Wat is een monoblock warmtepomp?

Inhoudsopgave

Steeds vaker kiezen Nederlandse huishoudens voor de investering in een (hybride) warmtepomp. Daarbij worden nieuwbouwwoningen standaard van een moderne, volledig elektrische warmtepomp voorzien.

Deze woningen zijn niet langer aangesloten op het gasnet. Niet alleen dragen zij hiermee bij aan een duurzamere wereld; het levert ook financiële voordelen op. Het energieverbruik valt lager uit, zeker in combinatie met zonnepanelen op het dak.

Bij de aankoop van een warmtepomp heeft men verschillende opties. Kies bijvoorbeeld tussen een split- en monoblock warmtepomp. Een vraag die al snel opspeelt is: wat is een monoblock warmtepomp? Hoe verschilt dit apparaat van een split warmtepomp? Is een monoblock warmtepomp een slimme investering? Op deze pagina lees je hier meer over.

Werking van een monoblock warmtepomp

Wat is een monoblock warmtepomp
Beschrijving van monoblock warmtepomp

Wat is een monoblock warmtepomp? Het is een energiezuinige oplossing om de ruimtes in huis te verwarmen, waarbij energie onttrokken wordt aan de omgeving.

Een monoblock warmtepomp kan hierbij gebruik maken van de lucht, van de aardbodem en bijvoorbeeld van bodemwater. Het model kenmerkt zich door het feit dat er één unit gebruikt wordt. Bij een split warmtepomp gaat het standaard om twee units; een apparaat in huis en een unit buiten de deur.

Niet alleen voor het verwarmen van ruimtes is een monoblock warmtepomp interessant. Je kunt hier ook voor kiezen voor het leveren van warm tapwater in de keuken en badkamer.

Over het algemeen verbruikt een monoblock warmtepomp circa 25 procent minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem. Dat geldt overigens niet alleen voor een monoblock warmtepomp, maar ook voor andere modellen warmtepompen.

Voordelen van een monoblock warmtepomp

Een van de belangrijkste voordelen van een monoblock warmtepomp is het gegeven dat de gebruikte koelvloeistof in een gesloten circuit zit. Er zijn geen koeltechnische handelingen noodzakelijk bij zowel de installatie van, als het onderhoud aan deze systemen.

Dat is beter voor het milieu en daarbij goedkoper. Daar waar in een split warmtepomp nog wel gebruik gemaakt wordt van een koudemiddel. Bij een monoblock warmtepomp stroomt er water door de leidingen.

Ook heeft een monoblock warmtepomp een relatief groot verdamperoppervlak. Dit leidt tot een hogere COP, een hoger rendement en een groter temperatuurbereik. Zeker bij woningen met een lagere isolatiewaarde maakt dit de monoblock warmtepomp tot een interessante optie.

Monoblock warmtepomp kent enkele nadelen

Toch biedt een monoblock warmtepomp niet uitsluitend voordelen aan. Een nadeel van deze systemen is bijvoorbeeld het verschil in prijs met een split warmtepomp. De split warmtepompen zijn vaak iets goedkoper.

Dit heeft te maken met het verschil in productiemethode. De buitendelen voor airco’s worden in grote massa geproduceerd. Men zet ze niet alleen in bij de productie van airco’s, maar ook bij die van een split warmtepomp. Van die grote massa is bij monoblock warmtepompen geen sprake. Het is hierdoor duurder om ze te produceren. Dit verschil wordt doorberekend aan de consument.

Naast het feit dat een monoblock warmtepomp iets duurder is, zijn deze modellen ook groter. Het verschil is zo’n 50 centimeter in hoogte, kijkend naar het gemiddelde van beide opties. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan gekeken worden of een monoblock warmtepomp voor jouw woning een optie is. Voordeel is dan weer dat de monoblock warmtepomp buitenshuis gemonteerd wordt.

Subsidie bij investering in monoblock warmtepomp

Bij de investering in een monoblock warmtepomp kun je subsidie aanvragen. Het maakt de aankoop financieel aantrekkelijker. Kijk eens naar de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Deze subsidieregeling biedt niet alleen een financiële tegemoetkoming bij de investering in een monoblock warmtepomp, maar bijvoorbeeld ook bij isolerende maatregelen en de aanschaf van een elektrische kookvoorziening.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland lees je hier meer over. De regeling loopt nog tot 2030. Ieder jaar wordt de subsidiepot opnieuw gevuld.

Advies over aanschaf van een monoblock warmtepomp

Op deze pagina las je al over verschillende factoren, die bepalend kunnen zijn voor het nut van een monoblock warmtepomp in jouw woning. Bij nieuwbouw kiest men al snel voor een split warmtepomp. Daar waar het bij oudere huizen interessant is om een monoblock warmtepomp te installeren.

Voor oudere woningen met een lagere isolatiewaarde is een split warmtepomp vaak niet krachtig genoeg. Overigens betekent dit niet dat een monoblock warmtepomp dat per definitie wel is. Op koude dagen kan het nodig zijn om de cv-ketel bij te laten springen om kamers te verwarmen. In sommige gevallen wordt aangeraden om eerst de isolatie in huis fors te verbeteren, alvorens een warmtepomp te installeren.

Het is per situatie verschillend, wat de beste keuze is tussen een monoblock- en split warmtepomp. Laat je hier vooraf goed over adviseren door een adviseur.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.