Wel of geen warmtepomp laten installeren?

Inhoudsopgave

Steeds vaker komen huishoudens voor de vraag te staan: moet ik wel of geen warmtepomp laten installeren? Deze vraag popt op bij de vervanging van een bestaande cv-ketel, bij het streven de woning te verduurzamen, enzovoorts. Er zijn verschillende factoren van invloed op de beantwoording van deze vraag. Denk hierbij aan de isolatiewaarde van de woning, de ruimte die je in en rondom het pand hebt voor de montage van de unit(s) horend bij de warmtepomp, etc. In dit artikel lees je meer over de factoren die je mee zou moeten nemen in de keuze tussen wel of geen warmtepomp installeren.

Belangrijkste voordelen van een warmtepomp installeren

Wel of geen warmtepomp
Afweging wel of geen warmtepomp

Het installeren van een warmtepomp biedt verschillende voordelen. Zo profiteer je van een lagere energierekening. Een hybride warmtepomp verbruikt veel minder gas voor het verwarmen van een woning dan dat een cv-ketel doet. Je bent hierdoor voordeliger uit aan het eind van het jaar. In het geval van een volledig elektrische warmtepomp heb je helemaal geen gas meer nodig.

Daarbij draagt de keuze voor een warmtepomp bij aan een beter milieu. Je stoot met een warmtepomp minder CO2 uit bij het verwarmen van je woning. Dit effect versterk je door de investering in een warmtepomp te combineren met de aanschaf van zonnepanelen. Het maakt je tegelijkertijd minder afhankelijk van het stroomnet.

Warmtepomp installeren kent ook enkele nadelen

Ondanks de verschillende voordelen van een warmtepomp installeren, zitten hier ook nadelen aan. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat een warmtepomp duurder is dan een cv-ketel; het vergt een forse investering. Een deel van deze kosten, gemiddeld zo’n dertig procent, wordt overigens gedekt door de subsidie die wordt aangeboden op warmtepompen (en de installatie daarvan). Ook heeft een warmtepomp minder kwetsbare onderdelen, waardoor deze apparaten in onderhoud minder kosten.

Een ander nadeel van warmtepompen is de ruimte die deze nodig hebben. In het bijzonder, wanneer je kiest voor een hybride model. Deze warmtepompen worden naast een bestaande of nieuwe cv-ketel in huis geplaatst. Daarbij hebben veel modellen een buitenunit. Een nadeel van zo’n buitenunit is het geluid dat deze produceert.

Niet iedere woning is al geschikt voor een warmtepomp

Het belangrijkste aspect bij de keuze tussen wel of geen warmtepomp is de geschiktheid van de woning hiervoor. Niet iedere woning is geschikt voor de installatie van een (hybride) warmtepomp. Denk aan oudere woningen, die vaak slecht geïsoleerd zijn.

Een warmtepomp zal in dit geval niet krachtig genoeg zijn om de ruimtes te kunnen verwarmen als het buiten kouder begint te worden. Het maakt dat een hybride warmtepomp al snel overschakelt op de cv-ketel, waarmee je per saldo niet veel minder gas zal verbruiken dan dat in de huidige situatie het geval is.

Daarnaast hebben veel warmtepompen vloerverwarming in huis nodig om ruimtes te kunnen verwarmen. Zou je dit nog moeten aanleggen, dan vergt dat een grote aanvullende investering.

Kies eerst voor een verbetering van de isolatiewaarde

Voor deze woningen is het interessant om te beginnen bij het verbeteren van de isolatiewaarde. Denk aan het isoleren van de spouwmuur of bijvoorbeeld het dak. Het zijn plekken waar relatief veel warmte de woning verlaat. Ook het vervangen van bestaande ruiten voor HR++ glas kan helpen om de isolatiewaarde te verbeteren. Wanneer deze waarde hoog genoeg is, kun je alsnog voor een investering in een (hybride) warmtepomp kiezen.

Kijk naar de plannen van je gemeente

Blijkt jouw woning geschikt te zijn voor de installatie van een (hybride) warmtepomp? In dat geval is het verstandig om nog naar de plannen van je gemeente te kijken. Er is binnen de Rijksoverheid afgesproken dat gemeenten op wijkniveau een plan maken voor het verwarmen van woningen in de toekomst.

Steeds vaker wordt in zo’n warmteplan gekozen voor de toepassing van een centraal warmtenet. De verwachting is dat dit bij circa de helft van de wijken het geval zal zijn. Hoewel je niet verplicht bent om je woning aan te laten sluiten op zo’n warmtenet, biedt het wel een aantal voordelen. Het maakt daarbij de investering in een (hybride) warmtepomp overbodig voor jouw woning. Op de website van je gemeente lees je meer over de plannen.

Advies van een specialist

Twijfel je nog tussen wel of geen warmtepomp laten installeren in huis? Laat je in dat geval adviseren door een ervaren adviseur. Deze kan de voor- en nadelen van een (hybride) warmtepomp specifiek voor jouw woning op een rijtje zetten en daarbij advies geven over het type warmtepomp dat het meest geschikt is. Het helpt je een weloverwogen keuze te maken.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.