnement. Afhankelijk van je keuze betaal je dan wel of geen starttarief elke keer als je laadt.

En zo’n starttarief beïnvloedt wel weer de uiteindelijke prijs per afgenomen kWh. Het gaat niet om gigantische bedragen. Maar als je alle kleintjes een heel jaar lang bij elkaar optelt, gaat het toch wel om een substantieel bedrag.

Het is dus de moeite waard om vooral te kijken naar de kosten die de diverse laadpasproviders doorrekenen. En tegelijk te kijken of providers gunstig voor jouw laadgedrag zijn. Laad je maar een paar keer per maand, dan kan provider A goedkoop uitvallen. Laad je meestal met een snellader, dan zal provider B misschien voor jou het meest lucratief zijn.

Check de app van je laadpasprovider

Gezien bovenstaande is het nog niet zo gemakkelijk om erachter te komen wat het laden bij een openbare laadpaal je precies gaat kosten. Daarvoor moet je kijken in de app die bij je laadpas hoort. Of een andere daarvoor geschikte app. Zo kom je in elk geval de kosten van het laden te weten, ofwel de kosten per kWh.

Er zijn laadpassen in Nederland die een vaste prijs hanteren. Op het eerste oog lijkt de duidelijkheid daarmee gediend. Maar dit soort passen zijn niet altijd de goedkoopste! Lucratieve laadpassen berekenen namelijk de inkoopprijs van het laadpaalnetwerk direct door. Daar komen zelfs per laadpaal variabele prijzen uit maar die liggen wel vaak lager dan de vaste-prijs-passen.

Vergelijk aan de hand van je laadgedrag

Het loont de moeite dus de voorwaarden en kosten van laadpassen op een rijtje te krijgen. Zeker als je geregeld gebruik maakt van openbare laadpalen en snelladers langs de grote weg. Een enkele keer betaal je een flink tarief aan leverkosten en administratiekosten. Maar die zijn eenmalig.

Veel vaker moet je structurele kosten gaan afwegen. Zo hebben laadpasproviders soms een pas die je gratis kunt gebruiken. En een abonnementsvariant. Heb je de gratis pas, dan betaal je vaak een starttarief bij het laden. Voor Coolblue is dat € 0,40 per laadsessie. Voor de ANWB € 0,34 (prijzen maart 2023).

Heb je een abonnementspas, dan zijn er vaak geen starttarieven maar wel een maandelijks abonnementsgeld; voor Coolblue € 4, voor de ANWB € 3,99. Laad je nu meer dan tien tot twaalf keer per maand, dan wordt een abonnementspas dus goedkoper dan een gratis pas. Alleen, hoe laad je? Meer via een gewone openbare paal of via een duur snellaadstation? Ook hier variëren de tarieven.

Checken helpt om voordeel te halen

Vergelijk de diverse laadpasproviders op de volgende punten en zoek zo je maximale voordeel:

  • Maandelijkse kosten
  • Starttarief laadsessie
  • kWh prijs openbare laadpaal
  • kWh prijs snelladen
  • Tijdsduur van het laden
  • Bestelkosten pas
Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.