Slimme thuisbatterij: dit zijn de mogelijkheden

Inhoudsopgave

Combineer een investering in zonnepanelen met de aankoop van een slimme thuisbatterij, om een overschot aan zelf geproduceerde groene stroom in huis op te kunnen slaan. De keuze voor een thuisaccu wordt steeds aantrekkelijker, nu de huidige salderingsregeling per 2025 lijkt te gaan veranderen.

De regeling wordt in de jaren daarna steeds verder afgebouwd, wat het financieel minder gunstig maakt om een overschot aan groene zonnestroom terug te leveren aan het stroomnet. Heb jij een slimme thuisbatterij al eens overwogen? In dit artikel lees je meer over de verschillende mogelijkheden die je hebt.

Zo werkt een thuisbatterij voor huishoudens

Uitleg over slimme thuisbatterij
Beschrijving van een slimme thuisbatterij

Zoals de naam al doet vermoeden maakt een thuisbatterij het voor huishoudens mogelijk om een overschot aan groene zonnestroom in huis op te slaan. Neem een zomerse dag: overdag, wanneer de opbrengst van je zonnepanelen het grootst is, zit je voornamelijk buiten.

Het gebruik van een wasmachine en vaatwasser compenseert de hoge opbrengst van de zonnepanelen waarschijnlijk niet volledig. Er ontstaat een overschot, dat wordt overgedragen aan het stroomnet. Met een thuisaccu sla je het overschot op, zodat je dit in de avond alsnog zelf kunt gebruiken.

Je kunt een thuisbatterij op verschillende plekken in huis monteren. Vaak wordt het apparaat aan de muur gehangen of bijvoorbeeld naast de cv-ketel geplaatst. Qua omvang kun je een gemiddelde thuisbatterij met een cv-installatie vergelijken.

Capaciteit van een thuisbatterij beperkt

Houd er rekening mee dat een thuisbatterij voornamelijk bedoeld is om de opgeslagen energie dezelfde of een volgende dag te gebruiken. De capaciteit van deze systemen is momenteel onvoldoende om in het voorjaar of bijvoorbeeld de zomer stroom op te kunnen slaan voor de herfst- en wintermaanden. Gemiddeld genomen sla je groene stroom voor maximaal twee of drie dagen op, uitgaande van een huishouden van zo’n vier personen.

Elektrische auto als thuisbatterij gebruiken

Naast een losse thuisbatterij zou je ook voor een elektrische auto kunnen kiezen, in combinatie met een dynamic load balancing laadpaal. Deze combinatie laat de auto opladen op momenten dat de aanvoer van groene stroom groot is. Zo maak je van je elektrische auto een soort thuisbatterij! Er zijn tegenwoordig elektrische auto’s die Vehicle-to-Home (V2H) ondersteunen. Dit maakt het mogelijk om stroom vanuit de accu van je elektrische auto naar je woning te laten lopen.

De capaciteit van de accu in een moderne elektrische auto is tegenwoordig minstens zo groot als die van een thuisbatterij. Soms is de capaciteit van de accu in je auto zelfs groter! Je zou er zodoende voor meerdere dagen stroom op kunnen opslaan. Nadeel van het gebruik van een elektrische auto is dat je naast de auto zelf ook een laadpaal aan huis nodig hebt. Daarbij wordt het bidirectioneel (V2H) laden van deze auto’s nog lang niet altijd ondersteund.

Thuisbatterij zal rendabel worden bij afschaffing salderingsregeling

Tot dusver was een investering in een thuisbatterij in veel situaties niet rendabel, omdat het gebruik van een thuisbatterij in de basis net zo voordelig was als het leveren van een overschot aan groene stroom aan het energienet. Dat verandert de komende tijd, doordat de salderingsregeling zal worden aangepast. Het leveren van stroom aan het energienet wordt hiermee relatief gezien duurder dan het opslaan van een overschot aan groene stroom in huis.

Men verwacht dat de salderingsregeling in 2025 voor het eerst zal worden afgebouwd. Het maakt dat het nu al interessant is om je te verdiepen in de mogelijkheden. Zo ben je de grote stroom aan kopers voor, wanneer je nog voor 2025 in een thuisbatterij investeert.

Kosten van een gemiddelde thuisbatterij

Voor een gemiddelde thuisbatterij betaal je tussen de 5.000 en 7.000 euro. Er zijn al modellen van een paar duizend euro; ook modellen van boven de 10.000 euro komen voor op de markt voor particulieren. Veel van deze thuisbatterijen zijn modulair opgebouwd. Dit maakt het mogelijk om te starten met een kleine capaciteit, om deze de komende jaren steeds verder uit te bouwen.

Belgische huishoudens kunnen een subsidie aanvragen voor de investering in een thuisbatterij. Die subsidie wordt in Nederland momenteel nog niet aangeboden. Mogelijk verandert dit op het moment dat de salderingsregeling wordt afgebouwd.

Bekende merken thuisbatterijen

Thuisbatterijen worden door steeds meer producenten op de markt gebracht. Een bekend model is de Powerwall, geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Tesla. De Powerwall is voor veel particulieren niet alleen de bekendste, maar ook direct een van de duurste modellen. Andere aanbieders binnen deze markt zijn onder meer Enphase, Fronius, LG Chem, SolarWatt, Varta, SMA en Growatt.

Naast Tesla hebben inmiddels ook autofabrikanten BMW en Mercedes een eigen thuisbatterij uitgebracht.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.