Actieradius van een elektrische auto

Inhoudsopgave

Een van de eerste aspecten waar men naar kijkt bij de aanschaf van een elektrisch voertuig is de actieradius, ook wel range genoemd, hiervan. Niemand vindt het prettig om onderweg naar een vakantiebestemming, familie of bijvoorbeeld een klant meermaals te moeten stoppen om de accu van de auto op te laden.

Wat verstaat men precies onder de actieradius van een elektrische auto? Vanaf wanneer neemt de actieradius af? Welke range heb ik nodig voor de ritten die ik normaliter maak? Op deze pagina vind je het antwoord op dergelijke vragen.

Grote verschillen in de actieradius van een elektrische auto

Actieradius elektrische auto
Beschrijving actieradius elektrische auto

Bij het vergelijken van elektrische auto’s zal al snel opvallen dat er grote verschillen zitten in de actieradius hiervan. Kleinere modellen zijn vaak voornamelijk bedoeld voor ritten door of naar de stad; de actieradius hiervan is beperkt.

Daar waar grotere gezinsauto’s een actieradius hebben die je naar de andere kant van Nederland brengen. Over het algemeen geldt dat de actieradius van de elektrische auto zich de afgelopen jaren positief heeft ontwikkeld.

Bang dat je met een lege accu langs de kant van de weg komt te staan, hoef je steeds minder te zijn.

Dit verstaat men onder de actieradius van een elektrische auto

Ten onrechte wordt de term actieradius vaak direct gekoppeld aan een elektrische auto. Ook een auto met een traditionele verbrandingsmotor heeft een actieradius: de maximale afstand die met het voertuig kan worden afgelegd bij een volle tank.

Bij een reguliere verbrandingsmotor is de actieradius doorgaans minder bepalend bij de keuze die men maakt als er een nieuwe auto wordt aangeschaft. De tank zit bij een bezoek aan een tankstation immers al snel weer vol!

Bij elektrische auto’s duurt het laden van de accu langer, wat de actieradius van het voertuig tot een belangrijker factor maakt bij het vergelijken van de diverse modellen.

Actieradius elektrische auto wordt zelden gehaald

Staar je bij de aanschaf van een elektrische auto niet blind op de actieradius die een producent noemt. In de praktijk blijkt namelijk dat deze actieradius zelden tot nooit gehaald wordt. Dat is ook niet gek, daar de omstandigheden waarin je de auto gebruikt in geen geval overeen zullen komen met de ideale testomstandigheden waarin de actieradius bepaald is door de leverancier.

Er zijn verschillende elementen die de daadwerkelijke actieradius van een elektrische auto negatief zullen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het vaak moeten optrekken, voortdurend van baan moeten wisselen, langere stukken heuvelop moeten rijden, enzovoorts. Ook het weer kan de actieradius beïnvloeden. Het geldt bijvoorbeeld voor temperaturen ver boven of onder de 21 graden Celsius; de meest ideale temperatuur voor het gebruik van de elektrische auto.

Andere factoren die invloed hebben op de actieradius van je elektrische auto zijn de belading, het gebruik van de airconditioning in de auto, het inschakelen van de radio, het gebruik van een aanhanger, enzovoorts.

Degradatie accu van een elektrische auto

Naarmate een elektrische auto ouder wordt, zal er steeds meer sprake zijn van de degradatie van de interne accu. Dit betekent dat er minder stroom op de accu kan worden opgeslagen, wat de actieradius van het model negatief beïnvloedt. Vergelijk het met de accu van je mobiele telefoon of laptop: naarmate het apparaat ouder wordt, zal je deze steeds sneller aan de lader moeten leggen.

De degradatie van de accu van een elektrische auto wordt versneld, wanneer je regelmatig gebruik maakt van een snellader. Niet voor niets neemt het laadvermogen van deze snelladers automatisch af, wanneer de accu van de elektrische auto voor zo’n 80 procent geladen is. Het voorkomt onnodige schade aan deze accu’s. Heb je de mogelijkheid om nog door te rijden tot je woning? Kies in dat geval niet voor de snellader langs de kant van de snelweg, maar voor de reguliere laadpaal in de wijk.

Optimaliseren actieradius van je elektrische auto

Eerder op deze pagina werden al enkele factoren genoemd die invloed hebben op de actieradius van een elektrische auto. Er zijn verschillende manieren waarop je deze zelf kunt optimaliseren. Hieronder vind je een aantal tips.

  • Tip 1: zorg voor het verwarmen van de auto wanneer je deze aan het opladen bent. Veel elektrische auto’s bieden de mogelijkheid om deze al te verwarmen nog voordat je van huis vertrekt.
  • Tip 2: het aanhouden van een zo constant mogelijke snelheid heeft een positieve invloed op de actieradius van een elektrische auto. Door gebruik te maken van cruise control voorzie je hierin.
  • Tip 3: langzamer rijden maakt dat je eerder aankomt, daar een lagere snelheid een positief effect heeft op de range van je accu. Zo hoef je minder vaak te laden onderweg en ben je per saldo sneller.
Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.