Een airco zie je steeds vaker voorbijkomen. Maar welke soorten airco’s zijn er, wat is een airco nu precies en zijn aircosystemen niet slecht voor het milieu? Deze vragen gaan we allemaal beantwoorden in dit kennisartikel. Ik neem je graag mee in de wereld van mobiele airco’s en split airco’s.
Intro: wat is een airco?
Een airco is simpel gezegd een variant van een warmtepomp. Het verschil is alleen dat een warmtepomp de warmte omzet in een vloeistof (die door de verwarming loopt), terwijl een airco de warmte omzet in warme lucht.
Het verschil zit hem dan ook in de vorm van verwarmen: Een airco is een directe verwarmer. Hij verwarmt de lucht en een warmtepomp is een indirecte verwarmer, aangezien deze een vloeistof verwarmt en die vloeistof zorgt via vloerverwarming/radiatoren dat de lucht in je bedrijf of woning verwarmd wordt.
Anders gezegd, een airco is dus een eigenlijk een warmtepomp, maar bij een warmtepomp denk je vooral aan verwarmen en bij een airco vooral aan koelen. Echter, met een airco valt zowel te koelen als te verwarmen. Je kunt hem dus in de winter gebruiken om een kamer te verwarmen of bij te verwarmen. Daarnaast kun je hem in de zomer goed gebruiken om je ruimte juist koel te houden.
Waar bestaat een airco uit?
Dit kan ik concreet toelichten: Alle airco’s (en dus ook alle warmtepompen) bestaan uit vier basisonderdelen, namelijk een compressor, condensor, smoororgaan en verdamper. Zonder één van deze onderdelen kan een airco niet werken.
Wat is een mobiele airco?
Je ziet ze ongetwijfeld veel voorbijkomen: Mobiele airco’s bij de Mediamarkt, Blokker of Action. Zeker zomers zijn ze niet aan te slepen! Maar wat is een mobiele airco nu precies?
Een mobiele airco is een vorm van een mono warmtepomp. Mooi woord, ‘mono’, maar wat betekent het? Dit betekent dat het een unit is met alle 4 de onderdelen van een airco in één. Handig, want het is slechts één apparaat en je hoeft hem ook niet te installeren.
Ze hebben meestal een slang om de warme of koude lucht naar buiten te verplaatsen. En dus bij verwarmen blazen ze koude lucht naar buiten en warme lucht in de kamer. Omdat dit een mono warmtepomp is, zit de compressor binnenshuis en dit zorgt voor veel lawaai als hij aanstaat. Je kunt hem dus niet naast je bed zetten en gaan slapen.
Een mobiele airco heeft een slang – deze wil je dus via een deur of raam naar buiten halen om te kunnen koelen of verwarmen. Hierdoor staat je raam echter wel open, dus er zal hierdoor ook altijd weer warmte of kou naar binnen komen. Gelukkig heb je hier plastic zakken voor om dit verlies grotendeels tegen te gaan.
Wat een mobiele airco doet, is dus de ongewilde warme of kouden lucht naar buiten blazen. Maar dit zorgt voor een drukverschil, doordat de airco niet ook weer lucht van buiten aanzuigt. Hij verplaatst de lucht. Hierdoor – zelfs met een plastic tas over je raam – zal er lucht vanuit andere plekken (in huis of buiten de kamer in komen). Dit aangezien de druk op aarde graag gelijk is op dezelfde hoogte. Eigenlijk werkt zo’n mobiele airco zichzelf dus een beetje tegen.
Mocht je dit nog niet snappen, logisch – het is namelijk een heel verhaal! Ik zal het uitleggen met een voorbeeld:
Stel je voor, het is een zomerse dag, 28 graden buiten en zowel buiten als binnen veel te warm. Je houdt namelijk van een graad of 19 als je wilt gaan slapen. Als je dan je mobiele airco aanzet, de buis van de airco door je slaapkamerraam naar buiten plaatst en je raam afdekt met een plastic zijltje. Dan gaat je airco warme lucht naar buiten blazen en koude lucht de kamer in blazen.
