Interessante warmtepomp weetjes op een rij

Inhoudsopgave

Steeds meer huishoudens kiezen voor- of overwegen de installatie van een warmtepomp in huis. Niet voor niets, daar een warmtepomp vanuit duurzaamheidsoogpunt verschillende voordelen biedt. Ook financieel kan de keuze voor een warmtepomp interessant zijn.

Het maakt je minder afhankelijk van het gasnet en zal daarmee leiden tot een verlaging van je energiekosten. Er valt online veel informatie te vinden over de verschillende soorten warmtepompen en de werking ervan. Op deze pagina vind je de meest interessante warmtepomp weetjes op een rij. Welke van deze warmtepomp weetjes kende jij nog niet?

Warmtepomp leidt tot een lager gas- én energieverbruik

Warmtepomp weetjes
Interessante warmtepomp weetjes

Zoals in de inleiding van dit artikel werd aangehaald, maakt de investering in een warmtepomp je minder afhankelijk van het gasnet. Niet alleen je gasverbruik neemt af met een warmtepomp in huis.

Dat geldt ook voor het verbruik van energie in algemene zin! Een warmtepomp haalt een deel van de warmte uit de lucht, uit het bodemwater of uit de grond. Op deze manier hoeft er minder elektriciteit verbruikt te worden om ruimtes in huis te kunnen verwarmen.

Waar een traditionele cv-ketel een kWh aan elektriciteit omzet naar een kWh aan warmte, maakt een warmtepomp van een kWh aan stroom al snel vier of zelfs vijf kWh aan warmte. Het maakt een warmtepomp tot een hele rendabele investering.

Naast de positieve impact van het gebruik van een warmtepomp op het energieverbruik van huishoudens, vormt het daarbij een duurzamer alternatief door de lagere CO2-uitstoot ervan.

Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen

Een ander interessant warmtepomp weetje: voor de aanschaf hiervan kun je subsidie krijgen via de Rijksoverheid. Het maakt een investering in deze apparaten financieel aantrekkelijker. Gemiddeld genomen lukt het huishoudens om met deze subsidie zo’n dertig procent van de kosten voor zowel de aanschaf als installatie van de warmtepomp te dekken.

Houd er rekening mee dat de warmtepomp onderdeel moet zijn van de meldcodelijst. Op deze lijst vind je direct terug welk deel van de kosten vergoed wordt vanuit de subsidie. De minimale subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp is 500 euro.

Tip: het wordt aangeraden om een warmtepomp al vroeg in het jaar te laten installeren. Dit verzekert je ervan dat er nog voldoende budget in de subsidiepot zit.

Warmtepompen zijn te financieren met een voordelige lening

Het resterende deel van de benodigde investering voor de aanschaf van een warmtepomp kun je tegen een voordelige rente lenen. Dit doe je door een Energiebespaarlening af te sluiten. Het is een lening die wordt aangeboden door het Nationaal Warmtefonds.

Op de website van deze organisatie vind je meer informatie over de voorwaarden bij deze leningen. Een groot eigen vermogen is zodoende niet noodzakelijk, wanneer je jouw woning wilt verduurzamen. Houd er rekening mee dat geld lenen, ook bij de Energiebespaarlening, geld kost.

Hybride warmtepomp is vanaf 2026 de standaard voor verwarming

Wist je dat een (hybride) warmtepomp vanaf 2026 de nieuwe standaard is voor het verwarmen van een woning? Huishoudens zijn vanaf 1 januari dat jaar verplicht om bij de vervanging van hun cv-ketel te kiezen voor tenminste een hybride warmtepomp.

Dit type warmtepomp werkt naast een nieuwe cv-ketel. In plaats van een hybride warmtepomp kun je ook een volledig elektrisch model overwegen. Houd er hierbij rekening mee dat deze modellen uitsluitend interessant zijn, wanneer je woning een hoge isolatiewaarde heeft.

Een volledig elektrische warmtepomp is niet krachtig genoeg om een slecht geïsoleerd huis op koude winterdagen te kunnen verwarmen. Op deze dagen springt de cv-ketel bij. Het kan een reden zijn om de investering in een warmtepomp te combineren met het verbeteren van de isolatie. Denk hierbij aan het isoleren van de spouwmuur, het isoleren van de vloer of kruipruimte en het aanbrengen van een isolerende laag onder het dak.

Verschillende manieren om geluid warmtepomp te dempen

Een van de interessante warmtepomp weetjes voor huishoudens die het geluid van deze apparaten vrezen: er zijn verschillende manieren om de geluidsproductie te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld voor een monoblock warmtepomp kiezen.

Deze modellen bestaan uit één apparaat, dat buiten de eigen woning gemonteerd kan worden. Het is hierbij belangrijk een slimme plek uit te kiezen voor de warmtepomp, om zo de geluidsproductie tot een minimum te beperken en overlast voor het eigen huishouden en de buren te voorkomen.

Ook voor warmtepompen met een unit in huis zijn er tal van oplossingen om de geluidsproductie te beperken. Denk bijvoorbeeld aan een geluidsisolerende hoes rondom de unit van de warmtepomp. Een adviseur kan je meer over deze mogelijkheden vertellen, wanneer je de investering in een warmtepomp overweegt.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.