Het aantal huishoudens met zonnepanelen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Uit recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de vier huishoudens zonnepanelen bezat eind 2022. De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren doorzet.
Overweeg jij een investering in zonnepanelen? Dit artikel zet de beste zonnepanelen voor 2024 op een rijtje. Het aanbod aan zonnepanelen is groot, wat het soms lastig maakt om tot een weloverwogen keuze te komen.
Meest betrouwbare aanbieders van zonnepanelen
Zonnepanelen die in Nederland verkocht worden moeten gecertificeerd zijn. Dit betekent in veel gevallen dat zij beschikken over het TüV-keurmerk. De toekenning van zo’n certificering verzekert je er als consument van dat het product gecontroleerd is op productiefouten, die de werking van de zonnepanelen in de eerste jaren zouden kunnen beïnvloeden.
Daarnaast kijkt men bij de uitvoering van testen voorafgaand aan de toekenning van de certificering naar het vermogen van de zonnepanelen; komt dit vermogen overeen met de waarde die genoemd wordt in de productspecificaties?
Daar de certificering verplicht is in Nederland, doe je er verstandig aan verder te kijken bij de investering in zonnepanelen. Welke leveranciers hebben een betrouwbaar track-record opgebouwd in de afgelopen jaren?
Jinko Solar
Een van de partijen die de beste zonnepanelen voor 2024 levert is Jinko Solar. Deze partij komt van oorsprong uit China, maar heeft inmiddels ook verschillende distributeurs in Nederland. Onder meer in Haarlem, Nieuwegein en Den Bosch. Het bedrijf biedt verschillende soorten zonnepanelen aan en behoort tot de Tier 1-klasse, wat zegt dat Jinko Solar tot de top 2% van de zonnepanelenfabrikanten behoort.
Niet alleen behoort Jinko Solar tot de Tier 1-klasse, ook behoort het bedrijf tot de top performers van de 2021 PV Module Reliability Scorecard. Dit overzicht wordt opgesteld door PVEL, een partij die uitgebreide testen uitvoert op de diverse zonnepanelen.
JA Solar
Naast Jinko Solar behoort ook JA Solar tot de Tier 1-klasse én staat het bedrijf goed aangeschreven op de 2021 PV Module Reliability Scorecard. Het bedrijf verkoopt haar zonnepanelen inmiddels in meer dan 135 landen, waarbij consumenten de keuze hebben uit verschillende soorten.
Onderscheid wordt gemaakt tussen de standaard zonnepanelen (half-cell), de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen en zogenaamde glas-glas zonnepanelen.
Meyer Burger
Een derde partij die producten levert welke tot de beste zonnepanelen voor 2024 behoren is Meyer Burger.
Het bedrijf produceert haar zonnepanelen in Duitsland en staat garant voor kwaliteit en degelijkheid; als consument profiteer je onder meer van maximaal 30 jaar garantie op de zonnepanelen. In lijn met de tweede genoemde merken behoren ook de zonnepanelen van Meyer Burger tot de Tier 1-klasse.
Naast deze drie partijen zijn er meer leveranciers van kwalitatief goede zonnepanelen voor 2024. Denk ook aan partijen als Bisol, SunPower, Bauer, Canadian Solar, Risen Energy en Solarwatt.
Kosten van goede zonnepanelen in 2024
Een investering in kwalitatief goede zonnepanelen (10 stuks) vergt gemiddeld tussen de 5.000 en 7.500 euro. Zeker bij de hoge energietarieven van de afgelopen jaren verdien je dit in een periode van 5 tot 7 jaar terug. Voor deze investering ontvang je niet alleen de zonnepanelen zelf, maar ook een omvormer en bijvoorbeeld een monitoringssysteem.
Dat laatste systeem is vaak onderdeel van de omvormer. Daarbij kiezen producenten van zonnepanelen steeds vaker voor de combinatie met een app om consumenten de opbrengst en status van individuele zonnepanelen op hun dak te laten monitoren.
Houd bij een investering in zonnepanelen rekening met het gegeven dat dit bij minder dan vijf panelen relatief duur is. Ook wanneer je in theorie maar vier zonnepanelen nodig hebt om je huidige verbruik te kunnen compenseren, kan het zodoende slim zijn om direct een groter aantal zonnepanelen aan te laten sluiten.
Niet in de laatste plaats omdat steeds meer huishoudens over zullen stappen op een (hybride) warmtepomp en het elektriciteitsverbruik daarmee fors toeneemt. Bij een hybride warmtepomp ligt het gemiddelde stroomverbruik rond de 1.900 kWh; met recht een grote stroomverbruiker in huis!
Subsidieregelingen voor zonnepanelen
Bij de investering in zonnepanelen is het interessant uit te zoeken of je gemeente een subsidieregeling aanbiedt. Er zijn momenteel geen landelijke subsidieregelingen voor investeringen in zonnepanelen. Wel geldt er sinds 2023 een nultarief voor de btw op zonnepanelen, wat indirect een besparing van 21% oplevert ten opzichte van voorgaande jaren.
Ben je op zoek naar budget om de investering in zonnepanelen te kunnen bekostigen? Kijk in dat geval eens naar de Energiebespaarlening en de SVn Duurzaamheidslening. Hoewel deze leningen geld kosten, worden ze aangeboden tegen een lage rente en zeer gunstige voorwaarden.