Tijdens dit proces verplaatst je airco de warme lucht uit je kamer naar buiten. Hierdoor wordt de hoeveelheid lucht in je kamer wat minder, waardoor lucht uit andere delen van je huis, vanuit buiten of vanuit kieren, je kamer wil binnenkomen. Dat is precies weer die warme lucht. De mobiele airco werkt zichzelf dus eigenlijk een beetje tegen. Daardoor wordt je kamer weer sneller warm, wat veel meer energie kost om de ruimte koeler te krijgen en houden.
Wat is een split airco?
Een split airco is een mono airco in tweeën gesplitst. Je hebt dus een deel die je buiten ophangt en een deel die je binnen ophangt. De compressor – ofwel het gedeelte van de airco wat het meest geluid maakt – staat nu buiten en hier heb je dus geen last meer van. Binnen is dan je warmte of koude afgifte systeem. Deze maakt nog wel iets van geluid, maar dit is vaak 1/3 van het geluid van de buiten unit. Een aanzienlijk verschil dus.
Het zijn, zoals eerder beschreven, twee units en tussen de twee units loopt een warme en een koude leiding. Er wordt dus geen lucht van binnen naar buiten geblazen en dit zorgt ervoor dat je geen lage druk krijgt. De lucht van buiten je kamer zal dus ook niet graag je kamer in willen gaan en zal langer warm of koel blijven. Hierdoor is je ruimte sneller en efficiënter gekoeld of verwarmd en heb je dus minder energiekosten.
Je hoeft dus ook geen buis door je raam te halen, want de leidingen worden aangelegd door een installateur. Je hebt bij split airco 3 hoofdvarianten:
- Een split airco (dit is een buiten unit en een binnen unit)
- Een multi split unit (dit is een buiten unit met meerdere binnen units, hiermee kun je dus grotere ruimtes of meerdere ruimtes koelen of verwarmen)
- Een VRF-systeem (dit zijn zakelijke airco’s met meer dan 5 binnen units)
Doordat een split airco veel efficiënter is dan een mobiele airco, maar ook een elektrische kachel, infrarood paneel of heater, is het ook een goede manier om je huis in de winter te verwarmen of bepaalde ruimtes bij te verwarmen. Bij een elektrische kachel is het namelijk zo dat elke kWh aan stroom gelijk is aan één kWh aan warmte. Oftewel, 1 kWh stroom is 1 kWh warmte.
Maar bij een airco is het niet ongewoon om met 1 kWh stroom 5 kWh warmte te generen. Dit komt door de compressor techniek en werkt precies hetzelfde bij de warmtepomp.
Wat is het verschil tussen een mobiele airco en split airco?
De grootste verschillen tussen de mobiele airco en split airco zijn in de onderstaande tabel te zien.
Kenmerken | Mobiele airco | Split airco |
Geluid | Luid binnen – tussen 50 70 decibel | Stil – 20 tot 30 decibel |
Efficiëntie | Inefficiënt duurt langer om te koelen of verwarmen en is ook juist weer sneller warm of koud. | Efficiënt 1 kWh stroom erin 3 tot 6 kWh aan warmte eruit. |
Gebruik | Lastig, je moet een buis door je raam plaatsen al wil je hem gebruiken en om nog een beetje efficiënt te werken moet je deze afdichten met ene plastic zeil | Eenvoudig – na installatie kun je hem met je afstandsbediening of app bedienen. |
Prijs | Goedkoop in aankoop, maar duur in verbruik | Duurder in aankoop maar goedkoper in gebruik |
Airco advies
Een mobiele airco is snel gekocht bij een fysieke of online winkel, maar het is een onhandig ding om steeds te verplaatsen en aansluiten voor gebruik. Een split airco is een investering die efficiënt je huis of kamer kan verwarmen en koelen en is in combinatie met zonnepanelen helemaal interessant en zeker voor de toekomst. Daarnaast zorgt het voor een stuk betere woon en slaapomgeving.