Hoe kies je het juiste laadpaal vermogen en is dit belangrijk?

Inhoudsopgave

Een van de belangrijkste zaken die je meeneemt als je een laadpaal aan wilt schaffen is het laadvermogen van de laadpaal. Die is omschreven in kilowatt (kW). Bij een hoger vermogen kan de elektrische auto sneller geladen. Gebruikelijke vermogens zijn:

  • 3,7 kW bij 1-fase stroom
  • 7,4 kW bij 1-fase stroom
  • 11 kW bij 3-fasen stroom (krachtstroom)
  • 22 kW bij 3-fasen stroom (krachtstroom)

In dit artikel staan we stil bij het kiezen van het juiste laadvermogen voor jouw EV.

Vermogen van auto en laadpaal moet kloppen

Je kunt het laadpaal vermogen niet los zien van de auto die je wilt laden. Kies in elk geval een paal die minstens zo snel laadt als voor de auto mogelijk is. Bedenk dat je de laadpaal waarschijnlijk langer thuis hebt staan dan de auto waar je nu mee rijdt. Kies dan ook liefst een laadpaal met een hoger vermogen dan de auto. De eerstvolgende nieuwe auto zal in de toekomst namelijk een hoger vermogen hebben dan die waarin je nu rijdt.

Meer vermogen is sneller laden

Van belang is natuurlijk dat je je auto zo snel mogelijk kunt opladen. Zo snel als met de dure snelladers langs de grote weg zal waarschijnlijk nog lang niet thuis lukken. Het laadvermogen wordt bepaald door het aantal fasedraden (1 bij 1-fase en 3 bij 3-fasen), de stroomsterkte (Ampère) en het laadvermogen (van 3,7 kW tot 22 kW).

Het verschil tussen 1-fase en 3-fasen

Een laadpaal doet niets meer dan stroom doorgeven aan de accu van je elektrische auto. Als dat via een enkele stroomdraad gebeurt, spreek je van 1-fase.

Heb je nu een laadpaal met 3-fasen, dan kan de stroom tegelijkertijd door drie draden gaan. Er gaat dan veel meer stroom tegelijk naar je auto die vervolgens een stuk sneller oplaadt dan bij 1-fase stroom. Welke variant jij kiest, is wel afhankelijk van twee zaken:

  • Jouw type elektrische auto
  • De situatie van je meterkast (1- of 3-fasenaansluiting)

Wees toekomstgericht als je aan laadpaalvermogen denkt

Hoe kies je juiste laadpaal vermogen?
Uitleg over het kiezen van het juiste laadpaal vermogen

Anno 2023 zie je dat steeds meer auto’s die nu op de markt verschijnen, al het maximale vermogen van laden met 3-fasen aankunnen. In die zin wordt het zelfs de nieuwe standaard. Ben je een beetje gericht op de toekomst, dan zou een 3-fasen laadpaal een uitkomst zijn, zeker als je auto er al geschikt voor is.

Of wanneer je van plan bent een nieuwe elektrische auto aan te gaan schaffen. Heb je nog even een auto die slechts 1-fase aankan? Dan kun je die ook aan een 3-fasen laadpaal gaan laden. Dan gebruik je wel slechts een derde van het vermogen. In je groepenkast thuis moet al wel 3-fasenaansluiting zitten als je een 3-fasen laadpaal koopt. Is dat niet het geval, dan moet je eerst je meterkast laten upgraden.

Is snel thuis laden voor jou nodig?

Het vermogen van je auto-accu en het laadvermogen van de laadpaal bepalen de tijd die je nodig hebt om je auto ‘vol’ te laden.

Bij snelladers onderweg gebeurt dat al redelijk snel. Maar je wilt natuurlijk thuis niet ellenlang hoeven te wachten. Heb je nu een auto met een accuvermogen van 58 kWh, dan krijg je bij verschillende laadvermogens verschillende laadtijden:

  • Laadvermogen 3,7 kW (1-fase) = 15.40 uur laden
  • Laadvermogen 11 kW (3-fasen) = 5,16 uur laden
  • Laadvermogen 22 kW (3-fasen) = 2,37 uur laden

Je ziet dat je bij een vermogen van 22 kW liefst zes keer sneller laadt als bij 3,7 kW.

Het laadpaalvermogen en de juiste stroomsterkte (A)

Je kunt niet zomaar elk maximaal vermogen van een laadpaal aansluiten in je meterkast. Dat heeft te maken met de binnenkomende stroomsterkte (Ampère ofwel A).

Heb je bijvoorbeeld een 1-fase aansluiting van 30 Ampère (1 x 30 A), dan hoort daar een maximaal laadvermogen van 6,9 kW bij. Hieronder zie je de meest voorkomende aansluitingen op een rijtje met daarbij het maximale laadvermogen:

    • 1 x 16 A – 3,7 kW
    • 1 x 25 A – 5,8 kW
    • 1 x 30 A – 6,9 kW
    • 3 x 16 A – 11,0 kW
    • 3 x 25 A – 17,2 kW
    • 3 x 32 A – 22,0 kW

Laadpaal vermogen temperen met dynamic load balancing

De praktische keuze is echter bij een laadpaal voor thuis 3,7 of 11 kW. Bij de laatste heb je dus krachtstroom nodig in je groepenkast. Maximaal laadvermogen kan, indien benut, zorgen voor overbelasting van je stroomnet thuis.

Bijvoorbeeld als de wasmachine tegelijk draait met een elektrische oven in hoge bakstand. Om nu pieken en daarmee mogelijke ellende te voorkomen, kun je een laadpaal kopen die dynamic load balancing biedt. Zo’n slimme lader weet wat er verder in huis wordt afgenomen aan stroom. En sluist dan meer of minder stroom naar je auto-accu zodat er nooit overbelasting kan ontstaan.

Vragen om juiste laadpaalvermogen te weten te komen

Wil je het juiste laadvermogen te weten komen? Stel jezelf dan de onderstaande vragen:

      • Heb ik een laadpaal met enkel of dubbel laadpunt nodig?
      • Welk laadvermogen heb ik nodig?
      • Hoeveel vermogen heeft mijn auto nu beschikbaar?
      • Wat moet de laadpaal voor informatie aan mij kunnen geven?
      • Hoe snel koop ik een nieuwe elektrische auto?
Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.