Voordelen van een thuisbatterij: Uitleg en tips

Inhoudsopgave

Heel veel huishoudens wekken overdag stroom op met behulp van zonnepanelen. Deze opgewekte energie is regelmatig veel te veel, waardoor het elektriciteitsnet overbelast raakt. ’s Avonds als het donker wordt, dan kan er maar zo een energietekort optreden, omdat heel veel mensen elektrische energie gaan verbruiken. De voordelen van een thuisbatterij zijn op zulke momenten enorm.

In deze blog ga ik je vertellen wat de pluspunten zijn van het hebben van een thuisbatterij en welke dingen belangrijk zijn om te onthouden. Laten we snel gaan kijken naar alle voordelen.

Wat is een thuisbatterij?

Thuisbatterij en accu voordelen
Uitleg over de voordelen van een thuisbatterij

Voordat we gaan kijken naar alle thuisbatterij voordelen, leg ik eerst even kort uit wat een thuisbatterij is. Het is een accu die je thuis aan de muur monteert, waarin je elektriciteit op kunt slaan. Overdag wek je zonne-energie op en thuisbatterijen zijn in staat om deze energie op te slaan. Op die manier kun jij de energie in de thuisaccu op een later tijdstip gebruiken.

Een thuisbatterij is eigenlijk niets meer dan een hele grote accu waar je veel elektrische energie in op kunt slaan. Op dit moment zijn ze nog vrij prijzig. Dit komt onder andere door de schaarse grondstoffen en de hoge productiekosten. Toch wegen de voordelen van een thuisbatterij op tegen de hoge aanschafwaarde.

Word volledig zelfvoorzienend

Dit is misschien wel het grootste voordeel als je besluit een thuisbatterij aan te schaffen. Je wordt onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Wanneer je een batterij hebt met voldoende capaciteit in combinatie met zonnepanelen, dan kun je letterlijk 0 op de meter realiseren, als het gaat om elektrische energie.

Overdag wek je energie op met zonnepanelen en deze energie opslaan doe je met een thuisaccu. Het is wel belangrijk dat je een thuisbatterij hebt met voldoende capaciteit. Niet elke dag heb je volop zon, dus je zonnepanelen zullen ook niet altijd maximaal leveren. Houd dus rekening met je gemiddelde verbruik per dag, als je een thuisaccu gaat kopen.

Altijd back-up spanning

Een ander voordeel van een thuisbatterij? Je hebt altijd stroom achter de hand die je kunt inzetten. Het komt niet heel vaak voor in Nederland, maar zo nu en dan krijgen delen van Nederland te maken met een stroomstoring. Door weersomstandigheden of menselijke fouten gaat er af en toe eens wat mis. Voorheen waren burgers en bedrijven afhankelijk van noodstroomaggregaten op een brandstof zoals diesel.

Met een thuisaccu aan de muur is dit verleden tijd. Als je zorgt dat de accu altijd voldoende geladen is, dan heb jij altijd stroom achter de hand. Bijna ieder huishouden in Nederland is afhankelijk van het elektriciteitsnet. Als deze dan uitvalt, dan wordt het ook meteen donker in huis en gaat alles uit. Behalve als je een thuisbatterij hebt. Deze neemt het werk over en zorgt dat lampen blijven branden en je diepvries bevroren blijft.

Een veel lagere energierekening dankzij een thuisbatterij

Dit is voor velen het voornaamste voordeel om voor een thuisaccu te kiezen. De energierekening wordt namelijk een stuk lager. Overdag verbruik je direct zonne-energie en ’s avond trek je de batterij leeg. Je belast ’s avonds het elektriciteitsnet niet in de piekmomenten, omdat je jouw eigen stroom hebt.

Ook door het afbouwen van de salderingsregeling wordt een thuisbatterij nog veel interessanter. Van 2031 komt deze regeling te vervallen. Wat daarna gaat gebeuren kan nog niemand vertellen, maar voor mensen die geen thuisbatterij hebben gaat het sowieso nadelige gevolgen hebben. Heb je tegen die tijd een thuisaccu die ’s avonds altijd voldoende geladen is? Dan heb jij ook ’s avonds gratis, groene stroom.

Groener wordt het niet

De klimaatimpact van jouw energieverbruik wordt met een accu voor thuis ook geminimaliseerd. Wanneer de installatie precies goed uitgelegd en geïnstalleerd is, dan heeft je energieverbruik geen impact meer op het klimaat. Zowel overdag, als ’s avond maak je gebruik van groene energie, die je zelf op gewekt hebt.

Omdat je geen stroom meer van het net nodig hebt, belast jij het klimaat ook niet. In Nederland zijn we hard bezig met onze energievoorziening te verduurzamen, maar dit heeft tijd nodig. Nog regelmatig moeten gas- en kolencentrales bijspringen om een energietekort te voorkomen. Jij bent geen onderdeel van deze uitstoot, want je regelt het allemaal standalone.

Voordelen thuisbatterij: Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere voordelen te vinden als het gaat om een thuisbatterij. Al deze voordelen wegen absoluut op tegen de hoge aanschafwaarde. Op den duur ga je de batterij namelijk terugverdienen, omdat je geen elektriciteit meer van het net verbruikt. Daarnaast is het natuurlijk ook heel goed voor het klimaat. Met het gebruiken van je eigen groene energie, word je CO2-voetafdruk met de dag kleiner.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.