Een investering in zonnepanelen doet men veelal om deze vervolgens op het dak van een woning of bedrijfspand te monteren. Er zijn echter meer mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld ook naar de optie om zonnepanelen in de tuin te plaatsen.
Dit kan verschillende voordelen bieden ten opzichte van de montage op het dak. Denk aan de situatie dat er geen vergunning verstrekt wordt om de zonnepanelen op het dak te plaatsen. Hiervan kan sprake zijn bij een monumentaal pand. Ook kan het dak van een woning grotendeels in de schaduw liggen. Dit maakt het interessant om naar andere plekken voor zonnepanelen te kijken.
Waarmee dien je rekening te houden bij de keuze voor zonnepanelen in de tuin? In welke situaties is deze optie interessant? Wat zijn de risico’s van de montage van zonnepanelen in een tuin of weiland? Op deze pagina lees je er meer over.
Zonnepanelen op het dak krijgen de voorkeur
Mocht je de keuze hebben tussen zonnepanelen in de tuin en collectoren op het dak, dan krijgt die laatste optie de voorkeur. Vaak is het goedkoper om de zonnepanelen op het dak te plaatsen.
Dat komt voornamelijk door het verschil in montagesysteem dat in beide situaties gebruikt wordt. Ook het daadwerkelijk aansluiten van de zonnepanelen in een tuin is vaak duurder. Denk aan het realiseren van een fundering voor de panelen en het trekken van elektriciteitskabels.
Naast het feit dat zonnepanelen in de tuin duurder zijn, is ook het risico op diefstal aanwezig. In een afgeschermde tuin zal die kans echter niet heel groot zijn.
Vergunningen bij zonnepanelen in de tuin
In veel gevallen is geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin. Let op, dat geldt alleen wanneer de constructie niet hoger is dan vijf meter. Daarnaast moet de gekozen constructie voldoen aan de eisen die je terugvindt in het bestemmingsplan van jouw gemeente.
Gebruik eens een online vergunningscheck om te kijken of je de zonnepanelen in de tuin kunt monteren, zonder eerst een vergunning aan te moeten vragen. Kom je er niet direct uit? Een adviseur kan je hierbij helpen.
Andere aspecten om rekening mee te houden
Bij de keuze voor zonnepanelen in de tuin zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Eerder las je al over de relatief hoge installatiekosten hiervan. Dit heeft onder meer te maken met de DC-bekabeling die nodig is. Het gaat om de kabels die lopen van de zonnepanelen in de tuin naar de omvormer in huis of de garage. Niet voor niets kiest men hierbij voor DC-bekabeling. Bij DC-kabels gaat minder energie verloren, dan bij het gebruik van AC-kabels.
Het is belangrijk de kabels diep genoeg te leggen, om schade bij werkzaamheden in de tuin te voorkomen. In het ergste geval treedt er een kabelbreuk op bij het spitten in borders. Laat de kabels altijd door een buis lopen. Een elektricien vertelt je er meer over.
Naast de DC-kabels in de tuin, wordt in huis AC-bekabeling gebruikt. Deze kabels trekt men van de omvormer naar de meterkast. Bij de keuze voor zonnepanelen op het dak zijn de af te leggen afstanden aanmerkelijk minder groot. Het verklaart het verschil in installatiekosten.
Beschikbare ruimte in de tuin
Mogelijk nog belangrijker dan de hoge kosten van installatiewerkzaamheden bij zonnecollectoren in de tuin, is de benodigde ruimte. De tuin bij een tussenwoning zal al snel te klein zijn om hier zonnepanelen in te plaatsen. Daarbij worden de zonnecollectoren in woonwijken mogelijk grotendeels overschaduwd door de huizen van omwonenden. Het plaatsen van de panelen levert in zo’n geval weinig voordelen op.
Tip: bij woningen aan het water kan het interessant zijn om de wal te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Laat je door een adviseur meer vertellen over de geschiktheid van de hellingshoek en ligging van de wal in jouw tuin.
Berekenen van het aantal zonnepanelen in de tuin
Gemiddeld hebben huishoudens met zonnecollectoren tien panelen op het dak liggen, zo blijkt uit recente cijfers. Kies je voor zonnepanelen in de tuin? Investeer in dat geval in een vergelijkbaar aantal, om hier daadwerkelijk profijt van te hebben.
Met twee of drie zonnepanelen wegen de installatiekosten vaak al snel niet op tegen hetgeen de zonnepanelen opleveren. De opbrengst is daarbij te laag om je energieverbruik in huis fors te verlagen. Dit zou wel interessant kunnen zijn, wanneer je deze panelen combineert met het aansluiten van zonnecollectoren op het dak.