Zonnepanelen worden in verschillende varianten aangeboden. Standaard zijn ze voorzien van een kwaliteitscertificaat. Zonder dit certificaat mogen ze niet verkocht worden in Nederland. Doel van zo’n kwaliteitscertificaat is het uitsluiten van productiefouten in de eerste paar jaar dat je de zonnepanelen gebruikt.
Daarbij wordt een zeker vermogen met het kwaliteitscertificaat gegarandeerd bij de verkoop van zonnepanelen. Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je onder meer kiezen voor glas-glas zonnepanelen. Wat maakt dat deze zonnepanelen anders zijn dan glas-folie zonnepanelen? Welke voordelen bieden de glas-glas zonnepanelen? Op deze pagina lees je er meer over.
Werking van glas-glas zonnepanelen
Van glas-glas zonnepanelen wordt gesteld dat deze minder gevoelig zijn voor zogenaamde micro-cracks; ze zijn circa tien tot vijftien procent sterker dan de glas-folie zonnepanelen. Dit komt, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk door het gebruik van een dubbele laag met glas. De achterkant van het zonnepaneel is bij deze glas-glas zonnecollectoren steviger.
Normaliter wordt voor de achterkant gebruik gemaakt van kunststof. Daarvan is bij de glas-glas zonnepanelen geen sprake. Daarbij wordt de druk beter verdeeld, wat de kans op de micro-cracks verder verkleint.
Ontstaan en gevolgen van micro-cracks in zonnepanelen
Zonnecollectoren bestaan uit losse zonnecellen; eenvoudig te herkennen door de witte lijnen die bij de meeste panelen rond iedere cel lopen. Er zijn ook zonnepanelen waarbij deze witte lijnen een zwarte kleur hebben. Je herkent de zonnecellen bij deze modellen minder makkelijk. In het geval van een gemiddeld zonnepaneel, van 1.0 bij 1.60 meter, gaat het om zo’n zestig van deze cellen.
Een onzorgvuldige productie van de zonnepanelen kan leiden tot het ontstaan van kleine barstjes in deze zonnecellen. Deze barstjes noemt men micro-cracks. Denk bij een onzorgvuldige productie van de zonnepanelen onder meer aan fouten bij het solderen van de zonnecellen en geleiders voor de opgewekte zonne-energie.
In eerste instantie hoeven de micro-cracks geen problemen te geven. Ze kunnen echter wel van invloed zijn op de uiteindelijke levensduur van de panelen, naarmate deze ouder worden. Dat valt te verklaren door het feit dat als gevolg van de micro-cracks de temperatuur lokaal stijgt. Dat schaadt de zonnepanelen meer dan nodig is.
Niet alleen bij de productie van zonnecollectoren kunnen micro-cracks ontstaan. Hiervan kan ook sprake zijn bij het vervoer en bijvoorbeeld de montage van de zonnepanelen. Des te steviger de panelen zijn, zoals bij glas-glas zonnepanelen het geval is, des te kleiner het risico op het ontstaan van de micro-cracks. Hiermee draagt de keuze voor glas-glas zonnepanelen ook bij aan de levensduur hiervan.
Overigens wordt in algemene zin aangeraden om de zonnepanelen altijd door een specialist te laten installeren. Het verkleint de kans op het ontstaan van deze onzichtbare beschadigingen aan de panelen.
Voor- en nadelen van glas-glas zonnepanelen
De afgelopen jaren stapten verschillende producenten van zonnepanelen over op glas-folie zonnepanelen door de relatief hoge productiekosten van glas-glas zonnepanelen. Hier komt men inmiddels van terug, daar de duurzaamheid van de panelen een steeds grotere rol speelt in de keuze van de consument.
De panelen gaan langer mee en zullen minder snel (met het blote oog onzichtbaar) beschadigen. Glas-glas panelen zijn hiermee de duurzaamste, maar vaak ook meest prijzige optie. Aan de ene kant een voordeel, aan de andere kant een nadeel.
Gebruik van bifaciale technologie
Glas-glas zonnepanelen maken gebruik van een zogenaamde bifaciale technologie. Dit maakt dat de zonnepanelen aan beide kanten zonlicht absorberen. De exacte opbrengst aan beide zijden van de zonnecollectoren is logischerwijs afhankelijk van de wijze waarop deze op het dak of bijvoorbeeld in de tuin gemonteerd worden.
Het maakt dat de opbrengst van deze glas-glas zonnepanelen hoger ligt dan die van glas-folie zonnecollectoren. Dat laatste model vangt alleen zonlicht op aan de glazen voorzijde.
Robuustheid van glas-glas zonnepanelen
Een ander belangrijk voordeel van glas-glas zonnepanelen is de robuustheid hiervan. Niet alleen is het risico op micro-cracks kleiner bij de productie, het vervoer en de montage van de zonnepanelen. Ook zijn ze beter bestand tegen bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden met hagel, kou of hitte. Het komt de levensduur van de glas-glas zonnepanelen ten goede.
De hoge mate van robuustheid gaat gepaard met een betere brandveiligheid van het zonne-energiesysteem in huis. Bij glas-folie zonnepanelen kan de kunststof achterzijde smelten in het geval van brand. De glazen achterzijde van de glas-glas zonnepanelen is niet brandbaar.
Advies over gebruik van glas-glas zonnepanelen
Raadpleeg een adviseur om nog meer te weten te komen over de andere voor- en nadelen van glas-glas zonnepanelen. Daarbij kan deze direct voor je berekenen hoe snel jij de investering in glas-glas zonnepanelen terugverdient.