Gezamenlijk inzetten op een verduurzaming van woningen

Inhoudsopgave

De Dorpsraad Vorstenbosch zet in op een gezamenlijke verduurzaming van woningen in het dorp. Volgens deze raad hebben huishoudens behoefte aan concrete stappen bij het verbeteren van de duurzaamheid van hun woning. Waar begin je? Welke kosten brengen de verschillende mogelijkheden met zich mee en hoe verhouden deze zich tot de opbrengst hiervan? Enzovoorts. Het leidde in Vorstenbosch tot een heldere factsheet per type woning. In deze factsheet zijn niet alleen de verschillende mogelijkheden tot het verduurzamen van huizen opgenomen, maar ook de subsidies en financieringsopties die hiervoor worden geboden.

De factsheets zijn niet alleen interessant voor huishoudens in Vorstenbosch en de directe omgeving daarvan. Ook elders in Nederland kunnen woningeigenaren de factsheets gebruiken om de volgende stappen te zetten in de verduurzaming van hun huis.

Meerdere woningscans als basis voor de factsheet

Gezamenlijk huizen verduurzamen Vorstenbosch
Huizen met elkaar verduurzamen in Vorstenbosch

Om tot een heldere factsheet te kunnen komen, bood de Dorpsraad Vorstenbosch inwoners de mogelijkheid om een woningscan uit te laten voeren. Voor zo’n scan betaalt men normaliter al snel een paar honderd euro.

Een mooie kans om gratis inzicht te krijgen in de wijze waarop de eigen woning verduurzaamd kan worden. Daarbij vormt het de gewenste input voor een algemene factsheet. In totaal werden twintig van deze scans aangeboden, waarvan er elf zijn gebruikt door bewoners.

Een woningscan is gericht op het onderzoeken van de bouwkundige staat van een woning. Ook kijkt men hierbij naar de installaties in huis. Dit doet men aan de hand van onder meer warmtecamera’s.

Het helpt inzichtelijk te maken hoeveel warmte de woning verlaat en waar dit het geval is. Naast warmtecamera’s wordt een zogenaamde blowerdoor ingezet, waarmee het mogelijk is om de luchtdichtheid van een woning te onderzoeken. Het helpt de kieren en gaten in een huis te identificeren, op basis waarvan vervolgens concrete verbeteringen aan het pand kunnen worden doorgevoerd.

Verduurzamen huizen hoeft niet veel te kosten

Een blik op de ontwikkelde factsheet laat al snel zien dat het verduurzamen van een woning niet per definitie een grote investering vergt. Het geheel van kleine verbeteringen kan vaak al een groot verschil maken. Zo kunnen huishoudens het gebruik van een speciaal soort folie overwegen, wat wordt aangebracht aan de achterzijde van een radiator. Het folie helpt de warmte in huis beter vast te houden.

Vergelijkbaar met het gebruik van deze folie is de toepassing van speciale strips om tocht in huis tegen te gaan. De strips komen van pas rond de naden van het kozijn, of bijvoorbeeld onder een deur. Je brengt ze eenvoudig zelf aan en koopt ze online of bij de lokale bouwmarkt.

Het verminderen van tocht in huis is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de gezondheid. Onder meer reumatische klachten spelen sneller op bij tocht in huis. Daarbij kan het de weerstand aantasten in de herfst- en wintermaanden.

Verlaag de temperatuur van de cv-ketel

Een andere manier om het energieverbruik in huis terug te dringen is het verlagen van de temperatuur van de cv-ketel. Zet deze eens op 50 graden Celsius. In het begin is dit mogelijk even wennen. Veel huishoudens geven echter aan dat het al snel aangenaam aanvoelt. Let op, het gaat om de temperatuur van de cv-ketel en logischerwijs niet om die van de thermostaat in huis.

Warmtepomp en zonnepanelen vergen grotere investering

Naast de verschillende kleine, snel te zetten stappen worden ook de warmtepomp en zonnepanelen genoemd in de ontwikkelde factsheet. Dergelijke verbeteringen aan de duurzaamheid van een woning vergen echter een grotere investering. In het geval van een warmtepomp is het interessant om naar de subsidie voor deze apparaten te kijken. Gemiddeld wordt met deze subsidie circa een derde van het totaal aan kosten gedekt. Het gaat hierbij om zowel de kosten voor de aanschaf van de warmtepomp als voor de installatie daarvan.

Er is door de Rijksoverheid een meldcodelijst opgesteld met apparaten waarvoor de subsidie aangeboden wordt. Het minimum ligt hierbij op 500 euro. Vanaf 1 januari 2026 wordt het verplicht een warmtepomp te gebruiken voor de verwarming van woningen bij het vervangen van de cv-ketel.

Kies je op korte termijn voor het laten aansluiten van zonnepanelen op het dak, dan profiteer je in 2024 nog van de lopende salderingsregeling. De verwachting is dat deze vanaf 2025 zal worden afgebouwd. Op dit moment ligt het voorstel hiervoor bij de Eerste Kamer; de Tweede Kamer stemde er november vorig jaar al mee in. Het maakt dat de terugverdientijd van zonnepanelen vanaf 2025 oploopt; het financiële voordeel wat huishoudens met zonnepanelen hadden, vervalt richting 2031.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.