Zonnepanelen in de tuin

Inhoudsopgave

Een investering in zonnepanelen doet men veelal om deze vervolgens op het dak van een woning of bedrijfspand te monteren. Er zijn echter meer mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld ook naar de optie om zonnepanelen in de tuin te plaatsen.

Dit kan verschillende voordelen bieden ten opzichte van de montage op het dak. Denk aan de situatie dat er geen vergunning verstrekt wordt om de zonnepanelen op het dak te plaatsen. Hiervan kan sprake zijn bij een monumentaal pand. Ook kan het dak van een woning grotendeels in de schaduw liggen. Dit maakt het interessant om naar andere plekken voor zonnepanelen te kijken.

Waarmee dien je rekening te houden bij de keuze voor zonnepanelen in de tuin? In welke situaties is deze optie interessant? Wat zijn de risico’s van de montage van zonnepanelen in een tuin of weiland? Op deze pagina lees je er meer over.

Zonnepanelen op het dak krijgen de voorkeur

Zonnepanelen in de tuin
Nut van zonnepanelen in de tuin

Mocht je de keuze hebben tussen zonnepanelen in de tuin en collectoren op het dak, dan krijgt die laatste optie de voorkeur. Vaak is het goedkoper om de zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Dat komt voornamelijk door het verschil in montagesysteem dat in beide situaties gebruikt wordt. Ook het daadwerkelijk aansluiten van de zonnepanelen in een tuin is vaak duurder. Denk aan het realiseren van een fundering voor de panelen en het trekken van elektriciteitskabels.

Naast het feit dat zonnepanelen in de tuin duurder zijn, is ook het risico op diefstal aanwezig. In een afgeschermde tuin zal die kans echter niet heel groot zijn.

Vergunningen bij zonnepanelen in de tuin

In veel gevallen is geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin. Let op, dat geldt alleen wanneer de constructie niet hoger is dan vijf meter. Daarnaast moet de gekozen constructie voldoen aan de eisen die je terugvindt in het bestemmingsplan van jouw gemeente.

Gebruik eens een online vergunningscheck om te kijken of je de zonnepanelen in de tuin kunt monteren, zonder eerst een vergunning aan te moeten vragen. Kom je er niet direct uit? Een adviseur kan je hierbij helpen.

Andere aspecten om rekening mee te houden

Bij de keuze voor zonnepanelen in de tuin zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Eerder las je al over de relatief hoge installatiekosten hiervan. Dit heeft onder meer te maken met de DC-bekabeling die nodig is. Het gaat om de kabels die lopen van de zonnepanelen in de tuin naar de omvormer in huis of de garage. Niet voor niets kiest men hierbij voor DC-bekabeling. Bij DC-kabels gaat minder energie verloren, dan bij het gebruik van AC-kabels.

Het is belangrijk de kabels diep genoeg te leggen, om schade bij werkzaamheden in de tuin te voorkomen. In het ergste geval treedt er een kabelbreuk op bij het spitten in borders. Laat de kabels altijd door een buis lopen. Een elektricien vertelt je er meer over.

Naast de DC-kabels in de tuin, wordt in huis AC-bekabeling gebruikt. Deze kabels trekt men van de omvormer naar de meterkast. Bij de keuze voor zonnepanelen op het dak zijn de af te leggen afstanden aanmerkelijk minder groot. Het verklaart het verschil in installatiekosten.

Beschikbare ruimte in de tuin

Mogelijk nog belangrijker dan de hoge kosten van installatiewerkzaamheden bij zonnecollectoren in de tuin, is de benodigde ruimte. De tuin bij een tussenwoning zal al snel te klein zijn om hier zonnepanelen in te plaatsen. Daarbij worden de zonnecollectoren in woonwijken mogelijk grotendeels overschaduwd door de huizen van omwonenden. Het plaatsen van de panelen levert in zo’n geval weinig voordelen op.

Tip: bij woningen aan het water kan het interessant zijn om de wal te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Laat je door een adviseur meer vertellen over de geschiktheid van de hellingshoek en ligging van de wal in jouw tuin.

Berekenen van het aantal zonnepanelen in de tuin

Gemiddeld hebben huishoudens met zonnecollectoren tien panelen op het dak liggen, zo blijkt uit recente cijfers. Kies je voor zonnepanelen in de tuin? Investeer in dat geval in een vergelijkbaar aantal, om hier daadwerkelijk profijt van te hebben.

Met twee of drie zonnepanelen wegen de installatiekosten vaak al snel niet op tegen hetgeen de zonnepanelen opleveren. De opbrengst is daarbij te laag om je energieverbruik in huis fors te verlagen. Dit zou wel interessant kunnen zijn, wanneer je deze panelen combineert met het aansluiten van zonnecollectoren op het dak.

Een adviseur kan je helpen te berekenen hoeveel zonnecollectoren jij nodig hebt om je energieverbruik te kunnen compenseren.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.