Thuisbatterij opslag: dit is er al mogelijk!

Inhoudsopgave

Data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toont dat circa 25,2 procent van de Nederlandse woningen eind 2022 voorzien was van zonnepanelen. De verwachting is dat dit percentage in de komende jaren verder toeneemt.

Met zonnepanelen hebben huishoudens de mogelijkheid fors te besparen op hun energierekening, in het bijzonder in combinatie met een warmtepomp. Bij de investering in zonnepanelen is het zaak rekening te houden met de afbouw van de salderingsregeling op zonnepanelen, die gepland staat voor de periode lopend van 2025 tot 2031.

De salderingsregeling maakt het voor huishoudens mogelijk om een deel van de zelf geproduceerde elektriciteit terug te leveren aan het stroomnet. Een energieleverancier verrekent dit vervolgens met het verbruik van grijze stroom, waarmee de energierekening lager uitvalt.

Het afbouwen van deze salderingsregeling leidt ertoe dat de investering in een thuisbatterij voor opslag van zonne-energie aantrekkelijker wordt; het leveren van zelf geproduceerde stroom levert met de afbouw van de salderingsregeling immers steeds minder op. In dit artikel lees je meer over de werking van zo’n thuisbatterij.

Gemiddeld verbruik opbrengst zonnepanelen is dertig procent

Opslag in thuisbatterijen
Uitleg over opslag in thuisbatterijen

Huishoudens met zonnepanelen verbruiken gemiddeld genomen slechts dertig procent van hetgeen zij opwekken. Het overige deel wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Gek is het niet, dat minder dan de helft van de opgewekte groene stroom direct gebruikt wordt.

De vraag naar stroom is immers het hoogst op de momenten dat de opbrengst van zonnepanelen laag is en andersom. Op het midden van de dag zet je wellicht de wasmachine of vaatwasser aan, maar kijk je waarschijnlijk geen televisie en staan de lampen uit. In de avond heb je de elektriciteit nodig voor het bereiden van je maaltijd, voor het verlichten van ruimtes en bij het kijken van een mooie film.

Met een thuisbatterij, die ook wel thuisaccu genoemd wordt, heb je de mogelijkheid om de opgewekte groene stroom zelf te bewaren. Je slaat de stroom op met het idee dit later op de dag of in de week alsnog te gebruiken. Gemiddeld genomen zal het verbruik van opgewekte groene stroom toenemen van dertig naar zo’n zestig procent.

Capaciteit van een gemiddelde thuisbatterij

Een thuisbatterij voor de opslag van zonne-energie heeft momenteel een gemiddelde capaciteit van 6 kWh voor groene stroom. Er zijn echter ook al modellen met een capaciteit van 10 kWh.

Het maakt dat de thuisaccu nog niet groot genoeg is om de volledige opbrengst van je zonnepanelen in de zomermaanden op te kunnen slaan; je levert op deze dagen altijd een deel van de opgewekte groene stroom terug aan het elektriciteitsnet. Andersom zal de opbrengst in de wintermaanden onvoldoende zijn, om de thuisbatterij te kunnen vullen.

De aankoop van een gemiddeld model thuisbatterij (5 kWh) vergt een investering tussen de 4.000 en 5.000 euro. Houd er rekening mee, dat in dit bedrag geen kosten meegenomen zijn voor de installatie van deze batterij. Doordat de capaciteit van thuisbatterijen toeneemt en het aanbod groeit, neemt de gemiddelde prijs ervan af.

Thuisbatterij voor opslag zonne-energie niet per definitie duurzaam

Hoewel de investering in een thuisaccu in de basis een duurzame keuze lijkt, is dat het niet per definitie. De productie van deze thuisbatterijen vergt veel energie, evenals dat hierbij een groot aantal schaarse grondstoffen wordt gebruikt. Het zijn veelal lithium-ionbatterijen die schaarse of lastig te verwerken grondstoffen als koper, mangaan en kobalt nodig hebben.

Op deze manier zorgt de productie van je thuisaccu voor een hoge belasting van het milieu. Interessant wordt de thuisbatterij op het moment dat de capaciteit hiervan fors toeneemt.

Er zijn andersoortige batterijen die het milieu minder zwaar belasten bij hun productie. De zoutwaterbatterijen zijn er een voorbeeld van, evenals de deep cycle loodzuurbatterijen. Voor deze batterijen geldt echter dat ze relatief langzaam laden en een laag piekvermogen hebben.

Het maakt dat je de stroom op deze accu’s niet kunt gebruiken voor de warmtepomp of bijvoorbeeld een elektrische kookplaat.

Werking van thuisbatterij opslag

De werking van de thuisbatterij opslag van zonne-energie is relatief eenvoudig. Op het moment dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt het overschot aan opgewekte groene stroom naar de thuisbatterij geleid. Dit gebeurt geheel automatisch. Zodra de thuisaccu vol zit, levert het systeem in huis de opgewekte groene stroom aan het elektriciteitsnet. Dit is een belangrijk voordeel van thuisaccu’s.

Andersom zullen elektrische apparaten in huis eerst voor het gebruik van de op dit moment opgewekte groene stroom kiezen. Wekken de zonnepanelen niets op? In dat geval gebruiken deze apparaten de stroom, die opgeslagen is op de thuisaccu. Als ook de thuisbatterij leeg raakt, schakelt het systeem over op de afname van grijze stroom van het elektriciteitsnet.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.