Enphase thuisbatterij: werking en voordelen

Inhoudsopgave

Het gebruik van een Enphase thuisbatterij biedt huishoudens verschillende voordelen. Heb jij de aanschaf hiervan al eens overwogen? Zo stelt een thuisbatterij huishoudens in staat om een overschot aan opgewekte groene stroom thuis op te slaan.

Zeker op warme zomerdagen is de kans op het ontstaan van zo’n overschot groot. Overdag zal je relatief weinig stroom verbruiken, terwijl de opbrengst van je zonnepanelen juist op dat moment piekt. De groene stroom die je niet direct nodig hebt, kan met een Enphase thuisbatterij op een later moment alsnog benut worden voor het gebruik van elektrische apparaten, het opladen van de accu van je auto en bijvoorbeeld het gebruik van de elektrische warmtepomp in huis.

Hoe werkt een Enphase thuisbatterij? Wat zijn de voordelen hiervan? Aan welke investering moet je denken, bij de investering in zo’n thuisaccu? Je leest er alles over op deze pagina.

Enphase een betrouwbare leverancier van thuisbatterijen

Enphase thuisbatterij uitleg
Uitleg over de werking van Enphase thuisbatterijen

Enphase heeft een zeer goede reputatie als het gaat om de levering van thuisbatterijen. Het bedrijf werd in 2006 opgericht en komt van oorsprong uit Amerika. De Enphase thuisbatterij is sinds 2020 op de markt; in de periode daarvoor richtte het bedrijf zich voornamelijk op de ontwikkeling van zogenaamde micro-omvormers.

Fijn aan Enphase is het feit dat dit bedrijf een volledig energiemanagementsysteem, een EMS, levert aan huishoudens. Dat wil zeggen dat je niet alleen een Enphase thuisbatterij aangeleverd krijgt, maar ook direct een bijpassende omvormer en handige tools om de capaciteit van de batterij in de gaten te kunnen houden.

Verschillende varianten van de Enphase thuisbatterij

De Enphase thuisbatterij wordt als IQ-productlijn aangeboden. Binnen deze productlijn heb je de keuze uit de Enphase IQ Encharge 3T en de Enphase IQ Encharge 10T. Hieronder lichten we beide modellen nader toe.

Voor beide modellen thuisbatterijen geldt dat deze vervaardigd zijn uit lithiumijzerfosfaat. Dit materiaal biedt het voordeel dat het een lange levensduur heeft. Daarbij biedt het een hogere laadefficiëntie en een verbeterde ontlading ten opzichte van conventionele materialen.

Het maakt de aankoop van een Enphase thuisbatterij in verschillende opzichten tot een hele duurzame investering. Zelf geeft Enphase aan dat beide modellen zo’n 3.600 laadcycli mee zullen gaan. Evenals dat een capaciteit van 80% beloofd wordt aan het eind van de levensduur van deze thuisbatterijen.

Enphase IQ Encharge 3T thuisaccu

De Enphase IQ Encharge 3T thuisbatterij biedt een capaciteit van 3,5 kWh. Bij deze batterij worden standaard bijpassende micro-omvormers geleverd; drie in totaal. Een van de voordelen van de IQ Encharge 3T is het compacte formaat hiervan: circa 43 centimeter breed. Het model heeft een hoogte van 77,5 centimeter.

Enphase IQ Encharge 10T batterij

Feitelijk bestaat de Enphase IQ Encharge 10T thuisbatterij uit drie modules van het 3T-model. Dit is vergelijkbaar met de producten van andere aanbieders van thuisbatterij, die vaak ook met een modulair systeem werken.

Met de IQ Encharge 10T profiteer je van een capaciteit van maar liefst 10,5 kWh. Waar de IQ Encharge 3T drie micro-omvormers heeft, wordt dit model geleverd met twaalf micro-omvormers. Daar bij de IQ Encharge 10T gebruik gemaakt wordt van drie 3T-modellen, kent dit systeem een breedte van circa 130 centimeter.

Voordelen van de Enphase thuisbatterij

De voornaamste reden om voor het gebruik van een Enphase thuisbatterij te kiezen, is het duurzame karakter hiervan. Verwacht wordt dat de bestaande salderingsregeling op korte termijn zal worden aangepast. Dit betekent dat het straks niet meer mogelijk is om het overschot aan groene stroom te salderen.

Het financiële voordeel waarvan huishoudens nu profiteren bij het salderen van stroom vervalt daarmee. Overigens geldt nu al dat sommige energieleveranciers een heffing rekenen aan huishoudens die stroom salderen. Met een Enphase thuisbatterij ben je deze aanpassingen voor en kun je het overschot aan groene stroom op een later moment zelf gebruiken.

Kijkend naar het systeem van Enphase biedt dit het voordeel dat deze geproduceerd zijn met lithiumijzerfosfaat. Dit is een duurzaam materiaal, dat bijdraagt een optimale werking bij zowel het laden als ontladen. Daarnaast zijn de systemen hiermee kobaltvrij.

Het voordeel daarvan is dat de Enphase thuisbatterij beter bestand is tegen thermische instabiliteit, wat de kans op brand verkleint. Niet onbelangrijk: standaard wordt er 10 jaar garantie op de accu’s van Enphase geboden.

Doordat Enphase haar thuisbatterij als compleet pakket aanbiedt, inclusief micro-omvormers en een online tool voor het beheer ervan, weet je zeker dat de verschillende componenten optimaal op elkaar zijn afgestemd. Zo haal je het maximale uit een Enphase thuisbatterij. Het is daarbij leuk om via de MyEnlighten-app in de gaten te houden in welke mate de accu geladen is.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.