Nederlandse huishoudens wekken steeds meer eigen elektrische energie op. Op steeds meer daken zien we zonnepanelen verschijnen. Dit brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo wordt er overdag vaak te veel opgewekt en raakt het net overbelast. Aan de andere kant kan er ’s avond een tekort ontstaan. Daar komt een thuisbatterij om de hoek, maar hoe zit het met subsidie op een thuisbatterij in Nederland?
In dit bericht lees je alles, wat je moet weten hierover.
Wat is een thuisbatterij?
Voordat we ingaan op het wel of niet beschikbaar zijn van subsidie op een thuisbatterij in Nederland, kijken we eerst naar hetgeen een thuisbatterij is. Met een thuisbatterij kun je opgewerkte stroom van overdag opslaan. De overtollige energie die je met je zonnepanelen opwekt hoeft niet het net op, maar wordt in de batterij opgeslagen. Met thuisbatterijen ontlasten we gelijk het net, omdat we geen stroom terugleveren.
Thuisbatterijen zijn er eigenlijk in 3 verschillende soorten. Hieronder even een korte uitleg van de 3 soorten die we hebben.
Litium-Ion batterijen
Deze batterijen komen het vaakst voor om de opgewekte stroom in op te slaan. De meeste thuisbatterijen die geplaatst worden zijn lithium-ion batterijen. Het grote voordeel van deze batterijen is dat ze licht en compact zijn, maar tegelijkertijd ook veel elektrische energie op kunnen slaan.
Ook hebben ze vrijwel geen onderhoud nodig. Door de hoge energiedichtheid van lithium-ion is deze batterij wel het meest gevoelig voor brand. Ook krijg je te maken met capaciteitsverlies bij volledig op- en ontladen.
Loodzuur batterij
Dit is een batterij principe dat al decennia lang bewijst dat het goed werkt. De accu van een brandstofauto is namelijk ook een loodzuur batterij. In de batterij vinden 3 elementen. Lood, zwavelzuur en water. Dit geheel vorm het bekende accuzuur.
Het voordeel van deze batterijen is dat deze bewezen techniek niet duur meer is. Ook kun je een hoge stroomsterkte bereiken. Het grootste nadeel van een loodzuur batterij als thuisbatterij is het formaat. Ze zijn groot, zwaar en moeilijk te verplaatsen.
Zoutwater batterij
Dit is de laatste ontwikkeling op het gebied van de opslag van energie in een thuisbatterij. Het allergrootste voordeel van deze techniek is dat er geen giftige stoffen of zware metalen nodig zijn. Deze batterij is eigenlijk niets meer dat een kunststof bak die gevuld is met zout en zoet water.
Als deze met elkaar in contact komen, dan ontstaat er elektrische energie. Je laadt de batterij op door het zoute en zoete water weer van elkaar te scheiden. Het enige, echte nadeel is het formaat en het gewicht. Zoutwater batterijen bevatten vele honderden liters water en zijn dus groot en zwaar.
Bestaat er subsidie voor thuisbatterijen in Nederland?
Als het hier om gaat, dan loopt Nederland hopeloos ver achter met andere landen in Europa. De Nederlandse overheid geeft namelijk geen subsidie op een thuisaccu. Wanneer je er eentje wilt kopen, dan moet je hem dus helemaal zelf betalen. Veel mensen vragen zich af of het kopen van een thuisbatterij zonder subsidie wel handig is.
Ondank dat de Nederlandse overheid hier nog geen subsidiepot voor heeft, kiezen steeds meer mensen wel voor een thuisaccu. Het heeft namelijk een heel aantal grote voordelen.
Salderingsregeling komt te vervallen: Vanaf 2031 kunnen we niet meer salderen met onze zonne-energie. ’s Avond wekken zonnepanelen geen energie op en grote kans dat je dan weer voor je stroom moet betalen. Als je overdag je thuisaccu oplaadt, dan heb je ’s avonds ook gratis energie.
Energieprijzen komen nooit meer op het oude niveau: Nadat Rusland in 2022 de oorlog met Oekraïne begon schoten de energieprijzen omhoog. De prijzen zullen nooit meer op het niveau komen van voor de oorlog. Elektrische energie is nog steeds duur en daarom is de terugverdientijd van je thuisaccu een stuk korter, dan voor de oorlog.
Ontlasten van energienet: Bedrijven als Liander moeten komende jaren tientallen miljarden investeren in het energienet om overbelasting te voorkomen. Wanneer je kiest voor een thuisaccu, dan ontlast je gelijk het net. In plaats van terug te leveren sla je de elektrische energie op in de thuisbatterij.
Thuisbatterij kopen zonder subsidie: Wel of niet doen
Ondanks dat er geen subsidie bestaat voor een thuisbatterij, is het kopen van een thuisaccu zeker aan te raden. Je hebt hierboven kunnen lezen dat de voordelen absoluut opwegen tegen het feit dat er nog geen subsidie is. Ook worden de batterijen steeds verder doorontwikkeld. Dit maakt ze kleiner, beter, maar vooral ook goedkoper.
Bij het installeren van een thuisbatterij is het wel belangrijk dat dit gebeurt door een erkende installateur. Wij kunnen niet alleen de batterijen leveren, maar installeren ze ook helemaal volgens de strenge richtlijnen die we kennen in Nederland.