Werking van een hybride warmtepomp: Uitleg en tips

Inhoudsopgave

Steeds meer huishoudens kiezen bewust voor het verduurzamen van hun woning. De één investeert in zonnepanelen, de ander in een slimme thermostaat en weer iemand anders in een hybride warmtepomp. Vaak wordt voor een combinatie van verduurzamende maatregelen gekozen, om de energielasten op deze wijze fors terug te dringen.

De potentiële besparing van bijvoorbeeld de combinatie van zonnepanelen en een hybride warmtepomp maakt dat je deze investering relatief snel terugverdient. De gemiddelde terugverdientijd van een hybride warmtepomp ligt tussen de 7 en 15 jaar; bij zonnepanelen ligt deze tussen de 5 en 7 jaar. Kijk voorafgaand aan de aankoop van een hybride warmtepomp eens naar de subsidies die worden aangeboden in jouw gemeente.

Op welke manier werkt een hybride warmtepomp? Wat maakt een hybride warmtepomp in sommige gevallen tot een betere keuze dan een volledig elektrisch model? In dit artikel lees je er alles over.

Combinatie van een cv-ketel met hybride warmtepomp

Werking hybride warmtepompen uitleg
Uitleg over de werking van een hybride warmtepomp

Wanneer je kiest voor het laten plaatsen van een hybride warmtepomp in huis, wordt deze gecombineerd met een (bestaande) cv-ketel. Beide apparaten werken met elkaar samen, met als doel het verbruik van aardgas terug te dringen. Gemiddeld levert de keuze voor een hybride warmtepomp een besparing op van zo’n 60 procent op het huidige verbruik van aardgas.

Een hybride warmtepomp werkt zelf volledig elektrisch. Dat je niet van het gas af kunt met deze modellen, is het gevolg van de samenwerking met een cv-ketel. Die samenwerking is noodzakelijk, omdat een hybride warmtepomp er mogelijk niet in slaagt de woning op koude winterdagen voldoende te verwarmen.

Op die dagen schakelt de warmtepomp over naar de cv-ketel, die zorgt voor de warme lucht in huis. Daarbij zorgt de cv-ketel voor het warme water onder de douche of bijvoorbeeld uit de kraan in je keuken.

Wanneer kies ik voor een hybride warmtepomp?

De keuze voor een hybride warmtepomp is voornamelijk interessant voor huishoudens die eerder nog niet investeerden in een goede isolatie van hun woning. De warmtepomp is voor deze huizen niet krachtig genoeg om ruimtes te kunnen verwarmen, als de temperatuur buiten daalt.

Mocht je al wel geïnvesteerd hebben in het isoleren van de spouwmuur of bijvoorbeeld het dichten van de kruipruimte onder de vloer, dan kan een volledig elektrische warmtepomp een duurzamer alternatief vormen. Met een volledig elektrische warmtepomp stap je af van je bestaande cv-ketel en daarmee ook van je gasverbruik.

Tip: zoek uit of de gemeente van plan is om binnen jouw wijk een warmtenet aan te leggen. Mocht dat het geval zijn, dan is de investering in een hybride warmtepomp vaak niet logisch; bij een warmtenet maak je geen gebruik meer van aardgas.

Werking van een hybride warmtepomp

Bij een hybride warmtepomp wordt gebruik gemaakt van een buitenunit. Vaak plaatst men deze op het dak van de woning of bijvoorbeeld in de tuin, zodanig dat voldaan wordt aan de geluidsnormen. Deze buitenunit neemt warmte op uit de buitenlucht en leidt dit richting de unit die in huis geïnstalleerd wordt.

Deze unit in huis zorgt voor het afgeven van de warmte aan de verwarming, waarmee de ruimtes in huis vervolgens verwarmd worden. Lukt het de unit in huis niet om de ruimtes op temperatuur te krijgen? In dat geval springt de cv-ketel bij. Vaak is dit uitsluitend noodzakelijk in de wintermaanden.

Het voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze in nagenoeg iedere woning te installeren valt; de warmtepomp zal altijd een positief effect hebben op het gas- en daarmee energieverbruik in huis. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die de warmtepomp combineren met een aantal zonnepanelen op het dak.

Zoals eerder aangehaald vergroot je het effect van een hybride warmtepomp door verschillende isolerende maatregelen te nemen. Het isoleren van de spouwmuur en kruipruimte zijn er voorbeelden van, maar denk ook aan het vervangen van de ruiten of bijvoorbeeld het overstappen van houten kozijnen naar kozijnen van kunststof.

Nut en noodzaak van het vervangen van de cv-ketel

Doordat de hybride warmtepomp aangesloten wordt op een cv-ketel, kun je het plaatsen van de warmtepomp combineren met de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Vaak is het afhankelijk van de leeftijd van het bestaande apparaat, of dit interessant voor je is. Bij een cv-ketel ouder dan twaalf jaar is het vervangen hiervan doorgaans de beste optie. Het helpt je te profiteren van een hoger rendement en voorkomt storingen in de cv-ketel.

Bij cv-ketels met een leeftijd tussen de 0 en 5 jaar is het vervangen ervan onnodig duur; kies in deze situatie voor het bijplaatsen van de hybride warmtepomp. Het geld wat je bespaart door de bestaande cv-ketel te laten hangen kun je gebruiken voor andere (isolerende) maatregelen in huis.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.