Dit is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp

Inhoudsopgave

Een groeiend aantal Nederlandse huishoudens overweegt de aankoop van een hybride warmtepomp. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet eind vorig jaar zien dat het aantal (hybride) warmtepompen binnen woningen exponentieel groeit: van zo’n 180.000 in 2016 naar circa 939.000 vijf jaar later in 2021. Het gaat hierbij niet uitsluitend om huishoudens die de hybride warmtepomp naast hun bestaande cv-ketel plaatsen; nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard gasloos en daarmee voorzien van een volledig elektrische warmtepomp opgeleverd.

Huishoudens die nog twijfelen, kijken onder meer naar de terugverdientijd van een hybride warmtepomp; het is vaak een van de belangrijkste factoren in de keuze die men maakt. Wat is de exacte terugverdientijd van deze modellen? Loont het om een hybride warmtepomp te combineren met zonnepanelen of bijvoorbeeld isolerende maatregelen in huis om het terugverdienen ervan te versnellen? In dit artikel lees je er alles over.

Terugverdientijd hybride warmtepomp uitleg

Uitleg hybride warmtepomp terugverdientijd
Gemiddelde terugverdientijd hybride warmtepomp

Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd van een hybride warmtepomp tussen de zeven en vijftien jaar. Hierbij moet worden opgemerkt dat de exacte terugverdientijd onder meer afhankelijk is van het aantal koude dagen in de winter en de energietarieven. In koude winters zal de hybride warmtepomp relatief vaak hulp nodig hebben van de cv-ketel op gas, om de ruimtes in huis voldoende te kunnen verwarmen. Des te vaker de cv-ketel nodig is, des te hoger ook de terugverdientijd van een hybride warmtepomp ligt. Je verbruikt immers meer gas in deze periodes.

Hebben we te maken met een winter waarin de gasprijzen erg hoog zijn? In dat geval neemt de terugverdientijd juist af. Zo berekende men dat de terugverdientijd van een hybride warmtepomp met een hoog rendement in de winter van 2022 daalde tot zo’n 4,4 jaar als gevolg van de historisch hoge gasprijzen.

Win advies in over subsidies voor een warmtepomp

Verkort de terugverdientijd van een hybride warmtepomp door gebruik te maken van een subsidie voor de investering in deze apparaten. De hybride warmtepomp valt in de basis onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Houd er rekening mee dat de warmtepomp aan een aantal eisen moet voldoen, voordat je de subsidie toegekend krijgt. Zo moet de warmtepomp bijvoorbeeld worden ingezet voor het verwarmen van de woning en moet deze door een erkende installateur gemonteerd zijn.

Wist je dat een subsidie voor de investering in een hybride warmtepomp gemiddeld zo’n dertig procent van de kosten dekt? Het vormt een forse besparing! Zoek online op, hoe hoog de subsidie is voor het model wat jij momenteel overweegt.

Meerdere factoren bepalen terugverdientijd warmtepomp

Naast de genoemde factoren zijn er meer aspecten om rekening mee te houden, kijkend naar de hybride warmtepomp terugverdientijd. Denk bijvoorbeeld ook aan het belang van een goede isolatie in huis. Des te beter de isolatie, des te langer kan de hybride warmtepomp z’n werk goed doen zonder hulp van de cv-ketel. In woningen met een slechte isolatie, zal de warmtepomp al snel voor de hulp van de cv-ketel kiezen als gevolg waarvan het gasverbruik onnodig hoog is. Het maakt dat het langer duurt voordat de hybride warmtepomp is terugverdiend.

Het kan een reden zijn om de investering in een hybride warmtepomp te combineren met het isoleren van de vloer, de kruipruimte of bijvoorbeeld de spouwmuur. Ook het vervangen van slecht geïsoleerde raampartijen draagt bij aan de snelheid waarmee een warmtepomp wordt terugverdiend.

Overigens hoeft het verbeteren van de isolatie in huis niet per definitie een investering van duizenden euro’s te vergen. Kleine aanpassingen kunnen al een verschil maken! Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van tochtstrips, het gebruik van radiatorfolie en het gebruik van een brievenbusborstel. Je schaft dergelijke isolerende hulpmiddelen voor een paar euro aan bij de bouwmarkt of in een webshop.

Is de isolatie van jouw woning momenteel al erg goed? Overweeg in dat geval een volledig elektrische warmtepomp aan te schaffen; de cv-ketel is in jouw woning mogelijk niet nodig. De gemiddelde terugverdientijd van een elektrisch model ligt normaliter iets lager dan die van een hybride model.

Combineer de hybride warmtepomp met zonnepanelen

Ook interessant is de combinatie van een hybride warmtepomp met zonnepanelen op het dak van je woning. De zonnepanelen zorgen voor het opwekken van de groene stroom, benodigd om de ruimtes in huis te verwarmen met de hybride warmtepomp.

Het maakt dat niet alleen je gas-, maar ook je stroomverbruik sterk afneemt. De terugverdientijd van de zonnepanelen zelf ligt gemiddeld tussen de vijf en zeven jaar; ook hierbij opmerkend, dat dit onder meer afhankelijk is van de energietarieven in de jaren na deze investering.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.

Zorgeloos verduurzamen

Wij adviseren jou graag over het verduurzamen van jouw pand, 100% kosteloos en vrijblijvend:

Installatiebedrijf Recharged BV